Ny departementschef i Statsministeriet – hidtidig chef placeres i EU-bank

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Statsminister Mette Frederiksen får ny departementschef, nemlig Barbara Bertelsen, der hidtil har været departementschef i Justitsministeriet.

Det bliver samtidig et farvel til Statsministeriets hidtidige departementschef gennem ni år, Christian Kettel Thomsen, der fra august bliver vicedirektør i Den Europæiske Investeringsbank.

Velkommen til dagens Aktuelt.

 

Barbara Bertelsen ny departementschef i Statsministeriet

Regeringen har udpeget departementschef i Justitsministeriet Barbara Bertelsen til ny departementschef i Statsministeriet. Barbara Bertelsen tiltræder stillingen på mandag.

Barbara Bertelsen er 46 år og har været departementschef i Justitsministeriet i 5 år. Hun har tidligere bl.a. været vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen.

Statsminister Mette Frederiksen udtaler, ifølge en pressemeddelelse:
”Jeg ser meget frem til samarbejdet med Barbara. Barbara er kendetegnet ved sin høje faglighed, sit kæmpe engagement og brede samarbejde med aktører fra alle dele af samfundet. Derudover har Barbara tung drifts- og ledelseserfaring efter at have været øverste administrative chef for 20.000 medarbejdere. Der står mange vigtige opgaver for døren for regeringen, og Barbara vil yde et centralt bidrag til at løfte disse.”

Barbara Bertelsen og Mette Frederiksen kender hinanden fra Justitsministeriet, hvor justitsminister Mette Frederiksen i februar 2015 headhuntede Barbara Bertelsen til stillingen som departementschef i Justitsministeriet. Nu fem år senere gentager Mette Frederiksen manøvren.

Barbara Bertelsen udtaler, ifølge en pressemeddelelse:

”Jeg glæder mig til at tage fat på de mange vigtige opgaver i Statsministeriet. Som embedsmand er ens største privilegium og dybeste motivation at tjene demokratiet. Med stor ydmyghed over for opgaven, vil jeg hver dag gøre mit yderste for at understøtte statsministeren og regeringen.”

Læs mere her.

 

Christian Kettel Thomsen til Den Europæiske Investeringsbank

Christian Kettel Thomsen forlader fredag jobbet som departementschef i Statsministeriet.

Kettels nye jobtitel bliver fra 1. august vicepræsident i Den Europæiske Investeringsbank (EIB).

Udskiftningen af Christian Kettel Thomsen var ventet.

"Det er ikke nogen overraskelse. Både Christian Kettel og finansministeriets tidligere departementschef Martin Præstegaard var nogle af de topembedsmænd, som Mette Frederiksen og hendes nærmeste folk allerede inden valget ikke var alt for begejstrede for," vurderer politisk kommentator, Erik Holstein, over for netmediet Altinget.

På Christiansborg blev det bemærket, at Statsministeriets departementschef Christian Kettel – mod sædvane – i juni ikke deltog i forbindelse med forhandlingerne mellem S-regeringen og støttepartierne om forståelsespapiret.

Et tydeligt tegn på, at Christian Kettel Thomsen ikke var langtidsholdbar i jobbet som departementschef i Statsministeriet.

Det skal heller ikke undervurderes, at Christian Kettel stillede sig i vejen for tidligere S-gruppeformand Henrik Sass’ udnævnelse som ny finansminister i Helle Thorning Schmidts regering tilbage i 2011.

Påstanden fra PET var, at Henrik Sass Larsen udgjorde en sikkerhedsrisiko på grund af påståede rockerkontakter i Køge. Påstande, som ukritisk blev adopteret af departementscheferne i Justitsministeriet og Statsministeriet, Anne Kristine Axelsson og Christian Kettel Thomsen.

Håndteringen af forløbet og sagsgangen blev senere alvorligt kritiseret af Ombudsmanden, der vurderede, at Statsministeriet dengang havde begået "meget væsentlige fejl":

”Også Henrik Sass Larsen har naturligvis krav på, at myndighederne følger almindelige spilleregler og sikrer klarhed om den enkeltes retsstilling. Det er ikke sket i denne sag”, udtalte Folketingets Ombudsmand Jørgen Steen Sørensen.

Læs mere her. og her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook