Ny måling: Regering sætter prop i vælgerflugten

SVM-regeringen har ikke skubbet flere vælgere fra sig i den seneste uge, viser helt ny meningsmåling.
Foto: Folketingets TV.
SVM-regeringens tre partiledere Mette Frederiksen, Jakob Ellemann og Lars Løkke i folketingssalen, januar 2023
Opbakningen til de tre regeringspartier er helt den samme som i sidste uge.

Det viser en helt ny meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau.

I sidste uge havde de tre regeringspartier opbakning fra 42,3 procent af vælgerne, og det er helt det samme i denne uge.

Der er dog tale om en samlet tilbagegang på 7,8 procentpoint i forhold til folketingsvalget for godt tre måneder siden.

Det er især Socialdemokratiet, der bløder vælgere og partiet går i denne måling igen tilbage og står aktuelt til blot 22,1 procent af stemmerne.

Det er en tilbagegang på 5,4 procentpoint siden valget, som betyder, at partiet ville tabe hele 11 mandater, hvis der var valg i dag.

SF skovler vælgere hjem

Socialdemokratiets tilbagegang kan især mærkes hos SF, der har haft nærmest uafbrudt fremgang siden valget og den fortsætter i denne måling, hvor partiet lander på 14,4 procent, hvilket er en fremgang på 6,1 procentpoint, som vil give yderligere 10 mandater oveni de 15 partiet fik ved valget.

Men mens Socialdemokratiet går tilbage, er der en lille smule fremgang til regeringspartneren Venstre, som henter 0,6 procentpoint tilbage i forhold til den seneste måling,

Partiet, der efter regeringsdannelsens for halvanden måneds tid siden stod til 10,9 procent, har dermed hentet halvdelen af det tabte tilbage og står nu til et tab på blot to mandater.

Ingen bededags-gevinst til Enhedslisten

Diskussionen om store bededag har de seneste uger overskygget alt andet i dansk politik, og særligt Enhedslisten har været særdeles aktive og vokale i den diskussion.

Derfor er det også interessant, at partiet - trods den socialdemokratiske tilbagegang - ikke har fremgang.

Enhedslisten går i den her måling 0,4 procentpoint tilbage og med opbakning fra 6,3 procent af vælgerne, ligger partiet tæt på valgresultatet på 5,1 procent.

Heller ikke De Radikale har meget at glæde sig over.

Partiet taber i den her måling 0,8 procent og med opbakning fra 3,0 procent af vælgerne, vil Martin Lidegaard og partifællerne skulle sige farvel til yderligere to mandater.

I den tilbageværende blå blok er Liberal Alliance fortsat det største parti med opbakning fra 10,3 procent af vælgerne, men Inger Støjberg og Danmarksdemokraterne er - efter en mindre fremgang i denne uge - det næststørste med opbakning fra 9 procent.

Hverken rødt eller blåt flertal

Målingen viser også, at den politiske situation i dansk politik er mere eller mindre uændret siden valget.

For hverken den røde eller den blå blok kan mønstre et flertal uden om udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og hans parti Moderaterne, som derfor fortsat er tungen på vægtskålen.

Rød blok (inklusiv Socialdemokratiet) er dog fortsat den største med opbakning fra 85 mandater, mens blå blok står til 76 mandater.

Om målingen

Voxmeters politiske meningsmåling, offentliggjort den 6. februar 2023, baserer sig på telefoninterview med 1.047 repræsentativt udvalgte personer 18 år+ og er gennemført i perioden fra d. 30. januar 2023 til d. 5. februar 2023.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/-2,5% point.

Se hele målingen her:

placeholder




 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

"SVM-regeringen har ikke skubbet flere vælgere fra sig i den seneste uge"

det var da ærgerligt - det fortjener den sket ikke
.

Moderaterne og deres vælgere kan vel ikke rigtig være utilfredse. De har da fået det stort set, som de ville have det.

Og for Venstre ser utilfredsheden da ud til at handle mere om personer og troværdighed end om politikken som sådan.

Der er i hvert fald ikke noget overraskende i, at SF har meget nemmere ved at samle frafaldne socialdemokrater op, end EL har.

Der er heller intet overraskende i, at V og M taber færre vælgere end S som følge af Store Bededags-sagen og alt det andet, regeringen har besluttet sig for.

Det overraskende er vel kun, at Socialdemokratiet efter offentliggørelsen af regeringens program stadig ligger over 20 procent. Jeg ser dog ikke for mig, at det fortsætter så meget længere.

Jeg ved jeg er uenig med flere på denne tråd, men jeg kan ikke se at store bededag og afskaffelse af den, er et kæmpe lem, set i relation til mange andre ting. Lige nu er der pause i vindmøllerne,det er et kæmpe problem, jordskælvet i Tyrkiet og Syrien er et kæmpeproblem.
Psykiatrien, sundhedssektoren, skal støttes massivt, Så i relation til andre ting i hverdagen, er mit fokus ikke på en helligdag mindre.

"et kæmpe lem" - arh, Helle :)

Ja der ramte gigtfingrene godt nok galt :))

Ja ja ja Helle.

Selv hvis mørkeblå mette ville indføre dødsstraf for personer over 70 år for nye topskattelettelser, ville du sidde og juble i din socialdemokratiske enfoldighed.

Så lige indslaget med Mette F på TV2!
Jeg er helt tryg ved hende som jeg var under corona. Danskerne vil have det hele til halv pris, den går bare ikke!

Helle jeg er sikker på at hvis MF kommer og siger at du skal hoppe på tungen vil dit eneste spørgsmål være, hvor langt MF?
Utroligt at man i den grad kan blive hjernevasket at jordskælvet i Tyrkiet nu også skal være en del af Store Bededags dilemmaet…
Hvad med de 700 millioner pensionisterne angiveligt skal bidrage med?
At uligheden i DK stiger er vel også ligemeget? Det at underdanmark skal betale skattelettelserne til overdanmark er vel også ligemeget?
Helle, prøv at slå autopiloten fra og tænk en selvstændig tanke…. Bare for at prøve noget nyt..😉😉👍

I lige måde søde Julle,vi er bare uenige.

Problem skulle der stå. Og ja at turde tage upopulære beslutninger koster. Men mit gæt er at folk falder ned igen. Og ellers må de utilfredse finde et alternativ og det eksterne ikke.

Eksisterer

Jan, hold med at udgive dig for at være en anden end den du er!!!!!

For s.... kommentaren skulle ikke være

Det kan godt være, at enfoldige helle, håber på at alt snart et glemt.

Men ikke hos mig.

Jeg har meldt mig ud af Socialdemokratiet, og håber mange flere vil følge mig.

VENDER ALDRIG TILBAGE TIL MØRKEBLÅ mette.

Jan, hold med at udgive dig for at være en anden end den du er!!!!!

Ikke alene har Jan den dårlige vane at udgive sig for at være en anden, han er også i den senere tid begyndt at udgive sig for at være tidligere socialdemokrat. Det måtte han også gerne holde op med.

Ja, de tekstprogrammer er rigtig irriterende.

S. fortsætter tilbagegangen. Selvfølgelig klarer de borgerlige V. og M. sig bedre, når der føres borgerlig politik.
At afskaffe St. Bededag er ren magtdemonstration. De par basører den indbringer flytter intet, udover nogle vælgere til SF. Mette F. har afsløret en meget ubehagelig og skuffende side af sig selv, og vist at det repræsentative folkestyre er en floskel. S repræsentere netop IKKE deres vælgere i dette spørgsmål. De er overhovedet ikke en gang blevet hørt.

Ja man kan sætte sit x hvor man vil. Men at Jan og andre sætter deres hvor de ser lyset, kalder jeg demokrati ikke enfoldigt. Jeg synes ofte indlæg fra samme kan er idiotiske men det er hans ret. Tænk over det kan. Jeg sætter mit hvor jeg vil.

Jan ikke kan

Kommentar:

Uanset Store Bededag, så har SVM - Regeringen fåer Fagbevægelsen ud af deres dvale, det er jo ikke så ringe endda..

Vedrørende meningsmålingerne, så er det som at spille med en Jo-Jo, så kører op og ned, og engang imellem går i spinn..

Næste slag om meningsmålingerne bliver, når SVM - Regeringen forringer Seniorpensionen fra seks år til tre år, personligt mener jeg dette forslag vil slippe 2 Fanden løs i Laksegade..

god Aften !

Erling Drews...

Enig med Annie Brumvig..så også indslaget i go,aften Danmark, Mette F.er ig bliver Danmark, s bedste statsminister 🚩..Om "en tid" har uroen lagt sig.,den "hisige tone".og flere kan se og mærke hvad der er bedst for Danmark 🚩..bevare velfærd flere i arbejde, og solidarit som fælles ansvar
Forandring tager tid. .
Helle.
Meld dig ud...hm.lyder mærkeligt 🤔du plejer og have Gode kommentarer er vi tit Enige..😉
God aften

Hanne det indlæg var ikke fra mig. Tror Han spillet ind der også. Jeg har tillid til. Mette F. Synes hun gør det godt, nuværende regering er en midterregering, altså hverken rød eller blå.Og man skal ikke pådutte folk holdninger Julle f eks. som man ikke kender.

Hanne det indlæg var ikke fra mig. Tror Jan spillet ind der også. Jeg har tillid til. Mette F. Synes hun gør det godt, nuværende regering er en midterregering, altså hverken rød eller blå.Og man skal ikke pådutte folk holdninger Julle f eks. som man ikke kender.

Om nye penge
06. februar, 2023 - 03:00
Prøver man på sin lommeregner at fremskrive værdien af BNP frem til 2030 (8 år) med samme vækst i faste kroner, som vi så de forudgående 8 år fra 2014 til 2021, får vi indtryk af hvor stor væksten er i nye penge, som skal finansiere vores fremtidige udfordringer i den danske krigsindsats og alle de øvrige katastrofer, vi påstås at stå overfor.
I denne periode (2014-2021) var den gennemsnitlige vækst i faste priser 2% pr. år. (inklusive pausen under Corona) og i 2021 var det danske BNP 2.504 milliarder kr.
Fremskriver vi væksten med 2% pr. år frem til 2030 får vi disse tal:

Milliarder kroner.
År Forventet BNP Stigning siden 2021 indhøstet ved St. Bededag
2023…..2.608………………….104……………………………….3,00
2024…..2.661………………….157……………………………….3,06
2025…..2.716………………….212……………………………….3,12
2026…..2.771………………….267……………………………….3,18
2027…..2.828………………….324……………………………….3,25
2028…..2.686………………….382……………………………….3,31
2029…..2.945………………….441……………………………….3,38
2030…..3.006………………….502……………………………….3,45
I alt på 8 år 2.389……………………………….25,75
Nye skatteindtægter *) 1.195 26
*) Ved et ca. skattetryk på 50%

Som det ses går hele den politiske begrundelse på, at bededag giver landet et samlet merprovenue på 26 milliarder på 8 år, mod de 1.195 milliarder, som den økonomiske udvikling genererer til dækning af alle de merudgifter, der måtte opstå frem mod 2030.
Beregningen er foretaget med den udvikling, som Danmarks Statistik viser er tilfældet for de 8 år inden (2014-2021), og som naturligvis kan være anderledes fremover.
Men den viser, at hvad regeringen fører i marken med bededag, som det, der løser Danmarks problemer (ca. 26 milliarder), er en kop vand i Atlanterhavet og hverken gør fra eller til i forhold til det, man burde diskutere, nemlig udviklingen i de samlede nye penge i forhold til opgaverne.
Det er denne proportionsforvrængning, der skader tilliden til regeringens udmeldinger mest, især når provenuet af de indsparede beløb nærmest ikke er større end de skattelettelser man har kastet i grams ud omkring sig samtidigt.
Man behøver ikke nye penge, hvis man undlader at smide gamle ud.
Det vi har set indtil nu er gold omfordeling uden mærkbar effekt for konsolideringen af landets økonomi.

Annonce