Annonce

Ny trepartsaftale om arbejdsdeling: "Skaber større tryghed blandt mange"

Ansatte kan i det nye år fortsætte med at deles om arbejdet med tilskud fra staten. Det er blevet aftalt i en ny trepartsaftale mellem FH, DA og regeringen.
Arbejdsfordelingsordning, som gør det muligt for virksomheder at undgå fyringer ved at fordele arbejdet mellem medarbejderne, bliver forlænget, så private virksomheder kan anvende den i alle 12 måneder i 2021 – uanset om de har benyttet ordningen i 2020.

Det har regeringen sammen med arbejdsmarkedets parter i FH og DA, besluttet.

Det er en tilfreds beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) der har forhandlet aftalen på plads.

"Jeg er glad for, at arbejdsmarkedets parter igen har taget ansvar for en aftale, der skaber tryghed og en mulig vej gennem corona-krisen. Der er bred opbakning til at fortsætte ordningen, og vi er også enige om at justere den på baggrund af de tilbagemeldinger, vi har fået fra blandt andet hotel- og restaurationsbranchen. Det her er en vigtig aftale, som også fremover kommer til at redde arbejdspladser og skabe tryghed for virksomhederne," siger han i en pressemeddelelse fra ministeriet.

Det her er en vigtig aftale, som også fremover kommer til at redde arbejdspladser

Adm. direktør i Dansk Arbejdsgiverforening (DA), Jacob Holbraad, hæfter sig ved at ordningen bliver mere fleksibel og dermed kan hjælpe nogle af de virksomheder, som er hårdest ramt af pandemien.

"Arbejdsfordeling er et godt og allerede brugt værktøj for virksomheder, som oplever midlertidig nedgang i produktionen som følge af corona-krisen. Derfor er vi tilfredse med, at vi nu forlænger ordningen, så virksomheder i 2021 kan sende medarbejdere på arbejdsfordeling i op til 12 måneder."

"På den måde holder vi hånden under danske arbejdspladser og hjælper udsatte brancher gennem pandemien. Der bliver åbnet for at gøre ordningen mere fleksibel, så virksomheder, der er særlig hårdt ramt, også kan bruge den," siger han.

Aftalen vil sikre økonomisk tryghed for dem, der har mulighed for at benytte sig af den, og det glæder Lizette Risgaard, der er formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

"Mere end 7.000 lønmodtagere gør brug af den midlertidige arbejdsfordelingsordning, og det viser, at ordningen bidrager til at skabe større tryghed blandt mange privatansatte. Jeg er derfor meget tilfreds med, at det er lykkedes arbejdsmarkedets parter og regeringen at enes om en forlængelse af ordningen om arbejdsfordeling," udtaler hun.

Ordningen forbedres

Der er i øjeblikket mere end 7.000 personer på arbejdsdelings-ordningen, som siden september har fungeret som afløser for hjælpepakkerne fra foråret.

Med ordningen kan virksomheder, som på grund af udbruddet af corona-virus fortsat er udfordret, benytte sig af arbejdsfordeling. Medarbejderne deler på den måde det arbejde, der er, og i den resterende tid uddanner de sig eller er hjemme på dagpenge.

Udover forlængelsen, har man aftalt at virksomhederne får mulighed for at nedsætte arbejdstiden med helt op til 80 procent frem for de nuværende 50 procent.

Det bliver også muligt under visse betingelser at indkalde afløsere til pludseligt opstået medarbejde, hvilket især har været et ønske fra hotel- og restaurationsbranchen. Desuden bliver reglerne om ordningen mere enkle at administrere for a-kasserne.  

Medarbejdere i ordningen kan modtage en forhøjet dagpengesats og trækker ikke på deres to-årige dagpengeret, mens de er i ordningen.

Fagforbund: Altafgørende at færrest muligt mister arbejde

3Fs forbundsformand Per Christensen er stolt af, at det endnu engang er lykkedes at lande en trepartsaftale under corona-krisen.

"Med den nye trepartsftale viser den danske model igen den styrke, der ligger i, at vi kan samarbejde om at løse nogle af de største udfordringer for lønmodtagere og erhvervsliv," siger han til Fagbladet 3F og fortsætter:

"Aftalen har allerede reddet 7.000 lønmodtagere, der i dag er omfattet af ordningen. Nu sikrer vi, at flere kan komme med i ordningen i de kommende måneder, hvor vi desværre også skal forvente, at sundhedskrisen vil have en negativ indvirkning på dele af det danske arbejdsmarked og erhvervsliv."

Nu sikrer vi, at flere kan komme med i ordningen i de kommende måneder

Også hos Dansk Metal,  der har presset på for en forlængelse, vækker aftalen glæde hos fagforbundets formand, Claus Jensen:

"Det er altafgørende, at så mange som muligt ikke mister deres arbejde. Det skal være hovedprioriteten i vores økonomiske politik. Arbejdsfordeling har allerede vist sig som et godt redskab, og derfor er jeg glad for, at vi har fået forhandlet en forlængelse på plads for hele 2021," udtaler han.

Han glæder sig over, at lønmodtagere, der kommer på den nye arbejdsfordeling, får en forhøjet dagpengesats, bedre uddannelsesmuligheder, slipper for krav om CV på Jobnet og ikke bruger af deres to-årige dagpengeperiode, mens de er på ordningen.

”Lønmodtagerne har jo ingen som helst skyld i, at de på grund af corona kommer på arbejdsfordeling. Derfor er det selvfølgelig heller ikke dem, der skal stå med hele regningen. Forhøjelsen af dagpengesatsen og bedre mulighed for uddannelse under arbejdsfordeling er derfor sund fornuft,” siger han.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet