Annonce

Ny ordning giver traditionelle fagforeninger luft under vingerne

I Billund lufthavn er der siden sommer landet masser af nye medlemmerne hos de traditionelle fagforeninger.
Foto: Pressefoto/Billund Lufthavn
Billund lufthavn
Medlemmerne strømmer til hos fagforeningerne i lufthavnen i Billund, efter at lufthavnen er begyndt at dække kontingentet til fagforeningen.

Det skriver Fagbladet 3F.

Aftalen med lufthavnen betyder, at bagageportører, kokke, rengøringsassistenter, securitypersonale, butiksansatte og andre medarbejdere i Billund Lufthavn får et tillæg til deres løn, som er identisk med det beløb, som et fagforeningsmedlemsskab koster.

Og aftalen glæder lufthavnspersonalets fællestillidsmand:

"Vi har arbejdet på det her i fem år. Det er rigtig lang tid siden, at jeg såede det første frø, og på et tidspunkt blev folk nok trætte af at høre mig tale om det. Vi er megastolte af aftalen," siger Henrik Puggaard Kristensen, der er 3F’er og fællestillidsmand i lufthavnen til Fagbladet 3F.

95 procent står i fagforening

Den nye ordning har skabt rift om medlemsblanketterne i lufthavnens fagforeninger:

Siden aftalen trådte i kraft 1. august 2022, er der kommet 135 flere medlemmer hos fagforeningen 3F, HK, VSL og Dansk Metal.

Der er nu 95 procent organiserede blandt ground handling-personalet.

Fællestillidsmand Henrik Puggaard Kristensen mener, at ordningen har haft en positiv effekt på, hvor mange som vil være med i fagforeningsfællesskabet.

Han mener, at kollegerne godt ved, at der er forskel på at være hos en rigtig fagforening eller hos et af de billigere, gule alternativer.

Goder kun for medlemmerne

Aftalen omfatter kun medlemmer af FH-forbund. I fagbevægelsen har der gennem længere tid været en debat om den traditionelle, overnskomstbærende fagbevægelse skal lave særlige medlemsfordele i overenskomsterne, som kun gælder for medlemmerne.

Et emne, som vi også har behandlet her i Netavisen Pio.

"Traditionelt har der været en modstand fra arbejdsgiverne, helt tilbage fra den danske models indførelse tilbage i 1899, mod det her, fordi man har ønsket en ordning, hvor man kun administrerer en aftale med lønmodtagerne,” sagde Laust Høgedahl, der er lektor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet forleden til Netavisen Pio, og forklarede:

“Problemet har man traditionelt løst med eksklusivaftaler, men de blev gjort ulovligt tilbage i 2006."

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet