Annonce

Ny overenskomst skal hjælpe flere til stabilt arbejdsliv i hotel- og restaurationsbranchen  

Et opgør med dårlige forhold for weekendansatte og mere i lønningsposen var nogle af resultaterne, som blev forhandlet hjem for 75.000 ansatte i hotel- og restaurationsbranchen.
Foto: Colourbox
Tjenere, kokke, receptionister og rengøringsmedarbejdere kan forvente mere i lønningsposen og i genetillæg, hvis de siger ja til den nye overenskomstaftale, som forhandlerne parterne fra 3F, Horesta og Dansk Erhverv har indgået.

Overenskomsten blev indgået sent søndag nat.

Bedre forhold for weekendansatte 

Den nye overenskomst mellem 3F og Horesta og Dansk Erhverv skiller sig ud fra størstedelen af de andre overenskomster ved også at have fokus på weekendansatte.

De vil i fremtiden blive sikret et fast timetal og få rettigheder som fastansatte, hvis de bliver syge, skal på barsel og i forhold til pensionsbidrag og anciennitetstillæg.

Det har længe været vores ønske at prøve at minimere antallet af tjenere, der arbejder uden faste arbejdstimer og dermed uden sikker indtjening

“Det har længe været vores ønske at prøve at minimere antallet af tjenere, der arbejder uden faste arbejdstimer og dermed uden sikker indtjening. Med dette værktøj håber vi på, at vi kan hjælpe flere til at have et mere stabilt arbejdsliv”, siger John Frederiksen til Fagbladet 3F.

Højere timeløn

Den nye aftale varer 2 år og indebærer, at minimallønnen for ansatte over 18 år stiger med 4,50 kroner i timen fra 1. marts 2023, mens 2024 byder på en yderligere stigning på 4,50 kroner i timen.

Unge under 18 får en lønstigning på 2,60 kroner af 2 gange og vil ende med at få 5,20 kroner ekstra i timen i forhold til det nuværende niveau.

Derudover vil genetillægget blive forhøjet med 4,5 procent fra 1. marts 2023 og 2,5 procent fra marts 2024.

Provisionsansatte tjeneres garantløn vil blive forhøjet med 6 kroner i timen i 2023 og 5,75 kroner i timen i 2024.

Månedslønnen stiger

Arbejdsgivere vil med den nye overenskomst skulle betale 2 procent mere i pensionsbidrag. Det betyder, at arbejdsgiver betaler 10 procent, mens de ansattes bidrag sænkes til 2 procent.

Arbejdsgiveren skal derudover betale 2 procent mere i løntillæg, så de i fremtiden skal betale 8,85 procent.

Samlet set giver det en lønstigning på 4 procent oven i forbedringerne af timelønnen.

Konkret vil det betyde, at de lavest lønnede på minimalløn vil få mindst 2.414 kroner ekstra om måneden efter den toårige periode.
 

Emma Inge Hansen er journalist på Netavisen Pio. 


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Vikararbejde og platformsarbejde er slaveri og udbytning.

STOP DET NU.