Ny måling: Alternativet og Dansk Folkeparti i frit fald

Partistifterens exit rammer Alternativet hårdt i ny meningsmåling. Dansk Folkeparti tager også et dyk.
Den nyvalgte politiske leder Josephine Fock (Å) svinger med den grønne fane.
Alternativet er gået helt i opløsning og Dansk Folkeparti er markant under valgresultatet.

Det er de mest markante ændringer i denne uges meningsmåling, som Voxmeter har foretaget for Ritzau.

Det er nok værd at tage med, at en del af målingen er foretaget inden Danmark og det meste af Europa blev lukket ned af coronavirus.

Vælgernes dom over regeringens håndtering af denne, må forventes at give større udslag i den kommende måling.

Socialdemokratiet går en lille smule, 0,3 procent, tilbage i forhold til målingen for en uge siden, men partiet ligger fortsat over valgresultatet og står til at vinde tre mandater ekstra.

Venstre går til gengæld en lille smule frem, 0,7 procent, og Jakob Ellemann-Jensen og hans parti ligger til 24 procent og en gevinst på to mandater.

Alternativet i opløsning

Rigtigt skidt ser det ud for Alternativet, der er i frit fald efter at fire ud af fem folketingsmedlemmer, inklusiv partistifter Uffe Elbæk, valgte at forlade partiet, på grund af den nye leder Josephine Fock.

Udover de fire folketingsmedlemmer, har en lang række kommunalpolitikere, hovedbestyrelsesmedlemmer og ansatte også meldt sig ud.

Der er således tale om en regulær nedsmeltning af Alternativet, og det kan naturligvis også ses i målingerne. Alternativet står til blot til 0,9 procent af stemmerne, 2,1 procentpoint færre end ved valget sidste år.

Vinderne er i stedet de tre støttepartier, der alle står til en mindre fremgang og nu alle står til to mandaters fremgang.

Dansk Folkeparti fortsætter nedtur

Et andet parti, som også tager et pænt dyk i målingen, er Dansk Folkeparti. Partiet, der fik et rigtigt dårligt valgresultat sidste år, fortsætter tilbagegangen.

Kristian Thulesen Dahl og hans partifæller ligger i denne måling 1,5 procent under valgresultatet, hvilket vil betyde et tab på hele tre mandater.

Også De Konservative går lidt tilbage, 0,7 procentpoint, i forhold til sidste uges måling og partiet ligger kun 0,4 procent over valgresultatet. Liberal Alliance, der de seneste uger har balanceret omkring spærregrænsen, er til gengæld tilbage på valgresultatet med 2,3 procent af stemmerne.

Sidste uges højdespringer, Nye Borgerlige, er til gengæld kommet ned på jorden igen. Nye Borgerlige stod i den seneste måling til 2,6 procent og fem mandater, men i denne uge er de gået tilbage til 1,9 procent og altså under spærregrænsen.

Massiv føring til rød blok

Med Alternativet på under en procent på den ene side, og med både Nye Borgerlige og Stram Kurs, som begge ligger på 1,9 procent, på den anden, er stemmespildet på den blå side mest markant.

Det gør sig også udslag i mandatfordelingen, hvor rød blok ligger til 100 mandater, mens de fire blå partier tilsammen blot kan mønstre 75 mandater.

Men det kan selvfølgelig ændre sig om en uge, når den næste meningsmåling fra Voxmeter bliver offentliggjort.

Meningsmåling baserer sig på telefoninterview med 1.041 repræsentativt udvalgte personer over 18 år. Den er gennemført i perioden fra den 9. marts 2020 til den 15. marts 2020. Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,7 % point.

placeholder

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det er da måling for seneste uge og det inkl.da grænselukning fra torsdag, hvor det blev meddelt.

Ansvarlig politik skal aldrig "dreje som et flag i vinden". Snart fra den ene side snart fra den anden.
Med DANSK FOLKEPARTI er det svært at kunne sige andet,end at de er mesterlige til at svinge som en vimpel. Generelt går deres holdninger i retning af, hvad de tror kan være mest fordelagtigt for dem selv som parti.Nemlig HVAD de forestiller sig vil høste FLEST stemmer. Noget med først at LEFLE for bestemte grupper indtil valget er overstået.For derefter at trække sig tilbage.Og løbe fra alt der blev lovet. Om det er typisk for netop dette parti.. … JA.....men de er desværre ikke de eneste. Kan man overhovedet få øje på hvem DANSK FOLKEPARTI præsis henvender sig til ? Skifter farve som kamæleoner.

Annonce