Nye Borgerlige ekskluderer partistifter, Kongehuset i millionunderskud og stor NATO-øvelse i Danmark

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Det er nok de færreste, som har kunnet undgå at bemærke, at Nye Borgerlige har haft deres at se til siden valget i efteråret 2022.

Seneste problem, har været en række racistiske og grove kommentarer på sociale medier skrevet af stifter og medlem af hovedbestyrelsen, Svend Pedersen. Kommentarerne har nu fået den konsekvens, at han er blevet ekskluderet fra partiet.

Det danske kongehus har haft et dyrt 2022. Faktisk så dyrt at den seneste årsrapport viser at Kongehuset kom ud af 2022 med et millionunderskud.

I det vestlige Jylland foregår i skrivende stund den største NATO-øvelse siden Den Kolde Krig. 500 soldater fra 11 forskellige lande deltager i den omfattende øvelse.

Velkommen til Netavisen Pios daglige nyhedsoverblik ’Aktuelt’.

God læselyst!

 

Nye Borgerlige ekskluderer medlem af hovedbestyrelsen

Svend Pedersen er blevet ekskluderet af Nye Borgerlige. Han er medstifter af partiet, og sad desuden i dets hovedbestyrelse.

Det skriver Ekstra Bladet.

Avisen har gravet en lang række racistiske og grove kommentarer frem, som Svend Pedersen har skrevet på sociale medier.

”Jeg hæfter mig især ved kommentaren om, 'at alle gode danskere er racister'. Det er en udtalelse, som er faldet, mens han var medlem af Nye Borgerlige, og det går imod vores politik. Derfor har hovedbestyrelsen valgt at ekskludere ham,” siger Pernille Vermund, de facto-formand for partiet til Ekstra Bladet.

 

Kongehuset går ud af 2022 med millionunderskud

2022 var et travlt år for Hendes Majestæt Dronningen og den kongelige familie. Eksempelvis deltog Dronningen og den kongelige familie i cirka 500 officielle begivenheder og arrangementer i Danmark og udlandet.

Derudover blev Dronning Margrethes 50-års regeringsjubilæum fejret i løbet af året.

Men Kongehuset kom samlet set ud af 2022 med et underskud på 8,4 millioner kroner.

Det oplyser Kongehuset i en pressemeddelelse i forbindelse med offentliggørelsen af årsrapporten for 2022.

Forbrug i forbindelse med jubilæet står for en del af underskuddet, men derudover har der været en række udfordringer og investeringer.

”Regnskabsresultatet blev yderligere påvirket af de øgede energipriser og den generelt høje inflation. Det økonomiske resultat afspejler desuden investeringer i it-sikkerhed, mobile arbejdspladser, bæredygtighed samt i vedligeholdelse af lokaler,” lyder det i pressemeddelelsen.

Egenkapitalen blev omtrent halveret, og var ved udgangen af 2022 på 9,7 millioner kroner.

 

Største NATO-øvelse i Danmark siden Den Kolde Krig

Torsdag kulminerer en stor artilleriøvelse ved Oksbøl i Vestjylland. Øvelsen sker i NATO-regi og er med deltagelse af 500 soldater fra 11 lande den største NATO-øvelse på dansk grund siden Den Kolde Krig.

Det skriver TV 2.

”Den her øvelse har et stærkt budskab om afskrækkelse, som vi ønsker at sende til Rusland. Vi vil vise dem, at vi har evnen og viljen til at arbejde sammen på tværs af nationer i NATO,” siger Michael Villumsen, chefen for Danske Artilleriregiment til TV 2.

I alt har øvelsen strukket sig over tre dage.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Emil Vendelbo Johansen er journalist og redaktionssekretær på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce