Annonce

Nye krav får folk til at droppe a-kasse, kritik af sundhedsreform & sporten kort

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
Efter at regeringen og Dansk Folkeparti i går fremlagde en sundhedsreform, som de planlægger at gennemføre med de snæverst mulige flertal, så var det samarbejdende folkestyre igen på arbejde i dag, onsdag, hvor politikerne fra både rød og blå blok fandt sammen om en aftale, som styrker Finanstilsynet og skærper indsatsen overfor hvidvask og anden økonomisk kriminalitet. Vi har samlet en række af dagens vigtigste nyheder fra ind- og udland.

Velkommen til nyhedsoverblikket Aktuelt.


Opholdskrav får mange til at droppe a-kasse

Flere end 300 medlemmer har siden årsskiftet meldt sig ud af 3Fs a-kasse på grund af det nye opholdskrav, som skærper betingelserne for, hvornår man får ret til danske dagpenge.

Det viser en undersøgelse, som 3Fs A-kasse har foretaget blandt 52 af de 62 lokale a-kasser. Det skriver avisen.dk-

Opholdskravet betyder, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i mindst fem af de seneste 12 år for at kunne få danske dagpenge. Senere strammes kravet yderligere til syv år af de seneste 12 år.

Udmeldelserne på grund af opholdskravet siden årsskiftet står udgør omkring en fjerdedel af de samlede udmeldelser, oplyser 3FA.

Læs hele historien her.


Sundhedsreform 1: Ikke én krone mere til velfærd

Regeringen og Dansk Folkepartis sundhedsreform indeholder en såkaldt ’nærhedsfond’ på 8,5 mia. kr. Der er ikke tale om nye penge til den offentlige sektor. Pengene er en blanding af allerede afsatte midler, besparelser og omrokering af nogle midler. Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”Samlet set er der med udspillet udmøntet 8,5 mia. kr. i en ”nærhedsfond”, men det er vel at mærke midler, som smøres ud over syv år.

Ser vi på, hvor pengene kommer fra, så er der imidlertid ikke tale om nye penge til den offentlige service, men en blanding af allerede afsatte midler og omrokering af nogle midler,” skriver man i analysen.

Læs hele analysen her.


Sundhedsreform 2: 'Svaret er nej, hvis sygehusansatte spørger, om der kommer flere penge nu'

Der kommer markant flere ældre patienter, og den udvikling vil lægge et tungt pres på sundhedsudgifterne, men de økonomiske udfordringer løses ikke med regeringen og Dansk Folkepartis sundhedsreform, vurderer eksperter. Det skriver DR.

Ifølge en ny opgørelse fra Kommunernes Landsforening vil antallet af ældre over 80 år i løbet af de kommende syv år stige fra 250.000 til 340.000.

Ifølge sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen fra Syddansk Universitet er landspolitikernes eneste svar på det stigende udgiftspres, at sundhedsvæsenet skal være mere nært.

”Man går ud fra, at hovedparten af de ældre skal have deres behandling hos de almene praktiserende læger og ikke på sygehusene. Det er ikke helt urealistisk. Man vil gøre meget for at udbygge almen praksis i aftalen og få flere praktiserende læger, men det hører med til sandheden, at de ikke lige graves op af jorden, siger han og fastslår:

”Hvis ansatte på sygehusene tror, at nu kommer der flere penge umiddelbart, så er svaret nej.”

Læs hele historien her.

 

Politisk flertal styrker kontrol med finanssektor

En ny bred politisk aftale giver Finanstilsynet flere muskler og lov til at udstede bøder i milliardklassen til banker.

Straffen for at afgive forkerte oplysninger til Finanstilsynet øges markant ligesom forældelsesfristerne for grove sager om hvidvask gøres længere, og der arbejdes for at skærpe det personlige ansvar for bankernes ledelser. Det er nogle af hovedpunkterne i den aftale som et flertal af folketingets partier indgik onsdag.

”Samtlige partier har sat sagen højest og har bidraget konstruktivt til at nå et kompromis, hvor vi slår benhårdt ned overfor finansiel kriminalitet uden, at det kammer over i at blive destruktivt overfor sektoren. Vi er gået langt, men det er også nødvendigt, hvis den danske finanssektor skal være og fremstå ren,” siger erhvervsminister Rasmus Jarlov (K).

Læs mere om aftalen her.

 

Sporten kort: 3F skal være sponsor for Superligaen

Fagforeningen 3F bliver ny hovedsponsor for Superligaen, som fra næste sæson kommer til at bære navnet 3F Superliga. Det meddeler parterne på et pressemøde onsdag.

Sponsoratet træder i kraft med det samme og løber frem til sommeren 2023. Men først fra starten af den kommende sæson skifter Danmarks bedste fodboldrække altså navn.

”3F og dansk fodbold er det perfekte match,” siger forbundsformand Per Christensen og fortsætter: ”Nøjagtigt som 3F skaber fodboldfællesskab og sammenhold. Uanset om det er på banen, på lægterne eller foran tv'et, så kan fodbold samle danskerne på tværs af alder, fag og indtægt.”

”Derfor har 3F længe været engageret i dansk fodbold - både på damesiden og i langt de fleste Superliga-klubber. Nu styrker vi engagementet i dansk fodbold endnu mere. Vi er glade og stolte over fremover at være navnesponsor for Danmarks største fodboldrække.”

placeholder

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet