Annonce

Nye forhandlinger om inflationshjælp og dansk protest mod ændring af EU-traktat

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Finansminister Nicolai Wammen vil redde inflationshjælp og og så protesterer en række lande mod EU-Kommissionens ønske om ændringer i den gældende EU-traktat.

Det er et par af de historie,som Netavisen Pio i dag bringer i vores daglige nyhedsoverblik fra ind- og udland.

 

Wammen genstarter forhandlinger om inflationshjælp

Efter uenighed om finansiering af hjælpen til inflationsramte danskere, har finansminister Nicolai Wammen fundet en ny måde til at betale regningen, som lyder på tre milliarder kroner.

”På baggrund af de forhandlinger, regeringen har haft med Folketingets partier om kompensation, har det været et stort ønske at finde anden finansiering,” udtaler Nicolai Wammen ifølge flere medier til Ritzau i en skriftlig kommentar.

Udmelding kommer efter, at de Radikale har meldt ud, at de ikke vil være med til at betale for inflationshjælpen gennem et øget underskud på de offentlige finanser.

Efter en tænkepause hen over weekenden lægger finansministeren nu op til at hente pengene hjem ved at skære ned på offentlige investeringer.

Ifølge TV2s politiske redaktør, Hans Redder, er der tale om et decideret nederlag for regeringen.

Forhandlingerne om kompensation for den stigende inflation vil nu ifølge Nicolai Wammen blive slået sammen med forhandlingerne om en grøn skattereform.

Det betyder, at der kommer til at gå ekstra lang tid, før danskerne kan få svar på, om de overhovedet kan få inflationshjælp, siger Hans Redder.

Læs hele historien her og her.

 

Danmark med i protest mod forslag om ændring af EU-traktat

Danmark er slutter sig ifølge Ritzau til en gruppe på i alt 13 EU-lande, som protesterer mod EU-Parlamentet og EU-Kommissionens ønske om ændringer i EU-traktaten på blandt andet forsvarsområdet, som vil kunne kunne åbne for flertalsbeslutninger på forsvarsområdet.

Ønsket om traktatændringer blev blandt andet fremsat af EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, ved afslutningen af en borgerkonference, ”Future of Europe”.

Udtalelserne fra von der Leyen  er ifølge Ritzau ubelejlig for ja-siden i den danske afstemning om at afskaffe forsvarsforbeholdet, hvor man blandt andet har slået på, at Danmark vil have vetoret over for nye missioner, som Danmark ikke ønsker at deltage i. Det vil forsvinde, hvis beslutningerne i stedet træffes med kvalificeret flertal.

Lær hele historien her.

 

Trods opfordring til at blive væk: Russisk ambassadør lagde krans på bornholmsk kirkegård

Trods opfordring til at blive væk dukkede Ruslands ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, alligevel op til en mindehøjtidelighed på den russiske kirkegård i Allinge på Bornholm. Det skriver DR.

Flere bornholmere havde ellers bedt ambassadøren om at holde sig væk på grund af krigen i Ukraine.

Det er en tradition, at ambassadøren hvert år deltager i en ceremoni den 9. maj,  hvor Rusland officielt fejrer sejren over Nazi-tyskland i Anden Verdenskrig.

Læs hele historien her og her.

 

Ingen modregning af hjælp til ukrainere.

Pensionister og efterlønsmodtagere, der arbejder og får en indtægt ved at hjælpe ukrainske krigsflygtninge, bliver ikke længere modregnet i deres ydelser.

Et bredt politisk flertal i Folketinget er ifølge en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet enige om at afskaffe modregning for folke-, førtids-, og seniorpensionister samt efterlønsmodtagere, der ansættes eller tager ekstra arbejde i velfærdssektoren for at hjælpe ukrainske flygtninge.

Bag aftalen står alle partier undtagen Liberal Alliance og Frie Grønne.

Ordningen vil gælde med tilbagevirkende kraft, så modregningen fjernes fra den 1. april 2022 og året ud, hvor den generelle afskaffelse af modregning i egen indtægt og ægtefællemodregning træder i kraft.

”Jeg er glad for, at det er lykkes at lande en aftale, så vi gør det mere attraktivt for pensionister og efterlønnere at gå tilbage på arbejdsmarkedet for at give en hånd i disse ekstraordinære tider. Der er hårdt brug for flere hænder, og vi skal gøre alt, vi kan, for, at danskerne ikke oplever forringelser i børnehaver og på skoler, mens vi tager vores del af ansvaret for at hjælpe folk i nød på flugt fra krig og død,” siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard ifølge pressemeddelelsen.

 

 

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet