Nyt studie: Corona-nedlukning har reddet millioner af europæiske menneskeliv

Cirka tre millioner menneskeliv er blevet reddet ved at lukke samfund ned rundt omkring i Europa, viser nyt studie. Heriblandt op mod 32.000 danskere
Corona-nedlukninger har reddet 3,1 millioner menneskeliv i 11 europæiske lande. Det viser et nyt britisk studie fra Imperial College London.

“Vores resultater viser, at store ikke-farmaceutiske indgreb, og nedlukning i særdeleshed, har haft en stor effekt i forhold til at reducere smittespredning,” siger doktor Seth Flaxman, der er en af forskerne bag studiet.

Ifølge studiet kunne op mod 32.000 danskere have mistet livet på grund af corona.

Studiet vurderer, at nedlukningstiltag som helhed har haft en markant effekt i forhold til at mindske smittespredningen med hele 81 procent.

De 11 europæiske lande i studiet er: Tyskland, Frankrig, Italien, Storbritannien, Spanien, Belgien, Østrig, Danmark, Norge, Sverige og Schweiz.

Langt fra flokimmunitet

Studiet vurderer, at mellem 12 og 15 millioner ud af 375 millioner mennesker i de 11 europæiske lande har haft coronavirus. Det svarer til mellem 3,2 og 4 procent af befolkningen.

“Disse data indikerer, at uden nogen indgreb såsom nedlukning og skolelukninger, kunne der have været mange flere dødsfald som følge af COVID-19,” siger en af forskerne bag studiet, doktor Samir Bhatt.

Disse data indikerer, at uden nogen indgreb såsom nedlukning og skolelukninger, kunne der have været mange flere dødsfald som følge af COVID-19

Men 3,2 til 4 procent af befolkningen smittet med corona er langt fra flokimmunitet, der opnås ved omkring 60 procent.

“Det vil sige, at konsekvensen også er, at man har mange modtagelige, når man begynder at åbne op igen. Så hvis man tror, at det er overstået nu, og man kan lulle sig ind i en søvn, så er det langt fra rigtigt. Vi kan tabe de 3,2 millioner reddede liv på gulvet igen, hvis ikke vi passer på,” siger Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi, til TV 2.

Har forhindret 530 millioner corona-infektioner

Forskerne har analyseret data om daglige smittetal og hundredvis af lokale indgreb indtil den 6. april. Herefter sammenlignede de smittetrykket før og efter implementeringen af diverse indgreb.

Ved at sammenligne det ved et scenarie, hvor ingen indgreb var blevet implementeret, vurderer forskerne, at indgrebene har forhindret eller forsinket omkring 62 millioner bekræftede tilfælde af COVID-19 i seks europæiske lande.  

Det svarer ifølge forskerne til, at man i alt har forhindret omkring 530 millioner corona-infektioner.

placeholder

Ved at anvende data om dødsfald i de 11 europæiske lande indtil den 4. maj sammenligner forskerne antallet af bekræftede dødsfald i landene med de forventede dødsfald ud fra deres model, hvor ingen restriktioner var blevet implementeret.

Forskerne bag studiet anerkender, at deres studie har den begrænsning, at deres model antager, at hvert tiltag har haft samme effekt i alle 11 lande, men i virkeligheden er der forskel på, hvor effektiv nedlukningen har været i de forskellige lande.

Har beregnet det værst tænkelige scenarie

Studiets sammenligninger er realistiske og fair, men der er mange konsekvenser ved at lukke samfundene ned, siger Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi, til TV 2.

At lave en sammenligning fra før og frem er fair. Men det er et ‘worst case scenario’, de har regnet sig frem til

“At lave en sammenligning fra før og frem er fair. Men det er et ‘worst case scenario’, de har regnet sig frem til,” siger Jan Pravsgaard Christensen.

Modellerne i studiet antager, at ingen borgere ville have ændret adfærd uden nedlukning, selvom corona var i landene, og det er det værst tænkelige scenarie ifølge Jan Pravsgaard Christensen.

“Man må formode, at mange ville tage sine forholdsregler, hvis man opdagede, at naboen eller et familiemedlem var syg,” siger Jan Pravsgaard Christensen.

Studiet har heller ikke taget in mente, at hospitaler kunne komme helt i knæ, hvilket kunne have ført til flere dødsfald. Heller ikke de sundhedsmæssige konsekvenser er omtalt i studiet, men de er ifølge Jan Pravsgaard Christensen værd at nævne.

“Der er mange konsekvenser af det. Folk har været isoleret, ældre har ikke fået besøg, og mange har været bekymret. Der er mange menneskelige konsekvenser. Men det bliver en opvejning af, om det er bedre at have det skidt end at miste 3,1 millioner menneskeliv,” siger Jan Pravsgaard Christensen.

Tim Tørnqvist Jensen læser Journalistik på Roskilde Universitet. Tidligere student på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Så kan man måske endelig få LUKKET MUNDEN på ALLE de personer der har ment og stadigvæk mener at COVID 19 "bare er en almindelig influenza,der kun rammer de ældre og svagelige".

Og man skal sandelig heller ikke overse at SMITTEN stadigvæk ER i landet. Og i andre lande. Dermed sagt at det ganske enkelt er for tåbeligt ikke at tage CORONA yderst alvorligt. VIRUS KAN STADIGVÆK koste LIV hvis man overser hvor farlig den er.

Nu er det på tide at implementere permanent tiltag i samfundet til at imødegå næste epidemi . F.eks at afskaffe pengesedler og erstatte dem med mønter der kan vaskes.

Hvidvaskning af penge er ulovligt (griner)
Skal man så på møntvaskeri ?

Thomas har du læst 32.000 dansker kunne være døde..
Mette Frederiksen er en klog kvinde

Sært, der så ikke døde flere i Sverige, der holdt åbnet.
Mette Frederiksen fremstå absolut ikke som en klog kvinde, tværtimod.

Sært, der så ikke døde flere i Sverige, der holdt åbnet.
Mette Frederiksen fremstå absolut ikke som en klog kvinde, tværtimod.

Thomas er en Trold.

INTET menneske der har HJERTE og ANSVARSFØLELSE vil undlade at lukke et land ned der er ramt af dødsensfarlig virus eller anden smitsom sygdom. Derfor giver det sig selv at en "anden eller tredie bølge" automatisk VIL udløse NEDLUKNING,såfremt det vil blive aktuelt. NATURLIGVIS for at redde menneskeliv. Der er STOR sandsynlighed for at man vil komme til at se CORONAANGREB igen. Måske til efteråret. Eller i løbet af vinteren. Mette Frderiksen lukker ned igen HVIS det bliver nødvendig. Helt klart hun gør det. Da hun HAR et hjerte.

HOLD DIN KÆFT THOMAS med dit VRØVL om influenza epidemi. COVID 19 er FANDME INGEN influenza. Du kan jo da bare stikke hovedet ind på et INTENSIV afsnit og snuse godt igennem bag de lukkede døre med skiltet
ISOLATION. Så kan det være at du hurtigt finder ud af at COVID 19 er noget meget ANDET end almindelig influenza. DEM der udtaler sig som DIG er totalt "BLÅ"....BLÅ BLÅ BLÅ og tænker kun i hvordan de tjener de næste millioner. DU ER EN PROVOKATØR THOMAS. Du må have skidt hjertet ud for mange år siden.

Nu bliver du snart "belønnet" af Mette "magtfuldkommenhed"med en "sommerpakke" Thomas. Så hvad hyler du egentlig for ?

Det sætter gang i "humoren" at læse dine fantastiske skriverier THOMAS.

Hvor meget er der nogensinde blevet gjort for ARBEJDEREN og for dem man i gamle dage kaldte for
"tyende" ? Hvor "FEDT" har det fra tidernes morgen været at tilhøre denne "gruppe". Det har ALDRIG været "fedt". I en tid hvor "diskriminering" er oppe og vende er ULIGHEDEN blevet mere end PÅTRÆNGENDE.
Der er ULIGHED så det basker. En ulighed der DESVÆRRE aldrig vil kunne ændres på. Da de pengestærke sidder på ALT. Det er DEM der har "magten". MONOPOLET på penge. Som i "Der bor en bager"...."har du penge så kan du få,har du ingen så kan du gå". Hvilken sang børn fik hørt og mødt med da de troppede op i første klasse for henved 6o år siden. Sangen er sikkert stadigvæk POPULÆR. Selv i en tid hvor
diskriminering også er "på bordet". Ikke sært at "den sociale arv" styrer det meste. Det er ikke ligegyldigt HVAD børn fostres op med verbalt. Og på en masse andre områder. En ting er da helt helt sikkert,..det bliver ikke samfundets fattigste der kommer til at sætte gang i hjulene. For de har en ikke skid at sætte igang med. De et dømt "out" på enhver måde. I gamle dage blev disse kaldt for
"Pøblen". ORD har det altid været NOK af. Der er såmænd ikke sket meget siden, der har givet "pøblen" oprejsning. Og det er jo SKAMMELIGT. Og brutalt.

Jeg bliver nød til lige at sige at når en
politiker siger om ferie-pengene. At 60 miliarder
er mange penge lyder det som om det er penge der
bliver givet til folket og til thomas.
Men det er deres ejne ferie-penge de har optjent
Men når thomas på står at dem på overførsels indkomst
bliver for-fordelt så er det jo ikke sandt
1000 kr laterligt 1000 kr HA-HA-HA laterligt
Ferie-penge,,CA-5000 kr 9000 14.oookr osv
MEN 1000 kr til overførselsindkomster
LATERLIGT

Annonce