Annonce

Ny måling: Mange i tvivl om EU-forbehold

Ja-side øger forspring.
Foto: Colourbox

Kampagnerne om at få danskerne til at stemme enten ja eller nej til at afskaffe det danske EU-forbehold på forsvarsområdet, er så småt ved at komme op i gear.

Og skal man tro en helt ny meningsmåling fra Voxmeter, så er der brug for oplysning, for flere vælgere er i tvivl om hvor krydset skal sættes.

Næsten hver tredje vælger (28,4 procent) er nemlig fortsat i tvivl. Det er faktisk 1,3 procent point flere end da Voxmeter for seks uger siden begyndte at måle ugentligt på forbeholdsafstemningen.

Ser man på de vælgere som har taget stilling, så øger ja-siden sit forspring en smule.

55 procent af vælgerne vil stemme ja og 45 procent vil stemme nej. For tre uger siden hed tallene 52-48 til ja-siden.

Folkeafstemningen om EU-forbeholdet er den 1. juni.

placeholder

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Hvordan ville du have stemt for et år siden? Lad ikke et øjebliks følelser tage over.

Al KRIG er MORD......Derfor kan 1 JUNI kun være en stemme imod KRIG...Og derfor et regulært NEJ TAK.

Mener du så at et ja d. 1. juni er et ja til mord?

Sådan, lad fremgangen fortsætte
så vi endelig kan få indflydelse også på det felt, også 👍🇩🇰

Har du overvejet om det kan have nogen konsekvenser at afskaffe forbeholdet. Som et lille land er indflydelsen forsvindende lille.

Lille indflydelse er bedre end ingen!

Der er mange måder at tolke statistik.

Hvis man ser på Voxmeters tal (eb.dk i dag) i uge 10 og uge 16, er der en lidt anden udvikling end beskrevet i artiklen.

Uge 10
44,2% ja-stemmer og 27,1% nej-stemmer.
Ja-siden fører altså med 15,5%-point.

Uge 16
39,5% ja-stemmer og 32,1% nej-stemmer.
Ja-siden fører altså med 7,4%-point.

Ja-sidens forspring er altså mere end halveret fra uge 10 til uge 16.
Ja-sidens stemmetal er faldet med 10,6% i perioden.
Nej-siden stemmetal er steget med 11,8% i perioden.

Et forbehold der ikke har forhindret os i noget: vi er medlem af EI2, Frankrigs lille alliance, vi er medlem af JEF, Englands lille alliance, vi er medlem af FNC, Tysklands lille alliance og til sidst: Vi er medlem af NORDEFCO, Nordens lille alliance. Alle alliancer er på forskellig vis sanktioneret af EU og NATO. Hvis vi så hertil kigger på EUs bestræbelser på forsvars- og sikkerhedsområdet, er der først begyndt at ske noget (afhængig af skribentens synspunkt) efter USSR’s kollaps. Og resultatet (eller manglerne) heraf er vi holdt uvidende om pga forbeholdet. (Min påstand). Pressen og politikerne (MF og EU) har sjældent ment at udenrigspolitik var noget befolkningen interesserede sig for. Og da slet ikke nu hvor vi har forbeholdet. Men det har været en sovepude. Derfor er det en ærlig sag at vågne op og efterlyse information. Den noget nær sande situation er at EU ikke har haft, men er ved at få et fælles fodslag på forsvars- og sikkerhedsområdet, som kan give et indtryk af hvad det er USA og Frankrig mener med at vi skal være mere suveræne og autonome på området. Hvad det er vi skal sidde med til bords for, ved at afskaffe forbeholdet. Man kan orientere sig i Det strategiske kompas https://www.consilium.europa.eu/da/press/press-releases/2022/03/21/a-str... og i tiltag under navnet PESCO: https://www.pesco.europa.eu/binding-commitments/. Undskyld, det er meget læsestof, som jeg selv synes er minimum viden for at kunne beslutte sig for at stemme. Hertil kommer så selvfølgelig den aktuelle situation, hvor England er ude, USA brokker sig over vores i dsats, Tyskland er ved at vågne, Polen træder i karaktér, Tyrkiet vil sikkert også komme ind i kampen og Frankrig. De vil alle være med. Situationen er alvorlig. Tiden til forbehold er - undskyld jeg siger det - spild af tid. Det sidste argument for afskaffelse af forbeholdet er det rent symbolske: Vi rydder op i egen butik for at danne en mur af sammenhold med EU og NATO for Ukraine og imod Ruslands voldelige overfald. Danmark rydder sit forbehold af vejen.

Et ja vil være en katastrofe for freden i fremtidens Europa. Men sådan er det jo. Vi fejler hver gang. Så hvorfor ikke også denne gang. Selv SF er hoppet på den aggressive krigeriske vej. Gert Petersen må ligge og kaste op i sin grav. Og Aksel Larsen roterer så hurtigt rundt i sin grav, at han er rød glødende.

Det hvide menneske har været og er fortsat en katastrofe for verden og resten af dens befolkning med vores små psykopatiske grådige aggressive kapitalistiske værdisæt og livsstil. Os er der ingen, som vil savne, hvis vi forsvandt fra klodens overflade for altid. Så en hurtig og effektiv atomar krig i vesten ville måske være gavnlig for livets overlevelse og redde klimaet.

I forhold til livet her i nord øst Thailand er livet i Danmark og Europa godt nok ekstremt stressende og forfærdelig. Det ved jeg nu efter at have boet begge steder. Har nogen gange været i Laos og det er virkelig paradis på Jorden. Og så er det kommunistisk. Uha da. Her er mennesker menneskelige og ægte. Men lige nu er landet lukket for udlændinge grundet Corona. Laos levere i øvrigt strøm til såvel Thailand som Cambodia gennem bæredygtigt vandkraft. Det omtales som sydøst asiens batteri. I starten undrede det mig, at Thailand ikke har nogen kraftværker. De får bæredygtig strømmen fra Laos. Et fantastisk land, Laos.

Når Danmark fik indført de 4 forbehold (som nu er ændret til 3, da unionsforbeholdet i mellemtiden er accepteret af de øvrige EU-lande som en "god ide") var det kun for at få Holger og konen til at sige "ja" til Unionen, og det lykkedes jo i 1993.
Hvorfor Danmark, som det eneste af de 27 EU-lande, vedblivende skal havde de 3 forbehold til Maastricht-traktaten forstår jeg simpelthen ikke, når man ønsker at være medlem af EU må det være på ens betingelser.
I 1972 stemte Danmark om medlemskab af det daværende EF, stemmeprocenten var 90% og heraf stemte 63% ja og "kun" 36% nej. Op til afstemningen propangaderede EF-modstanderne med at hvis man først blev medlem af EF, kunne man ikke igen melde sig ud. Det har dog ikke afholdt EF/EU-modstanderne i alle årene herefter at forsøge at få flertal for Danmarks udmeldelse af EF/EU. Udmeldelse er jo også muligt, hvis et flertal ønsker det hvilket vi lige har set med Storbritanniens Brexit.

To ting
jeg kender en der påstår at vi skal stemme om NATO-forbeholdet??????

Og når det gælder EU forbeholdet,vi stemte nej første gang
derefter lykkes det folketinget at få 4 forbehold i Maastricht-traktaten
som et flertal af Dansker stemte ja til..51,8 % så vidt jeg husker

Men var det blevet et nej igen igen,
så var Maastricht-traktaten faldet til jorden.

For det kræver 100 % egnighed i EU for at ændre EU-traktaten
som er hele grundlaget i EU-fremtiden

Altså man kan ikke bare gå bag ryggen på et EU-land
så de 3 forbehold består lige så længe Danskerne vil det
og alt andet er vi fuldt ud med i.

Og så er vi medlem af NATO som vi selvfølig skal blive ved med at være,
Og jeg kan ikke se at EU har brug for at ødelægge det gode
Forsvars-og sikkerheds samarbejde i NATO som har sørget for
fred i store dele af Europa lige siden NATO blev oprettet.
Og som man siger, ødelæg ikke noget der fungere godt

Så jeg stemmer nej til Afskaffelse af Danmarks EU-forbeholde
om forsvars-og sikkerheds samarbejde

Ja til NATO
og forsat medlem af EU med 3 forbehold

Jens Kamp, Maastricht-traktaten blev nedstemt med 50,7% nejstemmer og traktaten med de 4 forbehold blev godkendt med 56,8% af de afgivne stemmer. Alligevel endte det med store demonstrationer og ballade, hvor politiet måtte skyde med skarpt, selv om der var et "pænt" flertal for at stemme ja, modsat da der "kun" var 50,7% nejstemmer mod Maastricht-traktaten, det gav ingen ballade eller medførte demonstrationer mod nejsigerne. Så man må jo konkludere at nejsigerne er noget mere baladeorienteret en jasigerne.

USA vil nu sende yderlige 233.000.000.000 kroner til den Ukrainske krigsmaskine mod Rusland. Men hvis du tror det er for at hjælpe Ukraine kan du godt tro om igen. For der findes ingen fjender og ingen venner. Kun interesser i det spil. Og USA's ernorme engagement i Ukraine skyldes først og fremmest, at krigen i Ukraine for alvor er staten på en multipolær verdensorden, hvor USA ikke længere kan sætte dagsorden. En fordel USA har nydt godt af siden 1945, hvor de har egenrådig har kunnet diktere verdens økonomi med uanede økonomiske midler til rådighed som øverste led i økonomi pyramiden, som resten af verden har været tvunget til at bedrage til, gennem FED. FED, som mange tror er en amerikansk statslig nationalbank, men som i virkeligheden er privat ejet af 3-4 af USA's største banker.

Mister USA sin status som øverste led i verdens økonomiske pyramide kan USA ikke længere regerer verden.

Og det ved kineserne alt om. Og set i købekraft, har kineserne for længst overhalet USA. Det er udelukkende fordi økonomien betragtes ud fra en amerikansk målestok, at USA lidt endnu er verdens største økonomi. Og så er det en sandhed med modifikationer, idet EU samlet set er verdens største økonomi. Og da EU er den Europæiske Union, skal den økonomiske formåen ses samlet og ikke som enkelt lande.

I øvrigt, så er 40% af USA's BNP udelukkende penge, som bare flyttes rundt uden at skabe egentlig værdi andet end at gøre de rige endnu rigere.

Et JA 1 Juni er lig med at støtte op om krig...og livsudslettende atombomber. Des MINDRE verdens befolkning støtter
våbenindustri og magt gennem våben ,vil vejen for en bedre verden kunne fremmes. Man skal jo ikke lægge mere
brænde på et bål der ønskes slukket. Klart NEJ 1 Juni.