Ny måling: Liberale partier med rekordlav opbakning

Lars Løkke Rasmussens kommende parti ser ud til at at skulle fiske efter liberale midtervælgere hos partier med lavvande.
Socialdemokratiet, Konservative og Nye Borgerlige går frem, mens Venstre, Radikale og Dansk Folkeparti går tilbage.

Det har længe været det overordnede billede af dansk politik. Men i en ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, blander Enhedslisten sig også i gruppen af partier, der kan forvente fremgang.

Det største parti i meningsmålingen er dog fortsat regeringspartiet Socialdemokratiet, der igen i denne uge tager et lille dyk.

Socialdemokratiet står til 31,3 procent af stemmerne, hvilket er en tilbagegang på 0,7 procentpoint. Det er dog stadig er et pænt stykke over valgresultatet, men en tilbagegang på tre procentpoint i forhold til samme måling for en uge siden.

De Konservative står til 15,2 procent, eller det samme som i sidste uges måling, og Nye Borgerlige står til 8,7 procent. Hvilket er en lille tilbagegang i forhold til sidste uge.

Venstre går ned

Det er dog på den liberale side i dansk politik, at man især ser partier, der kæmper med opbakningen.

Særlig skidt ser det ud for de to partier med ordet "Venstre" i deres navn.

Venstre - Danmarks Liberale Parti står i den seneste meningsmåling til 11,3 procent af stemmerne og nærmer sig i al hast det historiske lavpunkt på 10,5 procent, som partiet fik ved folketingsvalget i 1987.

Den aktuelle måling betyder, at Venstre står til at tabe 23 af de 43 mandater som partiet fik valgt ved folketingsvalget. Fire medlemmer af partiets folketingsgruppe, Marcus Knuth, Inger Støjberg, Lars Løkke Rasmussen og Britt Bager, har dog allerede forladt denne.

Det Radikale Venstre rammer også et nyt lavpunkt. Tilbage i marts blev De Radikale målt til 4,4 procent, men i denne måling får nedturen lige et yderligere hak ned til 4,3 procent. Det er det laveste, som Voxmeter har målt partiet til i fem år.

Resultatet vil betyde, at den radikale folketingsgruppe, der ved valget fik 16 medlemmer, vil blive reduceret til bare otte medlemmer.

Begge partier må frygte udsigten til, at den tidligere Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen får stiftet et nyt centrum-højre midterparti, som skal stå for nogenlunde det samme som de to allerede eksisterende partier. Der bliver hård kamp om de reformorienterede midtervælgere.

God start for ny Ø-leder

Fremgang er der til gengæld til Enhedslisten, der - lidt overraskende for de fleste - er blomstret op efter, at den nye frontfigur Mai Villadsen har taget over efter Pernille Skipper.

Partiet står i denne måling til 9,2 procent af stemmerne, hvilket er 2,3 procentpoint over valgresultatet. Fremgangen vil betyde, at Enhedslistens folketingsgruppe vil blive yderligere styrket med fire mandater.

Enhedslistens bedste resultat fik partiet ved folketingsvalget i 2015, hvor partiet, med Johanne Schmidt-Nielsen i spidsen, fik 7,8 procent af stemmerne.

Fortsat rødt flertal

Dansk Folkeparti fik i sidste uge beskeden om, at partiets næstformand, Morten Messerschmidt, er blevet tiltalt i sagen om misbrug af EU-midler, og det belønner vælgerne med at give partiet en mindre fremgang i forhold til sidste uge på 0,8 procentpoint.

Det betyder, at 6,5 procent ville stemme på DF, hvis der var valg i dag. Eller 2,2 procentpoint færre end ved valget.

Samlet set står de fire røde partier til 95 mandater, fire mere end ved valget, mens de blå står til 80, et mere end ved folketingsvalget. Forskellen skyldes som bekendt, at Alternativet ikke står til at komme over spærregrænsen.

Meningsmålingen baserer sig på telefoninterview med 1.024 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover og den er gennemført i perioden fra den 12. og til den 18. april 2021.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/- 2,8 procentpoint.

Se hele målingen her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja man kan jo ikke plukke håret af en skaldet. Løkke kan få lidt retur fra K, måske, men ellers. De blå vil være i opposition mange år frem. Enhedslisten nye stjerne er virkelig en stjerne, selv om jeg ikke er enig i alt, hvad hun mener. Trist hun ikke er S. :)) Og DF går da helt ned nu, med dokumentfalsksigtelsen. Og R er ved at runde spærregrænsen.

Ja, lad os nu ikke blive for kålhøgne! Det kan hurtigt skifte!

Er det ikke lidt "sølle" at gemme sig bag anonymitet når man ytre sig med kommentarer på Netavisen Pio?

Det er ikke "lidt" sølle - det er MEGET sølle!

Det er kun feje kujoner der ikke vedgår hvem de er i en debat. De fortjener ikke ytringsfrihed

Rolig rolig !!!
Øjet på bolden, alle har ret til at ytrer sig det er ikke EB nationen.

Annonce