Nyt udrejsecenter kommer til at ligge på Langeland

Regeringen har købt et tidligere asylcenter på Langeland, som skal erstatte den tidligere regerings plan om øen Lindholm.
Foto: Keld Navntoft
Mattias Tesfaye (S), Udlændinge- og Integrationsminister
Socialdemokratiet lovede før folketingsvalget, at udvisningsdømte kriminelle udlændinge og personer på tålt ophold skal flyttes væk fra Udrejsecenter Kærshovedgård, i Midtjylland.

Og halvvejs inde i regeringsperioden gør udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) nu alvor af løftet: Udlændingemyndighederne har således erhvervet ejendommen Holmegaard på sydspidsen af Langeland, hvor et nyt center skal etableres.

Kan aflaste dem

"Lokalsamfundet i Bording i Midtjylland har gennem længere tid været påvirket, og jeg er glad for, at vi nu kan aflaste dem," siger Mattias Tesfaye med henvisning til, at nogle af beboerne i Udrejsecenter Kærshovedgård længe har skabt utryghed og utilfredshed i lokalbefolkningen.

En person er på tålt ophold, hvis personen er udvist, men er i risiko for forfølgelse i hjemlandet og derfor ikke kan udsendes.

Udrejsecenter Kærshovedgård vil fremover være indkvarteringssted for enlige afviste asylansøgere og par uden børn.

Stramme reglerne

Samtidig arbejder regeringen på at stramme reglerne for beboerne på blandt andet det nye udrejsecenter med både den nye hjemrejselov og yderligere initiativer.

Blandt andet skal straffen skærpes for visse udvisningsdømte, hvis de begår ny kriminalitet.

"Vi ønsker, at det skal have større konsekvenser, hvis folk, der i forvejen er udvist, begår ny kriminalitet," siger udlændinge- og integrationsministeren.

Inden det nye center tages i brug, vil regeringen etablere en ordning, hvor private og erhvervsdrivende naboer kan søge støtte til sikkerhedsforanstaltninger. I forbindelse med etableringen af det nye udrejsecenter vil Fyns Politi døgnet rundt være til stede på selve udrejsecenteret og også have patruljer fast i nærområdet.

Billigere end den tidligere regerings forslag

"Samtidig har det været en vigtig prioritet for regeringen, at vores model med indkvartering på Holmegaard er billigere end den tidligere regerings forslag med øen Lindholm i Vordingborg kommune," siger Mattias Tesfaye.

"Faktisk forventer vi at kunne indkvartere en udlænding på Holmegaard for den halve pris af, hvad det ville koste på Lindholm. Det er sund fornuft ikke at ødsle penge væk på indkvarteringen af denne gruppe mennesker, som er uønskede i Danmark.”

Udrejsecenter Holmegaard forventes at være i fuld drift i andet kvartal af 2022 og skal huse omkring 130 personer.

Øen

Den tidligere VLAK-regering og Dansk Folkeparti besluttede i 2018 at bruge 759 millioner kroner over fire år på at etablere og drive et udrejsecenter for udviste, kriminelle udlændinge på den ubeboede ø Lindholm i Stege Bugt.

Øen havde ingen drikkevandsforsyning og havde tidligere huset DTU’s Veterinærinstitut, som tester virussygdomme såsom svinepest og mund- og klovsyge.

Planen vakte debat, og blev kritiseret af De Radikale og Enhedslisten, og centret blev kaldt "de udvistes ø".

Socialdemokratiet stemte blankt i 2018, men endte med at droppe Lindholm-projektet kort tid efter folketingsvalget i 2019 med den begrundelse, at det netop var for dyrt.

K: Dårligt forslag

I dag kritiserer oppositionen planen om de nye udrejsecenter på Langeland.

"Det er verdens DÅRLIGSTE forslag!!!," skriver De Konservatives gruppeformand, Mai Mercado, på Facebook.

"Masser af kriminalitet og dårlig opførsel følger i kølvandet på de udviste udlændinge, som alle har det til fælles at de er dømt for kriminalitet.

Det vil få fatale konsekvenser for Fyn! Mindre turisme på Langeland (og potentielt Sydfyn), større fraflytning, lavere boligpriser. Dårligdommene står i kø."

placeholder

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er også uforstående overfor beslutningen.

"Hvorfor bedre end den ubeboede ø - Lindholm?," skriver Kristian Thulesen Dahl på Twitter.

"Hvorfor skal folk på Langeland og Sydfyn nu leve i større usikkerhed? Og kommer det nu for at tage opmærksomhed fra kovendingen om fremmedkrigerne?"

placeholder

Fakta om Udrejsecenter Holmegaard

  • Holmegaard er placeret på sydspidsen af Langeland og ligger relativt langt væk fra en større by. Adressen er Gulvstavvej 7, Bagenkop. Der er over 20 kilometer til nærmeste by med over 1.000 indbyggere. Til sammenligning er der 6,5 kilometer til nærmeste by med over 1.000 indbyggere fra Udrejsecenter Kærshovedgård, hvor de kriminelle udviste udlændinge bor i dag.
  • Beboerne bliver enlige personer på tålt ophold og udlændinge, der fx er udvist på grund af fare for statens sikkerhed eller som følge af kriminalitet. Det er aktuelt en gruppe på i alt omkring 130 indkvarterede personer.
  • I forbindelse med etableringen af det nye udrejsecenter vil Fyns Politi have særligt fokus på at sikre trygheden i området og vil gennem dialog med lokale borgere følge udviklingen meget nøje. Politiet vil også i væsentligt større omfang være tilstede på Langeland for at sikre ro og orden på og omkring udrejsecenteret. Politiet vil døgnet rundt være til stede på selve udrejsecenteret og også have patruljer fast i nærområdet

Kilde: Udlændinge- og Integrationsministeriet

Opdateres

Kim Kristensen er redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Kommentarer

Hvorfor skal "udvisningsdømte kriminelle udlændinge" overhovedet have lov til at forlade udrejsecenteret for at kunne fortsætte med at begå kriminalitet og være til stor gene for det omkringliggende samfund? HVORFOR???

Gad vide hvad de højreekstreme tøser fra Bording nu skal være bange for?

De bliver sikkert ikke bange for at blive kørt ned af en af spritbilisterne fra lokalområdet.🤣

Men måske opfinder de et par ulve....

Jan, er du et af de her gutmenschenden, der ikke forstår alvoren for de mennesker der bliver naboer til det nye udrejsecenter, og borgerne i Bagenkop?
Din kommentar om 'tøserne' er ualmindelig plat. Det lyder næsten som om du ønsker at der SKAL ske dem dem noget ondt.

Langeland? Jeg ville ellers have gættet på Ærø.

Ja Thor, for S fra Ærø er jo superglade for udlændingene og så kan man styre de kriminelle med få færgeafgange og et Ø -pas. Langelænderne kan åbenbart kun lide sig selv, de vil nok kun have SF' på besøg. Krage søger mage. Trist at udlændingene skal splitte danskerne ad. Kransekagefigurerne, S Borgmestrene ) er med i heppekoret om uroen. Lad os få et valg,

Den med Ærø..den var god 😁

De kunne jo også lægge det ny udrejsecenter i Kongelundslejren på Syd-Amager.
Her er der stadig militær tilstede, og så er der ikke så langt til flyveren.

Det skal selvfølgelig ligge i Hellerup...

En genial løsning. Jo, nu har oppositionen anklaget regeringen for smøleri, med at komme med et nyt udrejsecenter som lovet. Uanset hvor i landet man vil placere det vil det give problemer med lokalbefolkningen. Nu hvor der ligger et forslag om Langeland, er alle imod selv DF, der jo hader de fremmede som pesten, vil have indflydelse på hvor det skal ligge. Det er her det geniale kommer ind, nu kan man så nedsætte et udvalg, bestående af alle partierne, der så i månedsvis, måske årevis kan skændes om hvor et sådant center skal placeres. Dermed har regeringen fået lagt ansvaret over på Folketingets partier og kan stort set vente på, at man kan opnå enighed om, i hvilken del af Danmark man helst vil genere beboerne med et udrejsecenter. Godt gået.

Man kommer på den tanke, at det er'gået taktik i problemstillingen!
Meddelsen om placering af udrejsecentet på Langeland, kom dagen efter pressemødet vedr. evakuering af børn og mødre fra fangelejr i Syrien. Pludselig var fokus flyttet fra regeringens 'tabersag i Syrien' og i stedet til Langeland.
Ja...udlændingepolitik er kommet for at blive. Næste store slagsmål, lige om hjørnet, bliver de anbefalinger der kommer fra ydelseskomisionen vedr børnefattigdom. Her vil regeringen igen blive presset fra begge sider, for det er de familier på integrationsydelse det hele handler om. Vi kan alle have en mening om, at det IKKE burde handle om asyl- og migrationspolitik, men om almindelig anstændighed over for mennesker i nød. Det bliver endnu 'en svær en' for regeringen.

Annonce