Ny trepart: Ansatte på lønkompensation får mulighed for at forberede genåbning

Medarbejdere får syv dage til at forberede genåbning, samtidig med at de er på lønkompensation. Dog ikke hvis de er faglig konflikt.
Coronalukket
I forbindelse med den igangværende genåbning af Danmark har regeringen og arbejdsmarkedets parter i Fagbevægelsens Hovedorganisation og Dansk Arbejdsgiverforening besluttet at justere lønkompensationsordningen, så medarbejdere kan få lønkompensation i syv dage, inden en virksomhed genåbner.

Det skriver Beskæftigelsesministeriet i en pressemeddelelse.

Aftalen gør det muligt for virksomheder at kalde medarbejderne tilbage inden genåbningen og gøre klar til at tage imod kunder, siger erhvervsminister Simon Kollerup (S).

"Vi tager i dag endnu et skridt i genåbningen af vores samfund, som vi alle har set frem til med længsel. Men vi er også fuldt ud bevidste om, at man ikke bare sådan lige åbner nogle erhverv, det kræver forberedelse," udtaler ministeren i pressemeddelelsen.

"Derfor er jeg også glad for, at vi med aftalen sikrer, at virksomhederne kan kalde deres medarbejdere ind, så de kan hjælpe med at gøre klar til kunder. Det skaber en nødvendig fleksibilitet, som skal være med til at gøre omstillingen til en almindelige dagligdag nemmere.”

Han bakkes op af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Lys for enden af tunnelen

Formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lizette Risgaard, er tilfreds med aftalen, som vil gøre genåbningen lettere for både medarbejdere og virksomheder.

"Det er en stor lettelse, at vi nu kan se lyset for enden af tunnelen, og at den sidste del af genåbningen snart er ved at falde på plads," siger hun.

"Jeg er derfor også glad for, at vi er blevet enige om, at medarbejderne nu - 7 dage før virksomheden må åbne - kan genoptage deres arbejde i virksomheden, samtidigt med, at virksomheden fortsat kan få lønkompensation. Det gør vi for at sikre, at genåbningen bliver så effektiv og smidig som mulig for alle parter."

Samme toner lyder der fra administrerende direktør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jacob Holbraad:

"Heldigvis står vi et sted, hvor vi så småt kan se vores virksomheder genåbne. I den forbindelse er det positivt at medarbejdere får mulighed for at møde på arbejde syv dage inden genåbning, så de kan forberede aktiviteter og sikre, at virksomhederne kan komme hurtigt op i gear."

Ingen penge til virksomheder i konflikt

Regeringen er blevet kritiseret - blandt andet af Jensen's Bøfhus - for, at virksomheder, der er i faglig konflikt, ikke kan få del i lønkompensation.

Det er også blevet diskuteret, og reglerne bliver ikke ændret.

"Samtidig har parterne drøftet rammerne for det neutralitetsprincip, som i foråret 2020 blev knyttet til lønkompensationsordningen. Parterne har i den forbindelse noteret sig, at disse også fremover vil blive anvendt på lønkompensationsordningen," står der i pressemeddelsen. 

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce