Ny strejke udbrudt i DSB og talkrig efter TV-duel

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Velkommen til et nyhedsoverblik fra Netavisen Pio.

Den direkte TV-duel mellem Lars Løkke (V) og Mette Frederiksen (S), der blev sendt på DR søndag aften, har fyldt en del i mediebilledet mandag.

Ud over en større diskussion af, hvem der kom ud af debatten som henholdsvis "taber" og "vinder", har duellen også startet en større talkrig om, hvor mange nedslidte, der med Socialdemokratiets pensionsudspil, kan gå før på pension.

Mange pendlere håbede nok på, at der var tale om en aprilsnar, da lokoførerne søndag aften varslede en strejke mandag morgen - men der håbede de forgæves. April er startet med endnu en strejke blandt lokoførerne, der kort og godt kræver fair forhold i DSB. Strejken har lammet hele togtrafikken på Sjælland og det østlige Fyn fra tidlig mandag morgen og langt ud på eftermiddagen.

Og endelig samler vi kort op på weekendens landmøder i SF og hos Liberal Alliance.
 

Efter duel: Talkrig i gang på pension

Debatten søndag aften mellem Mette Frederiksen og Lars Løkke blev også startskuddet til en større krig på tal.

For er det 2850 eller 6000 danskere, der kan få glæde af Socialdemokratiets plan om tidligere pension til nedslidte?

Statsministeren påstod, at Mette Frederiksen er på vej ud i ”det største bluffnummer i dansk politik i flere generationer”, fordi kun 2850 personer med Socialdemokratiets forslag kan gå fra fuldtidsbeskæftigede til tidligere pension. Omvendt siger Mette Frederiksen, at den udlægning var helt forkert, og at mere end det dobbelte – omkring 6000 personer – vil få glæde af forslaget.

Begge tal er taget fra et svar fra finansministeriet, og ingen af tallene er som sådan forkerte, ifølge Bo Sandemann Rasmussen, der er professor i økonomi ved Aarhus Universitet:

“Det afhænger af, hvad man vil belyse. Alle tallene er sådan set korrekte, men det er forskellige ting, de siger noget om. Det handler om, hvilken historie man vil fortælle siger han til TV 2 og tilføjer:

“Socialdemokratiet kigger på antallet af hoveder, der kan ende på ordningen, mens Venstre fokuserer på, hvor mange der kommer fra fuldtidsbeskæftigelse.” 

Læs endnu mere om tal-krigen på Netavisen Pio.
 

Strejke i DSB lammer togtrafik

Skinnefrafikken var mandag lammet på hele Sjælland samt mellem Odense og København.

Det skyldes arbejdsnedlæggelser i DSB, der først stoppede S-togene og senere bredte sig til fjern- og regionaltrafikken. Dagens arbejdsnedlæggelse er en del af en gammel konflikt, der allerede begyndte i 2017 og har ført til strejker sidste år, blandt andet i juni og i november sidste år.

De strejkende foran hovedbanegården har hele mandagen igennem uddelt løbesedler, der forklarer baggrunden for strejken – under parolen: ”Ingen tillidsrepræsentanter, ingen tog”.

”Alle lokalafdelinger har skriftligt erklæret, at de ikke har tillid til DSB’s ledelse,” understreger talsmanden for de strejkende Thomas Boldt.
Læs mere af Netavisen Pios interview med talsmanden på lige her.
 

Landsmøde i SF: Ingen ultimative krav for at pege på Frederiksen

Der var ingen ultimative krav fra Pia Olsen Dyhr til Socialdemokratiet i partilederens tale ved landsmødet i weekenden.
Partilederen lod efterfølgende Altinget forstå, at SF ikke opererer med ultimative krav for at bakke op om en S-ledet regering efter valget.

Til gengæld understregede Pia Olsen Dyhr, at partiet bliver en ”besværlig samarbejdspartner”, hvis børnene ikke hives ud af Sjælsmark, og kontanthjælpsloftet ikke afskaffes.

Anderledes forholder det sig, hvis SF skal indgå som regeringsparti. Så har partiet et altoverskyggende og ultimativt krav:

”Afskaffelsen af kontanthjælpsloftet er ultimativt. Det skal væk, hvis vi skal træde ind i en regering," sagde Pia Olsen Dyhr.
 

Landsmøde i LA: Drømmer stadig om en skatte-revolution

Selvom Liberal Alliance har fået kritik for ikke at få nok af deres liberale politik igennem i deres regeringstid, har man ikke har opgivet drømmen om en skatte-revolution.

Fra talerstolen på landsmødet lørdag i København løftede Anders Samuelsen (LA) sløret for partiets spritnye 2030-plan, som varsler skattelettelser i de højere luftlag.

”Hvis vi gennemfører Liberal Alliances 2030-plan, så bliver Danmark godt 100 milliarder kroner rigere i 2030. Og der vil komme omtrent 100.000 flere i beskæftigelse," sagde formanden.

På ønskelisten er en maks-skat på 40 procent, en sænkning af selskabsskatten til 12,5 procent og en afskaffelse af registreringsafgiften.

”Det er ikke bare tal. Det er flere danskere, der får et arbejde at stå op til om morgenen. Det er flere børn, der vi leve i en familie, hvor forældrene har et arbejde og tjener deres egne penge," sagde partiformanden.

Læs mere om Liberal Alliances plan for en markant lavere skat her.  
 

Hver anden 3F-arbejdsplads har problemer med arbejdsmiljøet

Over halvdelen af arbejdsmiljørepræsentanterne i 3F oplever problemer med det fysiske og psykiske arbejdsmiljø, og lige så mange har ikke fået tilbud om en efteruddannelse af ledelsen på deres arbejdsplads. Det viser en ny undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

“Undersøgelsen understreger, at der mangler tid i hverdagen til, at de kan udføre deres arbejdsmiljøopgaver. Og at over halvdelen af arbejdsmiljørepræsentanterne ikke får tilbud om den årlige efteruddannelse, som de har krav på,” siger Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F.

Læs mere om undersøgelsen her.  
 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Sarah Scheer er journalist på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook