Annonce

Ny formand i LA, Mette F. svarer igen på kritik og borgmestre hæver skatten

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Så blev det onsdag, og Netavisen Pio giver dig atter dagens nyhedsoverblik.

Efter at flere profiler har meldt sig ud af Liberal Alliance, kan partiet nu glæde sig over, at et velkendt navn søger tilbage og vil være med til at profilere LA.

En række kommuner landet over lægger op til at sætte skatten op i næste års budget – også selvom der venter en sanktion fra staten for at bryde skatteloftet.

Det og meget mere kan du læse om i dagens Aktuelt.

Forhenværende minister vil være formand i LA

Der har igennem den seneste tid været uro omkring Liberal Alliance, efter at profiler som forhenværende økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille, tidligere gruppeformand Christina Egelund og den mangeårige næstformand, Mai Christiansen, har meldt sig ud af partiet.

Til gengæld har fhv. undervisningsminister Merete Riisager nu meldt sit kandidatur som landsformand i Liberal Alliance.

Det sker efter, at Leif Mikkelsen har meddelt, at han ikke genopstiller som landsformand for Liberal Alliance, når partiet afholder landsmøde til foråret.

”Jeg ønsker at hjælpe Alex, Ole og Henrik ved at samle det liberale bagland om denne opgave,” siger Merete Riisager med henvisning til LA’s tre resterende folketingsmedlemmer i form af Alex Vanopslagh, Ole Birk Olesen og Henrik Dahl.

Ved folketingsvalget i juni gik Liberal Alliance tilbage fra 13 til 4 mandater og mistede dermed 9 mandater. Af prominente navne, som ikke opnåede genvalg, var bl.a. daværende partileder Anders Samuelsen, Joachim B. Olesen og Christina Egelund.

Senest er en folketingsgruppe på fire dog blevet til tre, efter at Simon Emil Ammitzbøll-Bille har forladt partiet. Han er stadig folketingsmedlem, dog pt. som såkaldt løsgænger.

Læs mere her.

placeholder

Social dumping på finansloven – øget overvågning af lastbiler

Forhandlingerne om en finanslovsaftale mellem regeringen og støttepartierne fortsætter.

SF vil afsætte 20 millioner kroner til politiets kontrolindsats på de danske veje, for at undgå at danske lastbilchauffører bliver underbudt af billig udenlandsk arbejdskraft.

”Vi vil gerne have, at de mennesker, der arbejder på det danske arbejdsmarked for det første arbejder under sikre vilkår, og at de for det andet får nogle ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det kræver, at man har en ordentlig myndighedsindsats,” siger SF’s formand, Pia Olsen Dyhr, til Altinget.

SF-formanden ville ikke komme ind på, om man ved forhandlingsbordet talte om muligheden for at indføre en decideret mindsteløn for lastbilchauffører, der kører såkaldt cabotagekørsel.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har tidligere udtrykt bekymring for en mulig indførelse af en lovbestemt mindsteløn.

I slutningen af august nedsatte regeringen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen dog et lovforberedende udvalg, der skal se på, hvordan man sikrer ordnede forhold for de chauffører, der kører cabotagekørsel i Danmark.

Borgmestre vil hæve skatten trods statslig straf

En række kommuner landet over lægger i budgetaftalerne for næste år op til at sætte skatten op.

Og selvom det er et brud med skatteloftet og udløser en sanktion fra staten, holder borgmestrene fast. Det er tredje år i træk, at det sker.

Ønsket om at hæve kommuneskatten er tilsyneladende større end at sænke den. De kommunale budgetforlig på tværs af landet lægger op til en samlet skattestigning på lidt over 200 mio. kr.

Hver gang én kommune hæver skatten, skal en anden kommune sænke den.

”Og det gør andre kommuner ikke. Så regeringen kommer til at gå ud og sanktionere, det er der ingen tvivl om,” siger Pernille Beckmann (V), borgmester i Greve Kommune, der vil hæve skatten med godt 20 mio. kr. næste år.

Formand for Kommunernes Landsforening (KL), Jacob Bundsgaard (S), erkender i et interview med Altinget, at der er lagt op til statslig straf.

Odense-borgmester Peter Rahbæk Juel (S) mener, at den megen ballade omkring de kommunale skatter er et tegn på, at systemet bør laves om.

Læs mere her.

Mette Frederiksen uenig i prismodtagers kritik

Statsminister Mette Frederiksen (S) afviser at gå ind i en polemik, efter at hun og regeringen blev kritiseret af den danske forfatter, Jonas Eika, der i aftes vandt Nordisk Råds Litteraturpris.

Her benyttede den prisvindende forfatter sin takketale til at lange ud efter bl.a. den danske regering, som han mener fører en racistisk politik på udlændingeområdet.

”Jeg er helt uenig i karakteristikken af både Danmark og de øvrige nordiske lande,” sagde Mette Frederiksen onsdag ved et Nordisk Råd-pressemøde i den svenske hovedstad, Stockholm.

”Jeg kommer ikke til at gå ind i en polemik med en prisvinder ved en i øvrigt festlig og rigtig god aften.”

”Der er ytringsfrihed, man må sige, hvad man vil. Jeg er uenig, men jeg glæder mig over, at Danmark vandt to priser i går (tirsdag, red.). Det viser noget om, hvad vi kan, både i Norden og herhjemme,” siger statsministeren.

Læs mere her.

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Politisk medarbejder i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og tidligere student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet