Ny ID-kort i byggeriet skal forhindre fusk og ulykker

Regeringen, SF og EL har indgået en aftale om et obligatorisk sikkerhedskort for medarbejdere på danske byggepladser.
Arbejdsmiljøet skal være i orden på byggepladserne, uanset hvilket land, der står på passet.
Bjarne Corydon (S)

Fremover skal samtlige medarbejdere på landets byggepladser bære et sikkerhedskort. Kortet skal være med til at gøre op med arbejdsulykker og social dumping.

Det står fast efter regeringen tirsdag har indgået en aftale med SF og Enhedslisten om indførelsen af et obligatorisk sikkerhedskort.

”Nu rydder vi op på de danske byggepladser. Vi skal sætte ind mod, at der kravler håndværkere rundt på stilladserne, der ikke kender deres rettigheder, eller undlader at anmelde en arbejdsskade af frygt for repressalier. Arbejdsmiljøet skal være i orden på byggepladserne, uanset hvilket land, der står på passet. Det vil det obligatoriske sikkerhedskort bidrage til,” siger finansminister Bjarne Corydon i en pressemeddelelse.

Ifølge Finansministeriet er bygge- og anlægsbranchen ”… en af de brancher, der er hårdest ramt af alvorlige ulykker, og hvor ulykkestallet ikke er faldende, som man ser det i andre brancher.”

Det nye sikkerhedskort skal gøre det nemmere og hurtigere for eksempel SKAT og Arbejdstilsynet, at dokumentere at forholdene på en byggeplads er i orden.

En kæmpe fremskridt
I fagforeningen 3F, der organiserer den største del af de cirka 150.000 medarbejdere på de danske byggepladser er der stor tilfredshed med det nye sikkerhedskort, selvom flere fagforeninger havde ønsket, at man i tillæg til kortet også skulle indføre et obligatorisk kursus i arbejdsmiljø, men det er ikke kommet med.

”ID-kort på byggepladser er et kæmpe fremskridt i kampen mod social dumping. Vi får nu mulighed for effektivt at sætte ind for at sikre ordentlige og sikre arbejdsforhold på danske byggepladser. Et godt, solidt skridt i den rigtige retning,” skriver 3F-formand Per Christensen, der organiserer størstedelen af medarbejderne ude på byggepladserne, på sin Facebook.

Helt samme begejstring er der hos arbejdsgiverne i Dansk Byggeri, der frygter at det vil medføre mere bureaukrati.

”Målet helliger midlet, og hvis vi kan forbedre sikkerheden med et ID-kort, så er vi positive. Forslaget er ikke groet i vores have, og vores forventninger er indtil videre beherskede. Nu må vi se den konkrete udmøntning,” siger direktør Peter Stenholm i en pressemeddelelse.

Sikkerhedskortet bliver obligatorisk for alle, og vil indeholde oplysninger om navn, arbejdsgiver, social sikring, obligatorisk arbejdsskadeforsikring og erhvervsforsikringsdækning.

I Norge har man haft en lignende ordning siden 2007.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook