Ny måling: Venstre vender tilbagegangen

Mens De Konservative og Nye Borgerlige måske har toppet for tidligt i meningsmålingerne, så ser Venstre ud til at have vendt tilbagegangen.
Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, kan gå på sommerferie velvidende, at han ser ud til at have vendt partiets tilbagegang i meningsmålingerne.

I hvert fald viser en meningsmåling, som Voxmeter har lavet for Ritzau - og som er den sidste inden sommerferien - at, hvis der var folketingsvalg i morgen, så ville Venstre få 15,1 procent af stemmerne.

Det er ganske vist stadig 8,3 procentpoint færre end ved folketingsvalget i 2019, men stadig fire mere end i starten af året, hvor Venstre kun stod til at ville få 11,2 procent af procent af stemmerne. Hvilket var det laveste, Voxmeter, der har lavet meningsmålinger i 20 år, nogensinde har målt oppositionens store dyr på savannen til.

placeholder

Klar til at blive uddannelsesminister

Senest erklærede Jakob Ellemann-Jensen på folkemødet, på Bornholm, at han ikke nødvendigvis kræver statsministerposten efter det kommende folketingsvalg, hvis magten skifter mellem rød og blå blok.

Spørgsmålet om statsministerposten er blevet aktuelt, efter at Venstres meningsmålinger er faldet efter folketingsvalget, og De Konservatives tilsvarende er steget. Hvilket har ført til spekulationer om den konservative formand, Søren Pape Poulsen, er - eller kan blive - blå bloks naturlige statsministerkandidat.

I et interview med TV2's Søren Lippert understregede Jakob Ellemann-Jensen, at Søren Pape Poulsen ikke har anmeldt sit kandidatur til statsministerposten.

Den eneste, der har turde at melde mig

"Jeg noterer, at jeg er den eneste, der har turde at melde mig," svarede Jakob Ellemann-Jensen.

På det efterfølgende spørgsmål om Jakob Ellemann-Jensen kunne forestille sig at takke ja til posten som udenrigs- eller uddannelsesminister i en regering, hvor Søren Pape Poulsen, sad i Statsministeriet, lød svaret: 

”Ja, det kunne jeg da sådan set godt. Jeg mener det jo faktisk, når jeg siger, at det vigtigste for mig er at få en anden regering.” 

K toppet for tidligt

Noget kan dog tyde på, at De Konservative måske har toppet for tidligt.

I den seneste meningsmåling får De Konservative 13,2 procent af stemmerne, hvilket nok er 6,6 procentpoint flere end ved folketingsvalget. Men det er tre færre procentpoint, end da De Konservative netop toppede tidligere på året. I forhold til den forrige meningsmåling går De Konservative tilbage fra 13,8 procent.

Også Nye Borgerlige synes at have toppet for tidligt. I den seneste meningsmåling får Nye Borgerlige 6,4 procent, hvilket er fire procentpoint flere end ved folketingsvalget, men næsten tre færre end i april. Dengang fik partiet ni procent af stemmerne i en meningsmåling.

I blå blok vil Liberal Alliance få 1,9 procent af stemmerne, hvis der var folketingsvalg i morgen, og Dansk Folkeparti 6,3. Kristendemokraterne står til at få 1,8 procent af stemmerne.

Til gengæld vil to procent stemme på “øvrige”, hvilket efter al sandsynlighed drejer sig om tilslutning til Lars Løkke Rasmussens parti Moderaterne, som fik deres partinavn godkendt forleden, og som forventes at blive opstillingsberettiget inden for ganske kort tid.

Fremgang til rød blok

Hvis der var folketingsvalg i morgen, vil rød blok derfor bevare nøglerne til Statsministeriet. Rød blok vil få 53,3 procent af stemmerne mod 44,7 procent til blå. Ved folketingsvalget for to år siden var tallene henholdsvis 52,1 procent og 47,7.

I mandattal betyder det, at rød blok får 98 mandater og blå blok 77. Ved folketingsvalget var tallene henholdsvis 96 og 79.

Socialdemokratiet står til at få 28,9 procent af stemmerne, hvilket er tre procentpoint flere end ved folketingsvalget og det samme niveau, som partiet lå på tilbage i marts 2020, da coronakrisen begyndte.

I rød blok ligger både SF og Enhedslisten, med henholdsvis 9,5 procent og 8,8, over valgresultatet, mens det modsatte gør sig gældende for De Radikale. De Radikale ville få 5,6 procent af stemmerne, hvis der var folketingsvalg i morgen. Eller tre procentpoint færre end ved folketingsvalget.

Hverken Veganerpartiet eller Alternativet klarer spærregrænsen i den seneste meningsmåling.

Meningsmålingen baserer sig på telefoninterview med 1003 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover og den er gennemført i perioden fra den 21. juni og til den 27. juni 2021.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på 3,7 +/- tre procentpoint.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Det er ret fantastisk hvad denne regering har formået på blot to år, hvoraf de også har håndteret en kæmpe krise og pandemi. Lige i dag hører vi at det var klogt og rigtigt at få aflivet de mink da cluster fem og dens mutationer var farlige og kunne påvirke vaccinerne.
Herudover har de indgået brede forlig igen og igen, senest infratrukturaftale. Jeg husker ikke andre regeringer indenfor de sidste 30 år, som har præsteret det samme. Så kan de blå aviser komme med deres
angreb og hår i suppen, og også relevant kritik, men summarum, Mette Frederiksen kan godt være din indsats bekendt.

a

Det er ret fantastisk hvad denne regering har formået på blot to år, hvoraf de også har håndteret en kæmpe krise og pandemi. Lige i dag hører vi at det var klogt og rigtigt at få aflivet de mink da cluster fem og dens mutationer var farlige og kunne påvirke vaccinerne.
Herudover har de indgået brede forlig igen og igen, senest infratrukturaftale. Jeg husker ikke andre regeringer indenfor de sidste 30 år, som har præsteret det samme. Så kan de blå aviser komme med deres
angreb og hår i suppen, og også relevant kritik, men summarum, Mette Frederiksen kan godt være din indsats bekendt.

a

Helle, Walther. Tag nu de tal fra Voxmeter som en tilfældíg måling, Der er også en hvor Mette er over 30%.
Ole Simonsen

Hvis socialdemokraterne og regeringen ligeledes kunne redde dansk landbrug i 12. time fra de 70% CO2 reduktioner, ville Venstre være ude af ligningen i årtier.

Men de medhjælpende hustruer sidder i dag som partiledere på Christiansborg og kræver sig dyrt betalt!

Det liberale landbrugserhverv er snart ude af EU bureaukraternes hænder. Og kan gøre som de vil?

Spørgsmålet er blot om de danske forbrugere er parate til at betale hvad økologien koster?

Eller vil importen fra Storbritannien af landbrugsvarer stoppe al eksport af danske økologiske produkter.

I Norge blev fremskridtspartiet regeringsbærende da nordmændene nægtede at nøjes med norsk egenproduktion.

Den var for dyr. Selv i et olierigt Norge!

Forbrugerne bestemmer dansk landbrugs fremtid.

Folketingspolitikerne kan lave rammelovene. Men forbrugerne bestemmer!

EU vil ikke længere forkæle de danske forbrugere!

Vi må til lommerne! Sundt!

Og godt for dansk landbrug. Der trænger til noget fornuft fra forbrugerne!

Og vælgerne!

Her afgøres meningsmålingerne de næste fem år.

Hvor dansk landbrugs fremtid afgøres!

Vestre på hjemmebane! Eller?

Annonce