Nye ministre skrev sig ind på holdet: Minister-forfatterne tager over

Hvis man vil være minister i en regering ledet af Mette Frederiksen, så kan det være en god idé at skrive en debatbog.
Mette Frederiksen præsenterede torsdag sit ministerhold. Den nye statsminister fremhævede kort efter præsentationen, at ministerholdet var sammensat på baggrund af arbejdsindsats og ideologisk kompas. Dette er muligvis to kriterier, som man kan levere på ved at skrive bøger.

Flere af nye ministre kan i hvert fald skriv forfatter på CV’et. For at være helt konkret har ni ud af de 19 ministre udgivet bøger i de senere år. Nogle tilmed flere.

Det er blevet til bøger om politiske emner som udlændingepolitik, socialpolitik og finanssektoren, men også et historisk værk og bøger om politikerrollen og om dagliglivet på Christiansborg.

Forfatterskab som jobansøgning

Det kan næsten virke som om, at det har fungeret som en art jobansøgning for de nye ministre. I hvert fald er der kun en tilbage i den socialdemokratiske folketingsgruppe, som har skrevet en debatbog uden at have modtaget  en opringning fra Mette Frederiksen onsdag aften.

Det drejer sig om det helt nyvalgte folketingsmedlem Rasmus Stoklund, der i 2016 udgav debatbogen ”Til Blå Bjarne” om hvordan Socialdemokratiet skal håndtere fremtiden og globaliseringens mange ansigter og vinde middelklassen i Produktionsdanmark tilbage.

Om det vil betyde, at vi kan se frem til flere debatbøger fra socialdemokratiske folketingsmedlemmer, der gerne vil gøre opmærksom på deres eksistens hos partiformanden, i forhold til fremtidige regeringsrokade, vil tiden vise.

Men her er der en kort gennemgang de socialdemokratiske forfattere og deres værker (og i tilfælde af at en udgivelse skulle være overset, så beklager vi):


Den ufarlige udlændingepolitik

Den nye udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye udgav i 2017 bogen ”Velkommen Mustafa: 50 års socialdemokratisk udlændingepolitik”, som fortæller om de skiftende positioner i Socialdemokratiets udlændingepolitik fra 1960'erne og frem til i dag.

Forfatteren Lars Olsen kaldte for nyligt bogen som en del af den fredsaftale, der afsluttede 30 års krig i partiet om udlændingepolitikken.

”Han har formået at gøre partiets linje på området til et forsvar for velfærdsstaten, de ufaglærte arbejdere og dem, der bor i almene boligbyggerier. En stram udlændingepolitik er ikke så farlig, hvis den bliver et forsvar for de grupper, som Socialdemokratiet historisk set har repræsenteret,” sagde han.

Det var dog ikke alle, der var lige begejstrede for bogen dag den udkom. De 386 sider fik to stjerner af Dagbladet Politikens anmelder.


Tid til nye regnemodeller

Finansministeriets regnemodeller skal hverken være røde eller blå. Men de skal i bedre balance, og det kræver investeringer. Sådan lød det fra den nye undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil og uddannelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen, da de udgav bogen ”Det betaler sig at investere i mennesker” der udkom sidste år.

Udover opgøret med regnemodellerne, så kom bogen også med nogle bud på hvordan man kan ændre finansieringen af socialt arbejde, f.eks. ved et opgør med Sats-puljen.

Bogen førte blandt andet til en offentlig disputs mellem en række socialdemokrater og finansministeriets snart forhenværende departementschef Martin Præstegaard, som sammenlignede kritikerne af regnemodellerne med Trumps angreb på offentlige institutioner som FBI.

Pernille Rosenkrantz-Theil har også skrevet en bog selv, nemlig ”Hvilket velfærdssamfund?” om socialpolitik som kom tidligere i år.

Information kaldte det ”en tiltrængt bog om den socialpolitik, der alt for længe har stået i skyggen af beskæftigelsespolitikken. Velfærdsstaten svigter nemlig de mest udsatte.”

 

Overproduktion af akademikere

Den nye boligminister Kaare Dybvad har også sat en vigtig dagsorden med sin bog ”De lærdes tyranni”, der i 2017 satte der fokus på væsentlige velfærdsproblematikker som overproduktion af akademikere, mangel på faglærte og stigende centralisering.

De Lærdes Tyranni er et opgør med de ti procent akademikere i toppen af uddannelsespyramiden, der har indflydelsesrige job i centraladministrationen, i medierne, på universiteterne eller i konsulentbranchen. Et opgør med myten om at Danmark i fremtiden skal leve af højtspecialiseret viden, og ikke af konkret produktion.

 

Den syge kapitalisme

Mens de fleste af de socialdemokratiske debatbøger har handlet om mere håndgribelige indenrigspolitiske dagsordner, stod den nye beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard i 2018 bag bogen ”Den Syge Kapitalisme”, der handler om finanskrisen før og efter, og hvordan man bedre kan regulere finanssektoren.

”Bogen er en ny generations venstrevendte blik på en verden, der har tabt sin indre sammenhængskraft. Den er begavet, skarp, velskrevet, og jeg vover den påstand, at »Den syge kapitalisme« bliver et politisk referencepunkt i årene fremover,” skrev anmelder Kresten Schultz-Jørgensen i Berlingske, hvor han gav den hele 5 stjerner. Og den gav altså også stjerner i Mette Frederiksens lille bog.

 

Jagten på lykke

Et af de mere ambitiøse bogprojekter stod Dan Jørgensen for, da han sidste år udgav bogen ”Staunings arv vejen til et lykkeligt Danmark”.

Bogen er en beskrivelse af det danske velfærdssamfund, som det har udviklet sig efter det skelsættende Kanslergadeforlig i 1933. Bogen forsøger at forklare lighederne mellem krisen i trediverne og i dag. Og hvordan skabe en sammenhæng mellem velfærdssamfund og den moderne lykkeforskning.

Dan Jørgensen har i øvrigt et alsidigt forfatterskab bag sig fra tiden i Europa-Parlamentet, hvor han har skrevet bøger om både miljøpolitik, dyrevelfærd og samlet vittige bemærkninger sammen i en bog.

 

Solidaritetsministerens favntag med egoismen

Den nye udviklingsminister, Rasmus Prehn, eller som han selv kaldte det Solidaritetsminister, har også været medforfatter sammen med partifællen Simon Pihl Sørensen til ”Frihed til fællesskab: Vejen til mere demokrati”, som udkom i 2013.

Bogen er en klassisk debat, hvor forfatterne gør sig til talsmænd for et opgør med egoismen i tiden og managementkulturen i det offentlige, hvor man ansætter flere og flere i de ledende lag til at fyre dem, der skulle have vasket fru Olsens gulv.

Desuden er Rasmus Prehn på rygtebørsen stadig en af dem, der er hovedmistænkt for at stå bag bogen Den Hemmelige Socialdemokrat, der udkom i 2014.

Politiske håndværkere

En anden der havde set at vejen til et ministerkontor gik over en bogudgivelse, er den nye transportminister Benny Engelbrecht. Sammen med Flemming Sørensen udgav han i 2017 bogen ”De politiske håndværkere”, der forsøger at giver et indblik ind i den politiske verden gennem ni interviews med fremtrædende politikere fra hele det politiske landskab, der fortæller uddybende og med mange eksempler om ”det gode politiske håndværk”.

De ni interviewede er: Marianne Jelved (R), Henrik Dam Kristensen (S), Mette Bock (LA), René Christensen (DF), Søren Gade (V), Steen Gade (SF), Henning Hyllested (EL), Karen Klint (S), Mike Legarth (K) og Pia Kjærsgaard (DF).

Bogen er et optimistisk billede af, hvordan vores politikere burde opføre sig, og hvordan idealet er for et folkestyre. Det kræver gode relationer mellem politikerne, mellem Folketinget og regeringen og mellem politikerne og ministerierne.

 

Hyggelige historier fra Christiansborg

Den sidste forfatter på listen er den nye justitsminister Nick Hækkerup, der sidste år udkom med bogen

”Sandheden Kort - Christiansborg fra A-Z”, der er skrevet sammen med folketingskollegerne Henrik Dahl (LA) og Jakob Ellemann-Jensen (V). Bogen er ikke en debatbog, men mere en lidt humoristisk guide til livet inde bag ”Christiansborgs tykke mure”.

Bogen giver svar på spørgsmål som hvad laver en gruppeformand? Hvem var Den Onde Maler? Hvem bor på Ridebanen, og hvordan er det lige med den der partidisciplin. Bogen dækker over omkring 80 kortere bidder om alt fra afstemninger til åbningsredegørelser, alt sammen krydret med kendte, mindre kendte og personlige anekdoter fra de tre forfattere.

Rigtig god læselyst.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce