Annonce

Nye Borgerlige åbner for at stemme ja til S-valgløfte om tidlig pension

Chancen øges for en bred pensionsaftale, mener beskæftigelsesminister, efter at Nye Borgerlige melder sig klar
Nye Borgerliges formand, Pernille Vermund, rækker nu hånden frem til statsminister Mette Frederiksen (S): Hvis statsministeren vil være med til at hjælpe de syge og nedslidte, som i dag hænger fast i jobcentrene, så lægger hun stemmer til en tidlig pension til nedslidte arbejdere, så de selv har mulighed for at stoppe med helbreddet nogenlunde i behold.

»Jeg er fuldstændig med på, at den ret, som Socialdemokratiet taler om, jo ikke er en ret for dem, som er syge og nedslidte,” siger Pernille Vermund til Netavisen Pio.

Så er vi meget åbne overfor en aftale

”Men jeg har da en klar forhåbning om, at man ikke bare glemmer – eller lukker øjnene for – dem, som er blevet overset i de ændringer, som der er blevet lavet, når man fokuserer på Arne. Så hvis vi kan få en aftale, hvor vi sikrer, at de syge og nedslidte, som i dag hænger fast i jobcentrene, og sendes fra det ene til det andet ressourceforløb, bliver taget ud af jobcentrene, og i stedet får en sundhedsfaglig vurdering, så er vi meget åbne overfor en aftale”.

Seniorpension

Enhedslisten, SF, Alternativet, De Konservative og – senest - Dansk Folkeparti har også har givet deres støtte til Socialdemokratiets model, hvor tidlig folkepension skal være en generel ret, som tildeles efter et bestemt antal år på arbejdsmarkedet – uanset om man er nedslidt eller ej. Men de to sidstnævnte partier har til gengæld henholdsvis krævet, at pengene til pensionen bliver taget fra udlændinge og at skatten sænkes (for De Konservative er det ikke afgørende, hvor skatten sænkes).

Den daværende VLAK-regering indførte ellers før regeringsskiftet den såkaldte seniorpension, hvor formålet med ordningen er at give nedslidte personer, der har mange års beskæftigelse bag sig, mulighed for at forlade arbejdsmarkedet fra seks år før folkepensionsalderen, med et forsørgelsesgrundlag der svarer til førtidspension.

Næsten alle, der søger, får i dag tilkendt seniorpension og de fleste kommer fra sygedagpenge eller andre offentlige ydelser. Til gengæld kommer meget få fra beskæftigelse.

Den 45-årige med brækket ryg

Men seniorpensionen er ikke nok, mener Pernille Vermund.

”Den tager ikke højde for en 45-årig, der falder ned fra et stillads og brækker ryggen og ikke længere kan klare det,” siger Nye Borgerliges formand.

Der er jo også yngre mennesker, som hænger fast i systemet

”Der er jo også yngre mennesker, som hænger fast i systemet og enten har brug for en midlertidig førtidspension eller en permanent førtidspension. Det er også kræftramte, som vi hører skrækhistorier om bliver kastet rundt i systemet. Det er fokus for os. Hvis vi kan få det med i aftalen, så er vi også åbne for, at regeringen får det med, som handler om Arne og dem som har været mange år på arbejdsmarkedet – og ikke er helt nedslidte endnu”.

Ifølge Pernille Vermund er problemet, at man i dag sammenblander social- og beskæftigelsespolitik i jobsystemet.

”Det er vigtigt, at socialpolitik er en ting og beskæftigelsespolitik noget andet,” siger Nye Borgerliges formand. ”Indimellem kan det at få et arbejde jo også hjælpe på ens sociale udfordringer. Men er man reelt syg eller nedslidt, så nytter det ikke, at man bare bliver kastet rundt i systemet”.

Syg og rask

Venstre og De Radikale har kritiseret regeringen for at ville lade raske mennesker gå på pension. Men det afviser Pernille Vermund er tilfældet.

”Vi skal ikke skabe et system, hvor vi trækker mennesker ud af arbejdsmarkedet, som kan bidrage, og man ender i en situation, hvor det bedre kan betale sig at få på pension,” siger Nye Borgerliges formand.

Der er tale om et midlertidigt problem

”Men vi taler om en løsning, der bliver aftrappet, fordi der er tale om et midlertidigt problem. Det skyldes, at der er nogle generationer, som har været på arbejdsmarkedet i en periode, hvor man ikke har haft lige så gode hjælpemidler som i dag og mulighed undervejs for omskoling. De generationer må vi ikke svigte og dem er jeg klar til at give en mulighed for en værdig tilbagetrækning”.

Pengene skal netop findes på jobcentrene.

”Vi bruger allerede i dag omkring fire milliarder kroner alene på administrationen af jobcentrene,” siger Pernille Vermund. ”Og hvis en del af dem som i dag hænger fast i systemet ikke længere skal være der, men kommer over i sundhedssystemet, så skal jo pengene tages derfra«.

Fire mandater som arbejder

Nye Borgerliges formand understreger, at partiets fire mandater er borgerlige mandater, der arbejder (for at bruge tidligere statsminister Poul Schlüters slogan).

”Vi har fra begyndelsen sagt, at vi vil arbejde konstruktiv for at få Danmark i den rigtige retning både i udlændingepolitikken og alt det andet, som vi bliver mødt med i Folketinget,” siger Pernille Vermund.

Det vidner om, at det ikke bare handler om antallet af mandater

”Jeg er både stolt af, og glad for, at vi faktisk har fået indflydelse. Der også forhandlinger, hvor vi er gået til allersidst, fordi vi ikke kunne se os selv i resultatet – men hvor vi trods alt trak det i en bedre retning, inden vi gik fra forhandlingsbordet. Det vidner om, at det ikke bare handler om antallet af mandater men også om man er villige til at give noget for at få noget. Det har båret frugt at gå konstruktivt til forhandlingerne, og vi er blevet taget positivt imod af regeringen og de øvrige partier – eller i hvert fald langt de fleste øvrige partier! Jeg har virkelig din opfattelse, at når vi har sagt, at noget var afgørende, så er der blevet lyttet til det«.

Chancen øges for bred aftale

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) mangler endnu at fremlægge det konkrete forslag til tidlig pension. Men Peter Hummelgaard kalder det "meget glædeligt", at Nye Borgerlige - og tidligere Dansk Folkeparti og De Konservative - har erklæret sig klar til at forhandle om en ret til tidlig pension.

Jo bredere aftaler er, jo mere holdbare er de

 

"Det er godt, fordi jo bredere aftaler er, jo mere holdbare er de," siger Peter Hummelgaard til Netavisen Pio. "Meldingerne øger chancerne for, at vi kan få gennemført retten til tidlig pension, og det er godt ikke mindst af hensyn til de mennesker, der har knoklet årevis med hårdt fysisk arbejde, men har svært ved at kunne blive ved i takt med at pensionsalderen hæves og ikke kan se frem til så mange år på pension. De skal have en mulighed for at trække sig værdigt tilbage, inden de er slidt helt ned. Det er rimeligt og retfærdigt".

Beskæftigelsesministeren henviser samtidig til, at regeringen allerede er i gang med at se på førtidspension og fleksjobreformen.

"Som vi har lovet i forståelsespapiret, laver vi en kritisk gennemgang af reformerne, så vi kan få rettet op på de problemer, vi har set. Det er der brug for. For eksempel at kan vi desværre se, at der er mange lange ressourceforløb uden den nødvendige fremdrift og til tider uden indhold. Det siger sig selv, at mennesker ikke skal være flere år i et forløb uden mål og retning".


Flere artikler om emnet