Ny rapport: Danske lønmodtagere psykisk pressede på jobbet

Danske lønmodtagere er blandt Europas mest tidspressede og følelsesmæssigt belastede. ”Stærkt bekymrende”, mener næstformand i FH
Danmark er et af de lande i Europa, hvor lønmodtagerne oplever det største tidspres på jobbet. På hele 73 procent af de danske arbejdspladser melder de ansatte om tidspres.

Det betyder, at Danmark ligger tredjehøjest i EU – kun overgået af Finland og Sverige.

Det viser tal fra Det Europæiske Arbejdsmiljøagenturs nyeste store undersøgelse af arbejdsmiljøet på europæiske virksomheder (ESENER 2019).

Særligt på social- og sundhedsområdet står det skidt til i Danmark.

Her indtager vi en markant europæisk førsteplads i arbejdspres.

På hele 85 procent af de danske arbejdspladser inden for social og sundhed oplever de ansatte at arbejde under tidspres. Norge følger på andenpladsen med en andel på knap 73 procent.

På 68 procent af danske arbejdspladser oplever medarbejderne et pres fra arbejdet med såkaldt krævende borgere, det vil sige patienter, kunder, elever og så videre.

Danmark har dermed Europas fjerdestørste andel af arbejdspladser, hvor medarbejderne oplever et pres fra arbejdet med mennesker.

Stærkt bekymrende

Næstformand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), Morten Skov Christiansen, finder tallene stærkt bekymrende.

”Det er alarmerende, at Danmark befinder sig i den absolut tungeste ende i Europa. Vi vidste godt, at mange lønmodtagere oplever belastninger i det psykiske arbejdsmiljø. Men det er overraskende, at vi åbenbart ligger blandt de allerdårligste i Europa,” siger Morten Skov Christiansen i en pressemeddelelse.

Det er alarmerende, at Danmark befinder sig i den absolut tungeste ende i Europa

Han er derfor glad for den nye bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø, der trådte i kraft den 1. november.

Bekendtgørelsen handler om væsentlige belastninger i det psykiske arbejdsmiljø, som arbejdsgiverne er forpligtet til at forebygge.

Morten Skov Christiansen håber, at bekendtgørelsen vil skabe et bedre fundament for at forebygge på arbejdspladserne og give bedre dialog og samarbejde om det psykiske arbejdsmiljø.

Arbejdspres skal løses i fællesskab

”Hvis vi for alvor skal ændre Danmarks kedelige placering i statistikken, skal vi holde op med at gøre arbejdspres, til et problem, som den enkelte selv skal løse,” siger Morten Skov Christiansen og fortsætter:

“Ofte bliver arbejdspres gjort til et spørgsmål om den enkeltes robusthed, hvor løsningen er et kursus i mindfullness eller en tur til psykolog. Det skal vi gøre op med. Og det kan den nye bekendtgørelse være med til.”

Næstformanden påpeger, at den nye bekendtgørelse netop fastslår, at arbejdspladserne skal forebygge ved at prøve at finde kollektive løsninger frem for individuelle.

”Med den nye bekendtgørelse bliver det tydeligere, hvordan man forebygger og håndterer problemer med psykisk arbejdsmiljø som noget FÆLLES på arbejdspladsen.”

Hvordan man forebygger og håndterer problemer med psykisk arbejdsmiljø som noget FÆLLES på arbejdspladsen

“For eksempel ved at skabe sammenhæng mellem opgaver og ressourcer, så man ikke bliver syg af for stort tidspres,” lyder det fra Morten Skov Christiansen.

Samarbejde og kommunikation på arbejdet

Danmark er et af de første lande i Europa, som får en bekendtgørelse om psykisk arbejdsmiljø. Og der er tilsyneladende hårdt brug for det.

Ud over vores kritiske placering i EU i forhold til tidspres og belastning fra arbejdet med mennesker, så er samarbejdet åbenbart heller ikke for godt ude på arbejdspladserne.

Danmark ligger næsthøjest i Europa, når det gælder dårlig kommunikation og samarbejde.

På mere end hver tredje virksomhed (37 procent) oplever de ansatte dårlig kommunikation og samarbejde. Her overgår kun Sverige os.

Svenskerne topper listen med en andel på 42 procent, mens gennemsnittet i EU ligger på 18 procent.

Dialog og samarbejde skal sikre godt psykisk arbejdsmiljø

Dårligt samarbejde er kritisk for det psykiske arbejdsmiljø, mener Morten Skov Christiansen.

”Selv om arbejdsgiverne har ansvaret, skal opgaven med at sikre et godt psykisk arbejdsmiljø løses gennem dialog og samarbejde mellem arbejdsgivere, ledere og medarbejdere,” siger han.  

Morten Skov Christiansen peger på, at den nye bekendtgørelse kan hjælpe til at lette dialogen om psykisk arbejdsmiljø, fordi den skaber et fælles udgangspunkt og giver et fælles sprog på området.

Kræver langt bedre resultater om fem år

”Tallene fra EU-undersøgelsen viser, at det er vigtigt at vi får skruet op for forebyggelsen med det samme.”

“Derfor skal vi hurtig have bekendtgørelsen ud at virke. Det er helt afgørende, at arbejdsgivere, lønmodtagere og Arbejdstilsynet står bag bekendtgørelsen, og at vi står sammen om at få den omsat til virkelighed på arbejdspladsen.”

Målet må være, at Danmark ligger langt bedre om fem år

”Målet må være, at Danmark ligger langt bedre om fem år, når den næste EU-undersøgelse kommer,” lyder det fra Morten Skov Christiansen.

Læs hele rapporten her.

Tim Tørnqvist Jensen læser Journalistik på Roskilde Universitet. Tidligere student på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce