Ny måling: Laveste opbakning til DF siden årtusindeskiftet

Sagerne om Meld og Feld er medvirkende til, at Dansk Folkeparti i en meningsmåling nu bliver målt til at have den laveste vælgeropbakning i 20 år.
Siden Gallup i en måling kort før årtusindskiftet målte Dansk Folkeparti til 7,4 procent af stemmerne, er partiet udelukkende gået fremad.

Men nu godt 20 år senere, har Gallup imidlertid igen målt DFs opbakning til under otte procent.

Det skriver Berlingske.

Blot 7,8 procent af stemmerne høster partiet i den seneste måling mod slutningen af et år, hvor partiet led sit første rigtig store landspolitiske valgnederlag ved folketingsvalget i juni.

Her gik partiet fra 21,1 til 8,7 procent af stemmerne og tabte hele 21 mandater.

Meld og Feld-sagen giver skrammer

Dansk Folkepartis gruppeformand, Peter Skaarup, kan dog trøste sig med, at partiet i såkaldte vægtede gennemsnit af målinger, stadigvæk ligger en lille smule over valgresultatet:

”I forhold til gennemsnittet i alle målinger – og det er dét, vi skal tage udgangspunkt i, når vi ser på vores situation som parti – ligger vi faktisk pænt over valgresultatet. Jeg synes, det er svært – hvis det er det, vi skulle – at blive bekymret ud fra en enkelt måling, som i øvrigt også har en stor usikkerhed,” siger han til Berlingske.

Målingen kommer efter flere afsløringer af falske fakturaer i forbindelse med den meget omtalte Meld og Feld-sag, og Peter Skaarup erkender overfor avisen, at det kan have været medvirkende til at påvirke målingens resultat.

Gallup er dog ikke det eneste meningsmålingsinstitut, som noterer en markant tilbagegang i opbakningen til Dansk Folkeparti. Også Voxmeter har partiet til at ligge under valgresultatet.

I den seneste Voxmeter-måling, som blev offentliggjort søndag, står partiet til bare 8,2 procent af stemmerne – en tilbagegang på 0,8 procentpoint på blot en uge.

Fortsat flertal for Frederiksen

Ser man på fordelingen mellem rød og blå blok, så er der fortsat et solidt flertal bag de partier, der støtter statsminister Mette Frederiksen. I Gallup-målingen er forspringet 95 mandater mod 80 til rød blok og i Voxmeter-målingen er forspringet 98-77.

De forskellige resultater skyldes, at det i begge målinger er en række partier partier, som ligger lige omkring spærregrænsen, nemlig Liberal Alliance, Alternativet og Stram Kurs, og hvor der derfor er stemmespild i forhold til blokkene.

Størst usikkerhed er der om Nye Borgerlige, som i Gallup-målingen ligger til 3,6 procent og syv mandater, mens de hos Voxmeter ligger til 1,9 procent og 0 mandater.

Kristendemokraterne og Simon Emil Ammitzbøll-Billes parti Fremad er endnu ikke opstillingsberettiget og indgår dermed ikke længere selvstændigt i målingen. Begge er at finde i kategorien ”øvrige”.

Politikerne har dog fortsat god tid til at forbedre deres målinger, for det næste folketingsvalg skal først afholdes senest den 4. juni 2023.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook