Annonce

Ny måling: To blå partier står til udskiftning

Et borgerligt parti falder under spærregrænsen, mens et andet nu står til at komme ind, viser en ny meningsmåling.
Fortsat konservativ fremgang. Ditto nedsmeltning for Venstre. Og massivt rødt flertal på grund af fremgang til Socialdemokratiet.

Det har længe været det overordnede billede i dansk politik, viser en ny meningsmåling som Voxmeter har lavet for nyhedsbureauet Ritzau.

Men selv om det overordnede billede ligger mere eller mindre fast, så betyder det ikke, at der sker udsving mellem partierne.

I den her måling er Liberal Alliance under spærregrænsen. Alex Vanopslaghs parti står til blot 1,9 procent af stemmerne. Hvilket ville betyde, at partiet, der kom i Folketinget i 2007 som Ny Alliance, ikke længere vil være repræsenteret.

Til gengæld vil der være comeback til en anden gammel kending i dansk politik, nemlig Kristendemokraterne.

Kristendemokraterne, der i sidste uge flirtede med den nuværende løsgænger Jens Rohde, er for første gang i flere måneder tilbage over spærregrænsen med 2,1 procent af stemmerne, hvilket udløser fire mandater.

Venstre fortsat i krise

De konservative står i denne uge til 14 procent af vælgerne, mens Venstre, på trods af en mindre fremgang på 1,1 procentpoint, fortsat står til en nærmest historisk vælgerlussing.

Det store borgerlige parti, der for få år siden stod til opbakning fra en tredjedel af vælgerne, lander i denne uge på ikke videre imponerende 12,3 procent.

Et resultat som ville betyde, at Venstre blot vil få 22 mandater valgt. Eller 21 færre end ved folketingsvalget for knap to år siden.

Hver tredje bakker S op

Mens vælgerne i blå blok fortsat skifter partier i stor stil, så er billedet mere konstant i rød blok, hvor Socialdemokratiet fastholder opbakningen fra knap en tredjedel af vælgerne.

Partiet står i denne måling til 32,4 procent af stemmerne, 6,5 procentpoint mere end ved folketingsvalget.

Det vil give Socialdemokratiet 59 mandater, og sammen med Enhedslisten og SF, der begge står til 15 mandater, er der fortsat udsigt til rødt flertal også uden De Radikale, der i denne måling går tilbage til 5,1 procent af stemmerne.

Sofie Carsten Nielsen og hendes radikale partifæller, der på det seneste har måtte sige farvel til tre af partiets største profiler, Morten Østergaard, Ida Auken og Jens Rohde, står til at tabe syv af de 16 mandater, som partiet fik ved det seneste folketingsvalg.

Stadig rødt flertal

Samlet set står blokkene nærmest på decimalerne det samme sted, som de har gjort de seneste uger.

De fire partier i rød blok står til 54 procent, mens de fem partier i blå blok, som altså står til at komme ind, står til 42,7 procent. Det giver 98 mandater til rød blok og 77 til de blå partier. Dertil kommer de fire nordatlantiske mandater.

Meningsmålingen fra Voxmeter baserer sig på telefoninterview med 1028 repræsentativt udvalgte personer og er gennemført i perioden fra den 1. til 6. marts 2021. Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,9 procentpoint


 

David Troels Garby-Holm er forhenværende redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

MF står fortsat stærkt og det synes ikke, som om de blås skarpe kritik af hende hele tiden giver medklang hos vælgerne. Ej heller hendes tur til Israel. Tror godt vælgerne ved, at hun arbejder 24/7 for at få os gennem den her pandemi, også de andre ministre. Faktisk utroligt de samtidig får landet politiske aftaler. Konservative er faktisk lurepassere hele tiden, mens DF og V spiller ud med forslag, det virker bare ikke.

Mette Frederiksen kæmper fire tyve syv for at få nok medizin og bekæmpelse af at holde coronaen nede, samtidig laver hun mange forlig med de borglige partier og ikke blokpolitik som de borglige gjorde da de havde regeringsmagten

"Liberal Alliance under spærregrænsen" - det bliver en fest at slippe af med dem...

Danske vælgere gør sig klar til det næste slag. Den tredje bølge der kræver en stærk stat. Og landbrugets overlevelse der kræver et stærkt Socialdemokrati og et stort Kristendemokraterne, der forstår de 200.000 beskæftigede i alle tilstødende erhverv. Desuden har coronaen vist kvinder og mænd familiens betydning for barnets sociale udvikling. Det er blevet moderne at være der for sit barn og se glæden ved at børn udvikler sig og tager alverdens viden til sig.
Hvis løsgængerne i folketinget meldte sig under Kristendemokraternes vinger, kunne partiet i løbet af et års tid hente 10 % af vælgerne. Og Socialdemokraterne, Kristendemokraterne og Det konservative Folkeparti kunne skaffe et flertal, der henimod 2026, kunne redde klimaet uden at de rød/grønne smadrer dansk erhvervsliv og dansk beskæftigelse.
Meningsmålingerne er allerede på vej. Spørgsmålet er om de rette mennesker stiller op for de tre midterpartier.
Folk der kan tænke på andre end sig selv. Såvel Socialdemokrater som borgerlige.

Jeg håber da virkelig ikke at kristendemokraterne igen kommer i folketinget, det er et inderligt overflødigt parti som vil afskaffe fri abort og genindføre kristendomsundervisning i skolerne. De er også modstander af at butikkerne kan holde åbent om søndagen, de vil gerne tilbage til de "gode gamle dage" med spiritusforbud og kirkegang om søndagen, som det blev praktiseret i flere, især jyske kommuner, for mere end 50 år siden. Lad endelig det overflødige parti blive i graven hvor de har været de sidste 15 år.

Enig

Bent Mech Andersen
Det er en god ide, af og til at opdatere sin viden. Kristendemokraterne flytter sig også, lige som alle andre partier gør. De vil ikke længere arbejde for at afskaffe fri abort. Det er helt fjernet fra deres program. Så den gamle frase kan du godt droppe.

Det de ønsker, i forb. med abort nu, er at de mener der er veje til at mindske antallet af kvinder der bliver uønskede gravide. Hvis færre bliver uønskede gravide, så vil der også være færre aborter - en absolut gevinst for alle.
OG så ønsker de, at der skal være psykolog tilbud, til de kvinder, der har valgt abort og hvor nogen faktisk får det meget svært bagefter. Det synes jeg burde være en selvfølge. De kvinder der ikke føler det er svært, nå ja, de kan jo bare leve videre som de vil, men for dem, hvor en abort virkeligt undergraver deres livsglæde, vil det være godt om de fik noget hjælp.
Det er da yderst gode forslag.

Det er trist at se, fx dig, angribe et nuværende parti, for ting de arbejdede for, for 20 - 30 år siden, måske endda mere.
Så hvis du fremover vil tale om kristendemokraterne, så sæt dig dog ind i deres politiske ønsker, så du i det mindste kommer ind i dette århundrede.
Det du taler om, er jo fra sidste århundrede.
OPDATERING

Der er jo ingen partier der ikke ændrer sig over tid. Så prøv nu at sætte dig ind i det

At kalde konservative for et midterparti er i bedste fald noget overdrevet.

Vor Herre bevare os!

Sofie Carsten Nielsen stillede søndag aften op i DR2s Deadline for at få en Lifeline. På trods af interviewerens usædvanligt venlige tilgang, stod tilbage en partileder, der savnede et mandat at lede landet på.
Danmark får i den grad brug for ledere som vælgerne kan have tillid til på tværs af kønnene, på tværs af erhverv, på tværs af sociale forudsætninger, på tværs af geografien og biologien, på tværs af aldersgrupper, på tværs af organisationer og partier.
Det Danmark ikke har brug for er politikerne der jager vælgere efter døgnfluer som #metoo, Black Lives Matter, Greta Thunberg, etc,

Danmark er Danmark. Coronaen har lært os at naboen er vigtigere end FNs menneskerettigheder. Naboens handlinger og overlevelse er vigtigere end WHO.
Tingene giver ligesom sig selv. Uden de radikales pegefingre. Der nu har sendt tre ud af den lille klasse på 16 permanent uden for døren. Deadline for et parti der totalt har mistet fornemmelsen for danskernes grundlivsvilkår. Smilet er stivnet til frost. Selv på en Sofie Carsten Nielsen.

Det radigale parti stoppede med at interessere sig for Danskerne da Helveg stoppede, ind kom fjolset med håndtasken.
Så Pestager og Morten Mellemøst.
Det eneste Sofie Pigen interessere sig for er hendes løn, og måske kærligheden til Morten Mellemøst.
De radigale parti er kun interesseret i en total nedlæggelse af DK.

Per Kristensen, synes du selv dit indlæg er særlig konstruktivt? Tror du virkelig at et dansk parti vil nedlægge DK? At Marianne Jelved var et fjols? Det er jo...fordrukkent, hæsligt vrøvl.

Metoo er ikke en døgnflue. Det er forhåbentligt en proces der bliver ved og ved og ved og ved, indtil der er dag er reel ligeværd mellem mand og kvinde og til mænd har forstået at "man banker høfligt på", før man vader ind og at man kun vader ind, hvis man bliver inviteret.

Nu udgør en enlig meningsmåling jo ikke sandhedens faktum !!! I januar og februar ville vi kunne være sluppet af med MF's rædselsregime, hvis RV havde turdet og villet vælte den lille bitte, håbløse, et parti, mindretals-S-regering, som på mindre end 2 år har ødelagt sundhedsvæsnet, store dele af DK's samfundsbærende erhvervsliv, unødvendigt nedslagtet en hel branche med det til følge, at mange virksomheder, farme, boliger og produktionsudstyr er stort set uden værdi, samt tusinder arbejdsløse, så vi nu har 40.000 langtidsledige, en kæmpe natur- og miljøkatastrofe samt en unødvendig tåbelig regning til i forvejen skatteplagede danskere på 20-30 milliarder kroner !!! Desuden har MF optaget statslån for flere hundrede milliarder, ødelagt vor ellers stærke samfundsøkonomi, indført "Arne-pjat" og givet lovløse ordrer til politi, militær, beredskab m.fl. samt løjet for åben skærm og manipuleret stort set alle og alt !!! - Jo, hun har sandelig været meget, meget dygtig til at ødelægge meget af det, som vore forældre og vi har opbygget gennem mange, lange og seje år - men regningen kommer, når en del af de hjernevaskede vågner op fra deres dvaletilstand - og den bliver stor: Afdrag på kæmpegæld i mange, mange år samt en velfortjent Rigsretssag til MF, den største og alvorligste i DK's historie !!! - Tja, og hendes eftermæle: Danmarks dummeste og dyreste statsminister ever !!!!!!!

Hr. Alex Rasmussen. Hvis dit indlæg skulle være et forsøg på sort humor, er det ikke særligt godt. Det er faktisk en stor gang pjok/vrøvl.

Enig.

Han har ret i ALT hvad han skriver! Du da et kæmpe fjols! Hvis du ikke har fulgt med i hvad minken har gjort i et helt år burde du nok finde et andet land at bo i! Du ligeså snot forvirret som hende! Prøv at køre ind i en betonvæg med 100 km/t, du vinder 50.000kr og får det nye Anders and blad! Sæt igang!

Så uddyb du lidt hvor det er han vrøvler , for alt det han har skrevet er i overensstemmelse med sandheden så den der er et pjok og vrøvler er dig, men i Mettefans er jo fakta resistente.

Arne pjat? Hva med vi starter med at kassere dig. Arne har sgu arbejde for sin pension.

Ja det har han men det han har betalt i skat dækker ikke 5 års pension så defor koster det staten penge når raske menesker skal på pension for at Mette mink kan få stemmer

Helt enig, giv os vort land tilbage, genindfør den personlige frihed. Ophæv alle Corona-restriktioner med øjeblikkelig virkning, de kan evt. ændres til anbefalinger, lad folk selv vælge deres gøren og laden på gader og stræder. Vor "kære" statsministeter bør ikke sidde længere på den egenrådige trone, hun bør straffes for hendes ulovlige gerninger i minkskandalen, det er trods alt en meget alvorligere forbrydelse end Støjbergs barnebrudssag!

Enig!👍

Det var da ellers noget af en sviner der kom der, men husk nu at der har været et flertal i folketinget, for de beslutninger der er truffet i forbindelse med pandemien.

Alex - du skal naturligvis have lov at mene hvad du vil, også om statsministeren
MEN det var nok relevant at du forholdte dig til at langt de fleste danskere mener hun har ledet landet yderst godt igennem denne svære tid.
Måske skulle du også overveje at udvise bare en smule respekt, for det meget store antal danskere, der grundlæggende med deres demokratisk stemmer, vil stemme så statsministeren fortsætter og med erkendelse af at omkring en trediedel af befolkningen vil stemme på A.

Uanset hvad man mener om en person eller et parti - så er det en dårlig skik, en dårlig fremgangsmåde, at svine flertallet af de danske borgere til.

Som bekendt er en fugl i hånden bedre end ti på taget. Meget kan nå at ændre sig inden næste valg. Lad os nu først få overstået kommunal- og regionsvalget til efteråret. Det er ikke værd at bruge så mange kræfter på disse spekulationer, når nu der er lang tid til næste folketingsvalg i 2023. De borgerlige roder jo panisk rundt og vil formentlig ikke være kampklare, ej heller til den tid, så at udnytte tiden fuldt ud, vil være det bedste.

Der er et alt overskyggende fokus at forholde sig til: At corona epidemien med al tydelighed har været ved at nedlægge flere nationer. Lige nu er det Tjekkiet og Brasilien hvor sundhedsvæsenet og nationens andre funktioner er ved at kollapse efter alt for åbne samfund. Tidligere har der været flere skræmmende eksempler med bl.a. Italien og England og Sverige. Vi lever ikke i en uigennemtrængelig bobbel og kan ikke blot agere uden at se DK i et større globalt perspektiv. Det er en balancegang imellem økonomi, trivsel og smittefaren. Regeringen har haft dette fokus fra start trods mange forsøg fra oppositionen på at sløre det. At nogen stadig ikke har forstået at epidemien er global og ikke respekterer grænser er uforståeligt og måske endda egocentrisk. Vi er ikke igennem endnu og det er sympatisk at man er forsigtig vel vidende at en virus er uforudsigelig, hvilket vi har set flere eksempler på i den senere tid. Det handler ikke kun om dødstal, men også om at større smitteudbrud er dybt skadelig for både erhversliv og økonomien som sådan. Bertel Harder kom i DR2´deadline med denne udtalelse: "Hvis Churchill under 2 verdenskrig skulle lytte til enhver kritik og holde afstemning om ethvert tiltag havde Hitler vundet krigen" - stærkt lederskab kræver en stærk leder - og det har vi heldigvis.

Klogt sagt, det mest sande og bedst beskrivende indlæg i denne tråd.

Enig, det her havde været et endnu større mareridt, uden en leder, der har og har haft modet til at stå ved sin egen overbevisning og sine valg.
Det er sejt gået og hun har gjort det så godt og så menneskeligt.
Jeg stemmer ikke liste A, men jeg er SÅ glad for at netop hun var statsminister, netop nu.

En ting jeg er trætte af at folk ignorerer er, at dødstallet måske ikke er det vigtigste. Noget der ser ud til at blive et kæmpe problem, både for den enkelte og for samfundet, er de mange der har senfølger og hvoraf en stor del af dem, bliver meget medtagede og i meget lang tid. Samfundet vil her får et stor efterslæb af syge mennesker.
Det vil komme til at fylde mere, end de ret få døde Danmark har oplevet.

Folk har helt enkelt slet ikke indset, hvor stort et problem dette er OG at det både er unge og indtil nu raske mennesker, som får dette problem og ikke bare de syge og de gamle.

Socialdemokratiets fremgang kan er vel sammenligne med, at blive inviteret på restaurant og når regningen skal betales, er værten gået på toilettet.
Med andre ord. Statsministeren køber vælgerne for deres egne penge, da det offentlige er et fællesskab, hvor alle danske statsborgere hare en andel. Dermed er der kun en til at betale. Danskerne
Og der kommer en regning, men regningen er heldigvis begrænset, da alt ikke er som Regeringen har pralet med. Der er faktisk, i følge Erhvervsstyrelsen, indtil videre, kun udbetalt godt 30 mia. kr. i lønkompensationer til medarbejdere, til selvstændige, freelancer og arrangementer. De 300 mia. er kun rammen. Det er det samme som at købe en billedramme på 1 x 1 meter til et billede på 10 x 10 cm.
At regningen kun er på 30 mia. kr. er jo i sig selv positivt. Så bliver regningen det mindre til de sidste 33%, af danskerne, som ikke får deres indtægt fra offentlige kasser.

Sikke da noget sludder. Regering har arbejdet for de ting de tror på. Og det må man da håbe enhver regering gør.

Desværre ser vi at alm. moral - etik er forsvundet på højrefløjen, alle stikker hinanden i ryggen, hvis de kan komme til det, og deres egne muligheder er eneste parameter, der tæller. Det er sørgeligt at se blå fløjs mange stridigheder og uetiske adfærd.

Heldigvis har de fleste danskere stadig en forventning om at man som politiker også har et ansvar for at opføre sig ordentligt over for andre.