Ny måling: Mette Frederiksen kan vinde uden Elbæk

Selv uden Alternativets mandater, står Mette Frederiksen og resten af rød blok til at få et flertal, viser ny måling.
”Vi trækker simpelthen vores mandater ud af ligningen,” sagde Alternativets leder Uffe Elbæk før sommerferien, da han spillede sig selv på banen som statsministerkandidat.

Men ifølge en ny måling foretaget af Norstat for Altinget og Jyllands-Posten vil Uffe Elbæk i stedet komme til at stå alene og uden for indflydelse. Det skriver altinget.dk.

Socialdemokratiet, Radikale, SF og Enhedslisten står nemlig tilsammen til at få 85 mandater, mens den blå blok, inklusiv Nye Borgerlige, kun kan mønstre 82 mandater.

Dermed kan Alternativets otte mandater kun afgørende indflydelse, hvis partiet vælger at pege på statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), hvilket Uffe Elbæk har afvist.

DF står til lussing

Når der er rødt flertal i målingen, så skyldes det ikke mindst at Dansk Folkeparti står til en stor tilbagegang i forhold til valget.

I målingen står Dansk Folkeparti til 16,2 procent, hvilket er en tilbagegang på 4,9 procentpoint i forhold til valget.

Hvis det resultat holder frem til valget, så bliver partiet kun det næststørste parti i den borgerlige blok (efter Venstre) og må sige farvel til 8 af de 37 mandater, som partiet fik ved seneste valg.

Det vil i øvrigt være den største vælgerlussing i partiets historie.

Venstre træder vande

Regeringspartiet Venstre står i målingen til den mest marginale tilbagegang overhovedet mulig.

Partiet går nemlig kun 0,1 procentpoint tilbage og lander på 18,0 procent, hvilket er 1,5 procent under valgresultatet. Det er en tilbagegang på to mandater.

Ender Venstre med kun 18 procent, vil det være partiets dårligste resultat siden valget i 1990, hvor Uffe Ellemann-Jensen samlede opbakning fra 15,8 procent af vælgerne.

S falder tilbage til valgresultatet

Selvom Mette Frederiksen og de øvrige socialdemokrater kan glæde sig over målingen, så tager partiet et ordentligt dyk i forhold til den tilsvarende måling fra før sommerferien.

Socialdemokratiet går tilbage fra 29,2 procent til 26,3 procent, præcis det samme resultat som partiet fik ved valget i 2015.

Det resultat vil igen give partiet 47 mandater, præcis det samme som det fik ved folketingsvalget.

Og mens Socialdemokraterne går tilbage i rød blok, så opvejes det af de radikale og SF, der begge går pænt frem. De radikale står til 6,9 procent, hvilket er 2,3 procentpoint mere end ved valget og SF kan glæde sig over en fremgang på 1,7 procentpoint, så de lander på 5,9 procent.

[read-also]

David Troels Garby-Holm er konstitueret chefredaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook