Nye offentlige overenskomster kan blive udskudt til 2022

Fagforbund og de offentlige arbejdsgivere diskuterer om forhandlingerne af nye offentlige overenskomster skal udskydes med et år.
Efter planen skal der forhandles og vedtages ny offentlige overenskomster næste år.

Men lige nu diskuterer en række offentlige fagforeninger, om forhandlingerne på grund af coronavirus og den medfølgende økonomiske krise, skal udskydes med et år.

Det drejer sig om overenskomster for de knap 750.000 danskere, der er ansat i stat, regioner og kommuner.

Det der i praksis vil ske, er at man i så fald, forlænger de nuværende overenskomster med et år.

Grundlæggende handler diskussionen om, at der er en række forbund, blandt andet pædagogernes fagforening BUPL, som mener at man ved at tage forhandlingerne allerede næste år, kan bruge det momentum og opbakning man har i befolkningen, fordi man har leveret i coronakrisen, til at hive højere lønstigninger hjem til medlemmerne.

placeholder

På den anden side frygter andre, at politikerne har brugt alle pengene på hjælpepakker og at arbejdsløsheden stadig vil være høj, så kassen vil være tom og medlemmerne dermed vil få et bedre resultat, hvis man venter.

Eller som Mona Striib, der er formand for FOA, der blandt andet repræsenterer SOSU'er, portører og pædagogmedhjælpere, udlægger det:

"Medlemmerne er delte i det her spørgsmål. Der er nogle, som godt kan se, at det er bedre at komme lidt om på den anden side af corona, og så er der dem, som måske ikke helt forstår reguleringsordningen, og som siger, at det er tid til en klækkelig lønforhøjelse uden nødvendigvis at tænke, at pengene jo skal komme et sted fra," lyder den meget nøgterne vurdering fra Mona Striib i Altinget. Mona Striib er også formand for Forhandlingsfællesskabet, som er de kommunale og regionale medarbejderes forhandlingsorganisation.

Hun advarer også om, at det vil være svært at true med konflikt, fordi den offentlige sympati for strejke oven på nedlukning af samfundet, vil ligge på et lille sted.

Det er skatteminister Morten Bødskov (S), der som chef for Medarbejder- og Kompetencestyrelsen (Det der tidligere hed Moderniseringsstyrelsen) der skal forhandle overenskomsterne på statens vegne.

David Troels Garby-Holm er redaktionssekretær, debat-redaktør og souschef på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce