Nye coronarestriktioner lukker Danmark delvist ned

Ifølge Mette Frederiksen kan januar og februar blive "meget svære måneder i den her pandemi."
Store dele af Danmark bliver lukket delvist ned fra på onsdag på grund af coronasmitten.

"Smitten er for høj, og situationen er for bekymrende," siger statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde. "Derfor skal vi sætte ind, så vi får kontrol med smitten og dermed epidemien. Det skal vi ikke mindst, fordi der nu er meget kort tid tilbage til jul."

Nedlukningen vil gælde i 38 kommuner, som tæller blandt andet København, Aarhus, Odense samt en lang række kommuner i hovedstaden og på Sjælland. Danskere fra disse kommuner må gerne krydse grænserne til de øvrige kommuner, men myndighederne anbefaler, at man i så fald tager restriktionerne fra sin egen kommune med sig.

Smitten løber løbsk

 

"Vi har et meget stort ønske om, at vi alle sammen kan komme til at holde en jul med dem, vi holder af," siger statsministeren. "Hvis smitten er for høj, når vi går ind i juleferien, risikerer vi, at smitten løber løbsk."

Julen er truet

Samtidig forlænges de nuværende landsdækkende restriktioner til 28. februar, hvilket betyder, at blandt andet krav om mundbind, begrænsede åbningstider i restaurationsbranchen og forsamlingsforbuddet på 10 personer fastholdes.

Det er også myndighedernes "klare anbefaling", at man samles maksimalt 10 personer privat. Det gælder også juleaften, siger statsministeren.

Mette Frederiksen opfordrer til, at danskerne samles mindre den kommende tid op til jul.

Folk kan holde jul

"Ved at blive hjemme frem for at gå ud, så er du med til at bryde smittekæderne," siger Mette Frederiksen. "Du er med til at sikre, at folk kan holde jul."

Svære måneder

Ifølge Mette Frederiksen er det myndighedernes vurdering, at januar og februar kan blive "meget svære måneder i den her pandemi."

Statsministeren vil ikke give en garanti for, at der ikke kommer flere restriktioner. Men Mette Frederiksen forventer, at dette niveau af restriktioner vil gælde over jul og nytår.

Vi kommer ikke til at give en garanti

"Ud fra det, vi siger i dag, kan man planlægge, hvordan man vil holde jul med sin familie," siger statsministeren. "Men vi kommer ikke til at give en garanti mod yderligere tiltag i denne epidemi."

Kontakttal stiger

Det såkaldte kontakttal, eller tal for hvor mange én smitter, er nu på på 1,2. Sidste uge var kontakttallet 1,1.

Dermed er Danmark inde i eksponentiel vækst på fire procent per dag, lyder det fra direktøren for Statens Serum Institut Henrik Ullum.

"Fire procent per dag lyder måske ikke af meget," siger Henrik Ullum. "Men hvis vi forlænger det frem til jul, så vil vi på det tidspunkt være på samme niveau, som da smitten var allerværst i marts og april."

Antallet af indlagte smittet med covid-19 er steget til 328 på landets hospitaler. Det er 26 flere end søndag.

Antallet af indlagte coronapatienter toppede i starten af april, hvor der var flere end 500 indlagte med covid-19.

Ellemann: Tag hensyn

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, opfordrede allerede søndag, i en video, danskerne til at tage det personlige ansvar alvorligt for at få smitten slået ned:

»Den første bølge af corona kom Danmark godt igennem, fordi vi tog ansvar. Fordi vi tog hensyn til hinanden. Fordi vi tænkte os om. Det skal vi gøre igen.«

placeholder

Enhedslistens gruppeformand, Peder Hvelplund, er enig.

"Massive restriktioner, næsten på niveau med marts," skriver gruppeformanden på Twitter. "Men det er nødvendigt og på høje tid." 

placeholder

Restriktioner i de 38 kommuner vil være følgende:

  • Skoleelever fra 5. klasse og opefter sendes hjem.
  • Restauranter og andre serveringssteder lukkes. Takeaway vil fortsat være tilladt.
  • Idræts- og foreningsliv lukkes ned. Professionel idræt er undtaget.
  • Kulturinstitutioner, teatre, spillesteder, museer, biografer og biblioteker skal lukke indendørs arealer.
  • Offentlige arbejdsgivere opfordres til at hjemsende alle medarbejdere, der ikke varetager kritiske funktioner. Private arbejdsgivere opfordres også "kraftigt" til at hjemsende medarbejdere, hvis det er muligt.

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Har folk overhovedet RESPEKT for døden ? Er der måske noget der er VIGTIGERE end selve LIVET ? Måske værd at tænke over, når man kigger ind i sine allernærmestes øjne. Eller i andres. Har ethvert FØDT medlem af kloden ikke ret til livet ? Og har vi ALLE ikke pligt til at værne om hver eneste der lever på jorden ? At kunne svare klart og tydeligt JA til disse spørgsmål,er lig med at støtte op om forsøg på at bremse SMITTESPREDNINGEN fra Corona.
Restriktioner er nødvendige. De er ikke en "straf". Men,et MUST i håb om dæmme op for COVID 19.
Ret uhyggeligt mange "selvfede egoer " ikke vil undvære og begrænses.Men, da hellere DØ ? Er LIVET måske ikke mere værd ? Betyder julefrokoster og "happening" langt mere ? Og hvad er der galt med et samfund hvor den slags mentalitet er i tiltagende ?

METTE FREDERIKSEN er en "udsat boksebold". I hendes mission om at gøre det absolut BEDSTE for befolkningen.
Til trods for det, bliver hun bombarderet med uvedkommende kommentarer om " minksagen", på et pressemøde der handler om den alvorlige situation Danmark står i med stigende smittetal og kontakttal. Manipulerende BLÅ Journalistik. Hvor spørgeren kun har det ene formål at massehypnotisere folket til at tro landet har en
dårlig Statsminister. Desværre er der altid NOGEN der ikke kan SE igennem den form for journalistik. Og HELDIGVIS er der nogen der kan se hvad det hele går ud på. METTE FREDERIKSEN du gjorde det godt på dagens pressemøde.Dato den 7 December.

Jens Peder Nielsen - kryb nu ned i dit sorte hul og bliv der.
BT er en blå avis, der udelukkende arbejder imod regeringen uanset folkesundhed eller andre sunde værdier.

Arvid modarbejder regering?
Træk sølvpapirshatten godt ned over øjnene og lås dig inde i kælderen;-)

Henrik Qvortrup og bt bliver ved med deres mink sag for den blå blok så kan ellerman jo spare sit krudt på at svine regeringen til.Ekstra bladet skoser og sviner Mette Fredriksen til for at være egenrådig,de ved ikke rigtig hvordan de får skovlen under en dygtig statsminister,sådan som jeg hørte pressemødet var det på anbefaling af sundhedsmyndigheden sådan at vores sundhedspersonale kunne håndtere de mange indlagte.så både bt og ekstra bladet skulle skamme sig,de vil måske gerne se flere døde,måske har de aktier i bedemands forretninger

Mette Frederiksen har FORLÆNGST vist landets borgere at hun har hjertet på rette sted. Hun er muligvis en af de
mest EMPATISKE Statsministre vi har haft. Det er jo ikke nok at et menneske er skolet og kan en masse lært teori og fagstof. Uden at have et HJERTE og uden at kunne SE længere end til egen næsetip kommer ingen langt her i verden. Mette Frederiksens syn rækker langt længere end til egen næsetip. Bare en CLEVER Statsminister.

Indkald partilederne. Luk Storebælt for unødvendig trafik. Luk Vestegnen og hovedstaden helt ned i julen. Lav udgangsforbud nytårsaften i hele landet. Forbyd kirkegang alle tre juledage i hele landet. Pandemien er ukontrolleret og over hos. Lad dronningen tale om situations alvor søndag aften. Lad alle partilederne stå med passende afstand i baggrunden. Lad dem alle efterfølgende fortælle om deres opbakning og hvordan de personligt vil tilbringe jul og nytår. Landet får brug for rollemodeller i alle afskygninger. Det er nu det gælder. Næstekærlighed i alle afskygninger! I kampen imod coronaen. Held og lykke Danmark.

Annonce