Ny meningsmåling: Blå blok haler ind på de røde

Tilbagegang for Enhedslisten og SF betyder at rød bloks forspring er snævret betydeligt ind.
Foto: Socialdemokratiet/Venstre
Partiformændene Mette Frederiksen (S) og Jakob Ellemann-Jensen (V)
Når Folketinget åbner tirsdag, så er forspringet mellem de to blokke i dansk politik snævret ind.

Det viser en ny meningsmåling som Voxmeter har lavet for Ritzau.

De fire partier i rød blok kan notere sig en tilbagegang i forhold til seneste måling for fjorten dage siden.

Socialdemokratiet står i målingen til 27,6 procent. En minimal tilbagegang på 0,1 procentpoint siden den seneste måling.

Regeringspartiet står dog fortsat til en fremgang på 1,7 procentpoint og et plus på tre mandater i forhold til folketingsvalget i 2019.

De to røde støttepartier, Enhedslisten og SF, står trods en samlet tilbagegang på 1,6 procentpoint, i forhold til den seneste måling, også til fremgang i forhold til valget på henholdsvis to og fire mandater.

Det sidste parti i rød blok, De Radikale, er til gengæld fortsat i krise. Partiet står i denne måling til 4,6 procent, hvilket vil give 9 mandater - 7 færre end ved valget i 2019.

Fremgang til V, K og NB

Den røde tilbagegang betyder fremgang for partierne i blå blok.

I forhold til den seneste måling for 14 dage siden, går Venstre frem med 1,3 procent til 14,9 procent. Det betyder, at Venstre cementerer status som det største parti i blå blok.

Venstre er med 28 mandater et mandat større end de konservative.

Fremgangen til Venstre er dog fortsat i den mere kosmetiske ende, for partiet står fortsat til en kæmpe tilbagegang på hele 15 mandater i forhold til valget i juni 2019.

Også De Konservative kan notere en pæn fremgang. Partiet går et procentpoint frem til 14,5 procent.

Også Nye Borgerlige kan notere sig en smule fremgang, efter nogle uger, hvor det er gået den modsatte vej.

Pernille Vermunds parti stå i denne Voxmeter-måling til 6,6 procent af stemmerne. Dermed er det nye parti på højrefløjen et procentpoint større end DF, der tager yderligere et dyk i målingen. Fra 6,1 til 5,6 procent.

Løkke fortsat joker

Selv om Lars Løkke Rasmussens kommende parti Moderaterne har indsamlet de nødvendige vælgererklæringer, så har partiet endnu ikke søgt eller fået Indenrigsministeriets godkendelse. Derfor medtager Voxmeter endnu ikke partiet i deres målinger.

Moderaterne er derfor fortsat at finde i kategorien "øvrige" sammen med blandt andet Frie Grønne - der i skrivende stund er godt 2.000 underskrifter fra at blive opstillingsberettiget.

Siden den sidste måling er opbakningen til "øvrige" faldet fra 4,5 procent til 3,2 procent.

Hvor meget, der er opbakning til Løkke, og hvor meget der er til andre, er ikke oplyst. Men en anden måling, som vi omtalte i sidste uge, viste, at hvis man tager Moderaterne med, så stod det nye parti til 2,7 procent.

Hverken Kristendemokraterne, Alternativet eller Veganerpartiet står i denne måling til at komme over spærregrænsen.

Fortsat rødt flertal

Trods tilbagegangen til de røde partier er der ikke udsigt til noget regeringsskifte, hvis der var valg nu.

Samlet set står den røde blok til 93 mandater, mens de blå partier står til 82 mandater. Dertil skal lægges de fire nordatlantiske mandater, der normalt fordeler sig med tre til de røde partier og et til de blå.

For et år siden var den røde føring, ifølge Voxmeter, dog markant større. Her stod de røde partier til 106 mandater, mens de blå blot stod til 69.

Om målingen

Meningsmålingen fra Voxmeter baserer sig på telefoninterview med 1.003 repræsentativt udvalgte personer på 18 år eller derover, og den er gennemført i perioden fra den 27. september og til den 3. oktober 2021.

Den maksimale usikkerhed på de enkelte partier i denne måling er på +/- 2,8.

 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Så kan jeg da smide et link til målingen:

https://voxmeter.dk/meningsmalinger/

Ikke at jeg tillægger den enkelte måling særligt stor værdi, men tendensen kan være interessant at følge, specielt hvis det samme billede tegner sig i andre målinger.

Hej Thor: Linket er i tredje linje.

Arh, det havde jeg jo helt overset, beklager. Så har jeg ikke mere at brokke mig over :)

96/83, det vil vare en rum tid før 7 partier i blå stue får magten og heldigvis for det. Og Pape er vældig kæk, tror han selv da, når han bare siger, får vi ikke vor vilje, laver vi det bare om, når vi får magten, sikke en ansvarlig politiker. Hvor dan skulle det lade sig gøre med 28% til sammen, LA NB og DF er IKKE med i landbrugsforliget. hvor tro han lige selv de ville blive enige med de tre partier, og samtidig påstå han er grøn.

Kig på dagen meningsmåling Helle. Man skal aldrig hovere

Kig på dagen meningsmåling Helle. Man skal aldrig hovere

Det er spændende at føge det enkelte institut over tid. Det viser en trist , men klar tendens. At Socialdemokratiet nedslides lidt hver gang og “rød” bloks forspring bliver smallere og smallere. Det er altsammen ganske forudsigeligt. Men lad være med at blande forskellige instituter sammen. Det giver ingen mening. Ja vi lander på valgresultatet ved valget om halvandet år. Og det bliver snævert mellem blokkene. Som de fleste andre steder i vores kulturkreds fra USA/canada til Tyskland og Norge.
Halvdelen af os vil lighed og fremskridt. Den anden halvdel hænger i bremsen.

Karsten Madsen. Tag det nye rolig, der er forskel fra ultra blå- Voxmeter og DR men jeg læner mig op af YOU GOV måling den er omkring de 30.
Ole Kloster Simonsen

Den massive borgerlige medie-reklame og hetz, begynder at have en virkning.
Bekymrende at et rigtigt demokrati har en så ensidig presse.
Strengt taget er det ikke et demokrati værdigt.
Vi plejer jo gerne at kritisere andre regimer, hvis de har en ensidig presse.

Jeg synes nu stadig det ser ud til at være lidt synd for Jakob. Han ser så pjusket ud. Og han tromles af det ene og det andet. Ikke mindst de rige bønder i diverse Venstre-bestyrelser. Jeg tror faktisk, at han vil det rimelig godt - efter en Venstre-målestok.
Det undrer mig, at Papes udsmidning af Khader ikke umiddelbart kan ses.

Mette kender kun en vej,og det er højere afgifter og skatter.

Du har ret. Vi SDer ønsker større materiel lighed (velfærd) i vores land ved, at der betales skatter der deles ud mere ligeligt. Vi får også mere for pengene f.eks. betaler USA 12% af deres nationale bruttoindkomst til sundhedsudgifter mens vi betaler ca. 7%. Men vi skal kun i mere begrænsede omfang betaler profit til private hospitaler.

For mange har det for godt i forhold til andre. Des bedre des mere blå. Og så er der TV,og øvrige manipulerende
medier der nok skal sørge for at fastholde folket så de går "den blå vej". Socialdemokratiet,SF og Enhedslisten kan kun i begrænset målestok gøre noget. Der er ligesom kun plads til BLÅ politik. Alt bliver indrettet udfra det.

Værd at nævne at du skriver denne kommentar til en statsfinansieret pseudo-socialdemokratisk partiavis:-)

Annonce