Ny model skal hindre milliardsvindel med udbytteskat

Skatteminister Morten Bødskov har indgået en principaftale med Finans Danmark, der skal skærme den danske stat mod svindel med udbytteskat
Foto: Skatteministeriet
Skatteminister Morten Bødskov (S)
Skatteminister Morten Bødskov og Finans Danmark har indgået en principaftale, der skal skærme den danske stat mod svindel med udbytteskat.

Principperne omfatter blandt andet, at udenlandske aktionærer fremover skal registreres hos Skattestyrelsen og have et unikt identifikationsnummer, så der allerede ved udbetalingen af udbytte indeholdes den korrekte udbytteskat.

Den nye model bygger også på et princip om, at bankerne hæfter for betaling af manglende skat til Skatteforvaltningen, hvis en efterfølgende kontrol viser, at der har været indeholdt for lidt udbytteskat. Hæftelsen sikrer, at manglende skat kan opkræves fra banker i Danmark, så Skattestyrelsen ikke selv skal inddrive manglende skattebetaling i udlandet.

Bødskov: “Milepæl”

”Aftalen er en milepæl i arbejdet med at sikre, at vi aldrig igen oplever den udbyttesvindel, som kostede den danske statskasse 12,7 milliarder. Der er tale om en mere robust og fremtidssikret model, hvor bankerne også melder sig på banen og tager større ansvar,” siger skatteminister Morten Bødskov ifølge en pressemeddelelse.

Aftalen er en milepæl i arbejdet med at sikre, at vi aldrig igen oplever den udbyttesvindel, som kostede den danske statskasse 12,7 milliarder

Med netto-indholdelse i stedet for refusion vil den type svindel, der blev afsløret i forbindelse med udbyttesagen, ikke længere være mulig.

Den nuværende model indebærer, at der som udgangspunkt indeholdes en højere udbytteskat, end udenlandske aktionærer typisk er forpligtede til at betale, i kraft af såkaldte dobbeltbeskatningsoverenskomster eller andre aftaler mellem Danmark og andre lande.

Udenlandske aktionærer har derfor ret til refusion af for meget betalt udbytteskat, men behandlingen af refusion er administrativt tung og har vist sig at indebære risiko for fejl og svindel.

Morten Bødskov omtaler den nye model for øget kontrol med udbyttesvindel således på Twitter:

Udbytteskandale. Aftale om ny model på plads. Kontrolmuligheder skærpes markant. Banker skal nu betale, hvis udenlandske aktionærer betaler for lidt i udbytteskat. Tak for vigtigt samarbejde til ⁦⁦FinansDanmark."

placeholder

 

FinansDanmark - bankernes brancheorganisation - skriver på Twitter, at bankerne støtter op om den nye udbytte-model:

"Vi støtter den nye model, der skal være med til at modvirke international aggressiv skatteplanlægning og skatteunddragelse - men vigtigt at Skatteministeriet sikrer, at reglerne på området bliver så klare som muligt til gavn for det danske aktiemarked."

placeholder

 

Læs hele principaftalen her.

Læs faktaark om den ny model for udbyttebeskatning her.

Jan Kjærgaard er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce