Nye tal: Danmark rigere end før finanskrisen

Danmarks Statistik har gennemført en større revision af en række nøgletal. Det betyder, at både væksten og det offentlige forbrug for de seneste år er blevet kraftigt opjusteret.
Det er endnu ikke lykkedes Danmark at genvinde den tabte styrke efter finanskrisen. Danmarks vækst står i stampe, mens væksten buldrer afsted i landene omkring os. Det har været fortællingen om dansk økonomi de seneste år. ”

"Danmark er blevet fattigere siden 2008”, lød det eksempelvis fra Liberal Alliances formand Anders Samuelsen under en spørgetime i Folketinget for nylig, der argumenterede for, at afskaffelsen af topskatten ville få gang i væksten.

Men det holder ikke længere, hvis man spørger hos Danmarks Statistik. Danmark Statistik har nemlig gennemført en større revision af en række økonomiske nøgletal fra de seneste år. Revisionen betyder, at Danmarks samlede velstand, målt ved bruttonationalproduktet, med ét slag er blevet næsten 42 milliarder kroner højere. Ifølge AE-Rådet svarer det til, at, at velstanden er øget med 7.400 kroner per dansker.

Dansk velstand faldt med 100 milliarder under finanskrise
Revisionen betyder, at Danmarks bruttonationalprodukt målt i faste priser, det vil sige efter der er korrigeret for inflation, nu faktisk er højere i dag, end det var i årene op til finanskrisen. Sidste år kom BNP op på 1.918 milliarder kroner. Året før finanskrisen, i 2007, var BNP på 1.879 milliarder kroner.

Danmarks bruttonationalprodukt tog et stort dyk i kølvandet på finanskrisen. Fra 2008 til 2009 faldt BNP med næsten 100 milliarder kroner, svarende til et fald på 5 procent. Siden da er det gået trægt med at genvinde det tabte. Den lave danske vækst er især blevet sat i forhold til vores nabolande som Sverige og Tyskland, der har oplevet en højere vækst.

dkbnpfinanskrise

Med dagens revision er der næppe grund til at aflyse al snak om vækstkrise, men det ser hvert fald ud til, at Danmark nu omsider har indhentet det tabte fra finanskrisen.

Højere offentligt forbrug
Ud over den generelle BNP-velstand har Danmark Statistik også opjusteret tallene for, hvor meget væksten i det offentlige forbrug er steget de seneste år. Venstre har ellers gennem flere år hævdet, at der nærmest blev ført nulvækst i den offentlige sektor i de fire år med en socialdemokratisk ledet regering, og at det derfor er hyklerisk, når Socialdemokratiet beskylder Venstre for at spare på den offentlige velfærd.

dkbnpfinanskrise2

Men også her har Danmark Statistik fundet grund til at revidere tallene. Efter dagens revision viser tallene, at der ikke var nulvækst i perioden. 2015. Faktisk voksede forbruger med godt 12 milliarder kroner fra 2011 til 2015. Det svarer til en gennemsnitlig årlig vækst i det offentlige forbrug på lidt over 0,6 procent.

Bedre betalingsbalance bag positive tal
Når Danmarks Statistik pludselig foretager en drastisk kopjustering af den danske velstand, skyldes det først og fremmest, at der er kommet nye data om den danske betalingsbalance fra 2005 til 2010, som bidrager til at trække Danmarks samlede velstand op. Det er altså først og fremmest eksporten, der bidrager til den øgede velstand.

Dertil kommer, at Danmarks Statistik har revideret den måde, hvorpå væksten i det offentlige forbrug af sygehustjenester opgøres. Det har givet et højere forbrug, hvilket igen har trukket bruttonationalproduktet op.

Revisionen fra Danmarks Statistik viser, at selv nøgletal fra en troværdig og uafhængig kilde som Danmark Statistik skal tages med forbehold, fordi de senere kan vise sig at blive ændret. Det er langt fra første gang, at tal er blevet ændret, og det kan ske i både opadgående og nedadgående retning. Og det vil næppe heller være sidste gang.


placeholder

Annonce