Annonce

Ny HK-formand: Det grønne duelighedsmærke til HK’erne, tak!

Når der skal laves grøn omstilling, så starter og slutter det med HK’erne, mener forbundets nyvalgte formand.
Vi skal råbe højt, vise det frem og blære os, når vi lærer noget nyt eller skaber noget stort. HK’erne er i dag vigtige tandhjul over alt i den store samfundsmaskine.

Så når der skal laves massiv grøn omstilling i alle dele af vores samfund, så skal vi starte og slutte med HK’erne.

HK’erne får regnskaberne til at stemme i det private og det offentlige, de tager sig af borgere og kunder, så de vender tilbage igen. De holder styr på tid, sted og systemer på tværs, så processer og maskiner kører og intet bliver glemt. De er både med til at sørge for indkøb til virksomhederne og med til at skille sig af med affaldet.

Derfor skal og må HK’erne tænkes med som en vigtig del af den grønne omstilling.

Både indadtil og udadtil skal alle blive bedre til at mærke og forstå, hvad HK’erne bidrager med på arbejdspladserne og med hvordan vi gør arbejdspladserne grønnere og mere bæredygtige.

Grøn omstilling er ikke kun vindmøller

De Grønne Pigespejdere valgte for nogle år siden at gå væk fra at bære duelighedsmærker synligt på tøjet – for inklusionens skyld.

Det er i første omgang sympatisk, at alle skal føle sig inkluderet fra første færd, men som jeg sagde den gang og stadig mener, er det den helt forkerte vej at gå. Vi skal da hyldes, når vi lærer noget nyt eller skaber noget stort og vi skal også gerne blære os med det!

Et mærke på skjorten viser frem, at vi har gået 20 km. Eller tændt et bål i regnvejr. Når vi uddanner os eller klarer en stor arbejdsopgave, så skal vi huske at rose os selv og sige det højt. Både til vores kollegaer, men vi skal også sige det højt til ledelsen.

Når det kommer til den grønne omstilling, er det derfor også afgørende, at beslutningstagernes øjne ikke kun vender mod "produktions-Danmark".

Klimadagsordnen handler ikke alene om flere ladestandere, større vindmølleparker og bedre isolering.

Nej, HK’erne skal regnes med fra starten, for på den måde kommer vi meget længere med udviklingen på kortere tid.

Livslang læring

HK’erne er vigtige ambassadører, der med stolthed og rank ryg ønsker at være en del af den grønne omstilling.

Tidligere i år spurgte vi vores medlemmer i HK Danmark, hvad de mener er deres rolle i den grønne omstilling. Her svarede tre fjerdedele, at de gerne vil deltage i at gøre deres arbejdsplads grønnere.

Desværre svarede kun hvert femte medlem, at de oplevede at være klædt på til netop det.

Derfor, hvis vi for alvor skal sætte fut i den grønne omstilling, skal vi investere mere i livslang læring og klæde alle, men ikke mindst HK’erne på med uddannelse og viden.

For ja, HK’erne er sekretærer, bogholdere og blæksprutter, men vi er også projektledere, AD’ere, B2B-ansvarlige, klinikassistenter, key account managers, IT-professionelle, laboranter og lægesekretærer.

Vi arbejder på tværs af fag og brancher. Derfor er HK’erne også helt geniale som de grønne forandringsagenter, der kan se virksomheden med klimabriller på og være med til at justere de vigtigste steder først.

Uden HK’erne, går Danmark i stå, men tænk hvis vi også fik en større mulighed for at gøre Danmark grønnere? Så ville der for alvor være noget at blære sig med – for os alle!

Anja Camilla Jensen er forbundsformand for fagforbundet HK.


Flere artikler om emnet