Annonce

Ny podcastserie: ”Sorte huller på demokratiets europakort”

Gennem tre afsnit sætter eksperter fokus på demokratiske udfordringer i og omkring EU. Serien er lavet af Netavisen Pio for AOF med støtte fra Europa-Nævnet.
Både i og omkring EU er grundlæggende demokratiske principper og værdier under pres; LGBT-frie zoner i Polen, valgsvindel i Hviderusland, islams øgede indflydelse i Tyrkiet og en afmontering af retsstaten i Ungarn.

Hvad kan EU gøre, når lande i unionen åbenlyst bryder med københavnerkriterierne og EU’s grundlæggende værdier? Og har EU et ansvar for at sikre demokratiet i unionens nabolande?

LGBT-frie zoner i Polen, valgsvindel i Hviderusland, islams øgede indflydelse i Tyrkiet og en afmontering af retsstaten i Ungarn

Det er et par af de spørgsmål vi diskuterer i podcastserien, hvor vi over tre afsnit stiller skarpt på europakortets demokratiske huller.

Vært på serien er chefredaktør hos Netavisen Pio Niels Jespersen.   

Afsnit 1: Hviderusland 

Den 9. august 2020 var der præsidentvalg i Hviderusland. Den uafhængige Sviatlana Tikhanovskaja stillede op mod præsident Aleksandr Lukasjenko, som har siddet på posten i 26 år.

Tikhanovskaja stillede op på en platform om demokratiske reformer og løsladelse af politiske fanger, heriblandt sin egen mand.

Officielt vandt Lukasjenko valget med 80 procent af stemmerne, men mange rapporter melder om valgsvindel.

Dette har skabt en udbredt utilfredshed blandt den hviderussiske befolkning, hvilket har ført til massive demonstrationer i landet.

Vi stiller i dette afsnit spørgsmålet: Hvordan skal EU håndtere den seneste udvikling i Hviderusland?

Medvirkende: Lektor emeritus Søren Rishøj, Institut for Statskundskab ved Syddansk Universitet og tidl. folketingsmedlem for SF, medlem af Københavns Borgerrepræsentation og næstformand for Europabevægelsen Jens-Kristian Lütken (V) og Europa-Parlamentsmedlem Niels Fuglsang (V).

 

Find hele podcastserien her

Afsnit 2: Tyrkiet

I mange år har Tyrkiet været betragtet som et realistisk ansøgerland til EU.

Men det seneste årti har Erdogan forladt Atatürks sekularisme og for i stedet at øge islams indflydelse i det politiske liv og tyrkernes dagligdag.

Samtidig har Erdogan i flere tilfælde lagt sig ud med EU’s ledere; senest Frankrigs præsident Emmanuel Macron.

I seriens andet afsnit sætter vi fokus på en af EU's store naboer mod øst og stiller spørgsmålet: Hvordan skal EU håndtere Erdogans Tyrkiet?

Medvirkende: Medlem af Folketinget Lars Aslan Rasmussen (S), journalist, forfatter og foredragsholder Deniz Serinici og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Cecilie Felicia Stokholm Banke.

Afsnit 3: Polen og Ungarn 

I Polen og Ungarn er demokratiet på tilbagetog.

Den polske regering har overtaget styringen med de statslige medier, fyret dommere, indført en meget streng abortlovgivning og accepteret LGBT-fri zoner i en række kommuner.

I Ungarn er Victor Orban ligeledes i færd med at afmontere retsstaten, samt har indledt en kamp mod de frie medier og universiteter, og frem til nytår regerer han landet pr. dekret, mens parlamentets arbejde er suspenderet.

I seriens tredje og sidste afsnit stiller vi skarpt på Unionens sorte får og stiller spørgsmålet: Hvordan kan vi have lande i EU, der helt åbenlyst bryder med EU’s værdier og københavnerkriterierne?

Medvirkende: Folketingsmedlem Morten Messerschmidt (DF) og tidligere udenrigsminister og formand for Folketinget Mogens Lykketoft (S).

Mette Skov Myrup er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet