Ny Holger og Mogens-podcast: Skal Europa have sin egen militære muskel?

Europa skal kunne give USA et reelt modspil, mener Holger K. Det vil kræve et radikalt tysk holdningsskifte, mener Lykketoft.
Efter 20 års indsats har USA, Danmark og resten af den vestlige koalition trukket sig ud af Afghanistan. Tilbage står et land i sammenbrud.

Situationen i Afghanistan, kan få de fleste til at spekulere over, om hvorvidt indsatsen i landet har været det hele værd.

De tabte menneskeliv, de invaliderede soldater og de mange millioner dollars, der er blevet postet i projektet.

I vores podcast ‘Mogens og Holger bider til benet’ gør de to tidligere udenrigsministre selskab med Netavisen Pios chefredaktør, Niels Jespersen og diskuterer, hvad vi kan lære af 20 års krig i Afghanistan.

Mere fælles-europæisk udenrigspolitik

Europa bør have sin egen udenrigspolitiske muskel at spille med, som et modspil til USA, mener Holger K. Nielsen:

“Jeg synes generelt, at det er vigtigt at Europa forsøger at give USA et udenrigspolitisk modspil, uden at vi af den grund, skal gå ud af NATO eller samarbejde med dem, men at vi kan opererer selv og have vores egne holdninger til nogle konflikter”, siger han.

Det ville kræve et radikalt holdningsskifte i Tyskland, hvis man skulle forestille sig et europæisk, forsvarspolitisk samarbejde, mener Mogens Lykketoft.

“Der synes jeg vel nok, at det er lidt langt ude at forestille sig, at den rolle Tyskland nogensinde vil spille, er en gentagelse af de forrige verdenskrige.” 

“Tyskland har jo lært sig en næsten overvældende tilbageholdenhed med deltagelse i militære operationer. Et mere aktivistisk holdningsskift i Tyskland er faktisk forudsætningen, for at tænke sig, at Europa kunne organisere sig en eller anden form for forsvarspolitisk samarbejde,” siger han.

Et tysk magtinstrument

Et europæisk, militært samarbejde kunne potentielt blive et redskab for tyske magtinteresser, som man har set det før, frygter chefredaktør for Netavisen Pio, Niels Jespersen:

“Den der opbygning af et europæisk forsvar - altså vi har jo set hvordan EU i min optik, er blevet sådan redskab som Tyskland bare kan bruge til at afmontere økonomierne i Sydeuropa og påtvinge Nordeuropa en flygtninge- og udlændingepolitik vi slet ikke er interesseret i,” lyder hans vurdering.

Hør hele debatten om Afghanistan i ‘Morgens og Holger bider til benet’ her: 

placeholder
 

 

Sarah Victoria Gratløv er studentermedarbejder på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

placeholder

Annonce