Annonce

Ny undersøgelse: Den danske model giver milliardgevinst

Det ville koste statskassen fem milliarder årligt, hvis det danske arbejdsmarked havde et konfliktniveau som i Frankrig.
Der er store summer at spare, når man løser konflikterne ude på arbejdspladsen, inden de går helt i hårdknude.

Et højt konfliktniveau med mange strejker og lockouts, koster nemlig samfundet dyrt.

Hvis Danmark havde et konfliktniveau på arbejdsmarkedet, som det man kender fra Frankrig, så estimerer man, at regningen ville ende på fem milliarder kroner. Og det er alene hvis man ser på de områder af arbejdsmarkedet, som 3F organiserer. Det anslår en ny analyse, som konsulentfirmaet Implement Consulting har lavet for fagforbundet 3F.
 

Danmark ligger i top over rolige arbejdsmarkeder 

Analysen viser også, at alene de tabte arbejdsdage inden for 3F’s område har en estimeret samfundsøkonomisk værdi på mellem 0,5 og 1,8 milliarder kroner årligt.

Danmark havde på den 10-årige periode blot 13 tabte arbejdsdage pr. 1000 beskæftigede

Ud af en 13 lande ligger Danmark på en tredjeplads over lande med færreste tabte arbejdsdage pr. 1000 beskæftigede. Det viser analysen, som har sammenlignet data fra 2008-2018,

Danmark havde på den 10-årige periode blot 13 tabte arbejdsdage pr. 1000 beskæftigede, mens Frankrig i modsatte ende af listen havde intet mindre end 176 tabte arbejdsdage.

Danmark har få tabte arbejdsdage 

Kilde: Analyse fra Implement
 

Få konflikter ender i retten

Det lave konfliktniveau skyldes, at mange uoverensstemmelser løses mellem parterne ude på arbejdspladsen, helt uden indblanding fra advokater eller dommere.

Sidste år var der 40.000 faglige stridigheder på 3F-arbejdspladser. Af dem blev tre ud af fire løst lokalt af tillidsfolkene på arbejdspladsen. Ud af de 10.000, som ikke kunne løses lokalt, var det kun på 200, der endte i Voldgifts- eller Arbejdsretten.

Omkostningen hvis alle sagerne skulle for en dommer vil være på omkring en milliard kroner, lyder et forsigtigt skøn i analysen.
 

3F-formand: “Det er edderbankeme godt gået”

Den lokale konfliktløsning er helt afgørende, mener 3F’s formand, Per Christensen. For de sager, som ender med at gå i hårdknude, slæber et spor af konflikt og tabt indtjening bag sig.

“Det er potentielle sager, som ville udløse ballade alle vegne: Tabt produktivitet, tabte arbejdsdage og en masse konflikter, som har betydning for alle mulige andre end dem på arbejdspladsen. Det er bevis på, at den danske model virker,” siger han ifølge Fagbladet 3F til morgenbriefing hos 3F.    

Det er bevis på, at den danske model virker

Per Christensen fremhæver særligt tillidsrepræsentanternes arbejde.

“Der er grund til at udtrykke enormt stor respekt for de tillidsrepræsentanter, som løser stort set alle sager. Det er edderbankeme godt gået,” siger han.

Usynligt for offentligheden

Mens det sparer masser af penge for samfundet, at konflikterne løses lokalt, så er det dog også med til at gøre fagforbundenes arbejde usynligt for den brede offentlighed, påpeger forsker i arbejdsmarked, Søren Kaj Andersen.

“Når problemer ikke vandrer ind på dagsorden, men bliver løst derude, kan det også blive usynligt. Derfor er det vældig godt få synlighed omkring de her ting,” siger han til mødet.

Den nye analyse er den første af en række analyser, som stiller skarpt på værdien af 3F’s arbejde og den danske model, hvor løn og arbejdsvilkår aftales mellem arbejdsgiverne og arbejdstagere. Senere vil betydningen for blandt andet løn og sygefravær blive afdækket.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet