Nyt studie: Det er virus ikke nedlukning, der har givet økonomisk chok

Selv hvis regeringen havde valgt samme kurs som Sverige, havde forbruget taget et historisk dyk.
Regeringens håndtering af den alvorlige “nedlukningskrise”, gør danskerne utrygge, lyder påstanden fra Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, i Politiken.

Næsten tilsvarende lyder det fra tidligere statsminister Lars Løkke (V), der allerede i starten af april opfordrede regeringen til at løbe en “kalkuleret risiko” og åbner samfundet op igen, hvis ikke det økonomiske tilbageslag skulle blive større end efter finanskrisen, som han skrev i sin klumme i B.T.

Et nyt dansk studie slår dog hul i påstanden om, at det er nedlukningen af samfundet, som får folk til holde Dankortet i lommen.

Studiet antyder klart, at det i virkeligheden er den underliggende sundhedsrisiko, der får folk til at forbruger mindre

Sverige har oplevet stort fald i forbrug

Faktisk er det primært selve virussen og den nye sundhedsrisiko, som får folk til at ændre deres forbrug.  

“Studiet antyder klart, at det i virkeligheden er den underliggende sundhedsrisiko, der får folk til at forbruger mindre. Nærmere end det er nedlukningen af samfundet i sig selv,” siger professor i økonomi Niels Johannesen, der er en af forskerne bag den nye undersøgelse af forbruget under coronakrisen fra Københavns Universitet, til Netavisen Pio.

Men det som er overraskende er, at forbruget i Sverige falder næsten lige så meget

I studiet har man sammenlignet nabolandene Danmark og Sverige, som har valgt to vidt forskellige strategier i kampen mod corona. Trods Danmark har lukket samfundet resolut ned, mens man i Sverige har holdt samfundet åbent, så ser man et næsten identisk chok i forbrugernes købsadfærd.

“Forbruget i Danmark falder med næsten 30 procent. Hvilket er vildt meget i forhold til andre typer af chok i økonomien. Men det som er overraskende er, at forbruget i Sverige falder næsten lige så meget, der er faldet med omkring 25 procent,” siger Niels Johannesen.
 

Risikogrupper bliver hjemme - restriktioner eller ej

Regeringer verden over kan vælge at holde samfundet åbent på trods af COVID-19, eller de kan lukke ned.

Valget af strategi bliver, ifølge forskerne bag undersøgelsen, fremstillet som et valg mellem økonomi og menneskeliv.

Vi kan se i tallene, at de ældre i Sverige har begrænset deres forbrug, mere end de ældre i Danmark

Men i den fremstilling overser man, at virussen i sig selv hæmmer folks lyst til at gå til massøren eller på café betydeligt - særligt hvis man selv er i risiko for at dø af sygdommen.

“Vi kan se i tallene, at de ældre i Sverige har begrænset deres forbrug, mere end de ældre i Danmark. Det på trods af, at svenskerne ikke har været underlagt samme restriktioner og nedlukning,” siger Niels Johannessen.
 

Tryghed er kodeordet

Det lyder som nedslående nyt, for alle dem der håber, at den gradvise genåbning af Danmark vil give en stort boost i forbruget.

Så længe folk er bange for at gå ud, så kommer økonomien ikke i gang

Men ifølge Niels Johannessen kan man ikke på baggrund af studiet drage den konklusion, at danskerne vil blive hjemme og holde Dankortet i ro.

“På det tidspunkt, hvor vi lavede nedlukningen, stod vi i en eskalerende pandemi. Men hvis folk er blevet trygge ved at gå ud, fordi smittetrykket er faldet, så gør det en forskel, om man lukker op eller ej,” siger Niels Johannesen, der understreger, at tryghed er kodeordet:

“Det som skal være politikernes prioritet i forhold til at få gang i økonomien, er at gøre befolkningen trygge i forhold til smitterisiko. Så længe folk er bange for at gå ud, så kommer økonomien ikke i gang, bare fordi man åbner op,” siger han.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Det er også en KLIMA-VIRUS

Jens Kamp, man skal da vist være medlem af en religiøs sekt for at se en sammenhæng mellem Coronavirus og det du kalder Klimavirus.
Mener du også at den Spanske syge var en Klimavirus? Og hvad med pesten (den sorte død) som indtraf i midten af 1300 tallet og stod på i mere end 300 år med vekslende udbrud, var det også en Klimavirus? Man mener at pesten medførte at 30-40% af jordens befolkning døde som følge af pesten.
Du mener at hvis man bare stopper olie- og gasproduktionen, indføre flyafgifter og afgifter på CO2 udslip, så er klimaet reddet, men hvad så med finansieringen af den grønne omstilling som hidtil er finansieret af overskudet fra olie- og gasproduktionen, hvad vil du foreslå som alternativ finansiering?
Hvis man vil gøre noget for at mindske påvirkningen af klima og miljø, bliver man nødt til at gøre noget ved de 2 helt store klimasyndere som er overbefolkning og våbenindustrien med militær og krige til følge.
I år 1950 var jordens befolkning ca. 2,5 milliarder som nu er øget til ca. 7,7 milliarder, en tredobling på 70 år og som forskere mener vil stige til ca. 10 milliarder i år 2050 som vil betyde en øget påvirkning på både klima og miljø. En begrænsning af befolkningstilvæksten må sættes i værk således at jordens befolkning i år 2100 komme ned på ca. 4 milliarder. Det gør ikke ondt ikke at blive født.
Hvis man nedlægger våbenindustrien og afskaffer militæret vil det stoppe de krige som lige nu ødelægger byer, infrastruktur og dræber civilbefolkningen i stort tal og det vil virkelig være til gavn for både klima og miljø.
Til dem som mener at militær og krige er nødvendig, kan jeg anbefale at de ser Tv-serien, Europa i flammer, hvor man ser den ene storby efter den anden bliver lagt i ruiner og til hvad nytte?

På grund af alle fly er på jorden og krydstogtskibe i havn og der var i en periode hvor langt over 50 % af alle biler i helle verden holdt stille, og der er også virksomheder der er lukket ned...På gund af dette er der personer rundt omkring i verden, der udtaler sig at de kan se bjerge meget langt væk som de aldrig kunne før,og luften er også blivet rener..Og jeg mener, at moder jord viser menneskeheden at vi sviner alt for meget, og at vi mennesker som bor her på denne eneste planet vi kan bo på, bliver nødt til at gøre noget ved det NU, hvis vi efter denne coronakrise intet gør, vil de mennesker der lever her om 50-60 år se tilbage på denne virus som en mild influenza i forhold til hvordan forurenigen påvirker menneskeheden om 50 år og det vil være den størst fejl menneskeheden nogelsinden har gjordt...Så det er på tide at begynde at lukke for oliehanerne,og brug VIND-ENERGI,
SOL-ENERGI,og BRINT..corona-virusen er også en KLIMA-VIRUS...Og hvis du er tviel om jorden lever så spørg Andreas Mogensen han er nem at finde på nettet..OG til sidst KLIMA-VIRUSEN (er også spind) (COP 26)

Jeg kender ikke de rigtige løsninger men jeg ved hvad der er forkerte løsninger og det er hvis man tror at vi bare kan blive ved med at pumpe olie op af jorden....Og hvis du mener at vi er for mange mennesker på jorden,så skal vi da ikke nedlægge våbenindustrien...det sidste jeg skrev skal du ikke tag alvorligt...Og dette er en KLIMA-VIRUS..og klima top mødet (COP26) sener i år SKAL ende med en KLIMA-PLAN som langt de fleste land skriver under på at det er bindene klima-mål 70% laver co2-udledning i år 2050

MINDST 70 %

ELLER VAR DET 70 % i 2030 og 100 % i 2050 sådan ca

Løkke og Løhde to alen et stykke, hvad de mener, er underordnet, de kommer ikke på taburetten igen.
Når det er sagt, at dankortet ikke svinges voldsomt, skyldes nok, at folk handler meget kontrolleret, man impulskøber ikke, man er blevet mere bevidst om sin gøren og laden også af hensyn til klimaet. Folk er blevet mere ansvarsbevidste tror jeg.

Selvom man kan være uenige om den danske strategi i forhold til den svenske, så vil det efterfølgende blive meget interessant at udlede fordele og ulemper ved de to strategier.
Det vil givetvis være til fordel for en fremadrettet strategi for alle lande.

HETZ HETZ HETZ ...ægte uforfalsket Hetz bliver der kørt mod regeringen. Mod Mette Frederiksen. Vores
STATSMINISTER har gjort det eneste RIGTIGE da DANMARK blev "lukket ned". Hvis landet ikke var blevet
lukket ville CORONAVIRUS dødstal muligvis have rundet 5ooo DØDE eller flere. VAR DET DISSE TAL MAN VILLE HAVE HAFT ???? Danmark kunne have kørt LIG væk i lastbiler akkurat som i ITALIEN. Var det det scenarie vi skulle have bragt landet ud i ??? Var penge mere værd end menneskeliv ???? Det er en møgbeskidt DEMONSTRATION der har været i dag i København. INGEN skal tale om "menneskerettigeheder" og samtidig IGNORERE at ALLE har RET til et liv. Og at ALLE har ret til at blive BESKYTTET mod CORONAVIRUS. Det er DET og DØDEN Mette Frederiksen har ønsket at BESKYTTE landets borgere mod. Derfor er det en FRÆK og UANSVARLIG demonstration man har set i København i dag.Endda med en læge i spidsen.Som fortrop for en skræmmende idelogi, med arrogante og højborgerlige signaler.

Folk har RET til at være akkurat lige så BANGE som de mener der er GRUND til at være. Hvis det er BANGE de vil være. Der er mange der er bange.Og det er helt fint. De bange kan nemlig FATTE at der er grund til at være det. Man kan i Coronasagen nemt blive for "dumsmart". Og for letsindig. Der er NAIVT at tro VIRUS ikke kan vende SLEMT tilbage endnu hårdere end det vi allerede HAR set. INGEN SKAL FØLE SIG SIKRE.
Hvad er det folk skal gå ud og købe ? Hvad er det folk har brug for ? Hvad er det de mangler ?? ? Vi er en nation med borgere der generelt har tag over hovedet og mad på bordet. Nogen HAR endda så MEGET af det hele at de storkeder sig fordi de ingen udfordring har ...og ingen drømme om andet end at ville have MERE. En nation med storforbrug op til skyerne. Hvor meget tror man at man kan PRESSE folket til yderligere at købe ??? Er det alt landet har at byde på ? Forbrug... Hvor mange PRODUCERER for at GAVNE andet end egen tegnebog ?

"BLÅ MAGTS " tydelige sprog. LØGN på LØGN for at manipulere folk til at tro det har kostet cancerofre at sætte fokus på CORONA og CORONARAMTE. ALLE der har været SYGE nok, er STADIGVÆK blevet BEHANDLET i DANMARK. INGEN har gået forgæves med en alvorlig sygdom.Der har været PLADS til patienter der har haft brug for behandling for f.e.x CANCER og lignende alvorlige diagnoser. LØGN på LØGN at manipulere folket til at tro noget andet. Tror "BLÅ MAGT" at nogen kan opnå noget seriøst med LØGN ? REGERINGEN HAR BESTEMT IKKE "OVERREAGERET" da man lukkede landet ned. Regeringen tog omgående "temperaturen" på en SMITTE der kunne have kostet mange mange menneskeliv ellers. Hvis der ikke var blevet sat stop for smittespredning. Det er en MØGBESKIDT HÅN at sige regeringen har "overeageret". CORONA KAN KOSTE LIV der hvor den rammer.Hvis den får lov. CORONA kan gøre mennesker INVALIDE for resten af livet for dem der overlever et udbrud. CORONARAMTE patienter vil efter et udbrud kunne risikere at skulle stå i en svær sygdomssituation.Hvor de er AFHÆNGIGE af ILT på grund af ØDELAGTE lunger. CORONAPATIENTER må ofte gennemleve svære sygdomsforløb der fatalt nok ender med DØDEN I RESPIRATOR. DEN VIDEN BURDE VÆRE NOK TIL AT ALLE BURDE HAVE EVNE OG RESPEKT NOK, TIL AT SE OG MEDVIRKE TIL AT BEKÆMPE DENNE LIVSFARLIGE VIRUS. Andet er både vanvittigt og uansvarligt.

Annonce