Økonomer advarer regeringen: Skattelettelser vil føre til overophedning

Regeringen skal droppe skattelettelser i år, ellers risikerer væksten at ende i det røde felt, advarer økonomer. En alvorlig advarselslampe, mener S.
En lang række økonomer advarer nu regeringen mod at gennemføre skattelettelser allerede i år. Det skriver Dagbladet Børsen.

For fremgangen i dansk økonomi er i forvejen så stærk, og regeringen bruger i forvejen så mange penge i sin finanslov, at man risikerer at sende væksten op i det røde felt.

"Det er i min optik en rigtig dum idé at give skattelettelser lige nu," siger Søren V. Kristensen, makroøkonom i Sydbank, og tilføjer:

"Dansk økonomi er ikke overophedet nu, men risikoen er stigende. Jeg mener slet ikke, at politikerne skal være dem, der presser på for, at problemerne bliver større."

Også cheføkonomen i Nordea er kritisk over udsigten til skattelettelser i 2018.

"I et så stærkt opsving, som vi befinder os i, er det ikke det rigtige tidspunkt til skattelettelser," siger Helge J. Pedersen, cheføkonom i Nordea, der mener, at regeringen "puster til ilden" ved at lempe finanspolitikken samtidig med, at renterne er ekstremt lave.

De to får opbakning fra overvismand Michael Svarer, cheføkonom i Nykredit Tore Stramer og Danske Banks cheføkonom Las Olsen.

Finansminister er ikke bekymret
Finansminister Kristian Jensen (V) vil hverken sige, hvor meget regeringen ønsker at lette skatten for i 2018, eller hvor stor effekt det vil have på arbejdsudbuddet.

"Nu er jeg i den begunstigede situation, at jeg ved, hvad der ligger på bordet. Derfor vil jeg bare sige, at jeg ikke er bekymret," siger han til Dagbladet Børsen.

Det eneste andet, han vil sige, er, at "man ikke kommer til at se den fulde effekt af en skattereform i år."

S: Finansministeren er fartblind
Hos Socialdemokratiet mener man, at regeringen bør lytte nøje til økonomernes advarsel og tage planerne om skattelettelser af bordet. Partiet foreslår, at man i stedet for skattelettelser, forsøger at løse udfordringen med at skaffe nok arbejdskraft, med at uddanne flere.

”Det er en alvorlig advarselslampe som bankøkonomerne tænder,” siger finansordfører Benny Engelbrecht til Netavisen Pio og fortsætter:

”Det understreger VLAK-regeringens forkerte fokus. Tiden er inde til at investere i vores arbejdsstyrke med målrettet opkvalificering. Desværre virker det som om landets finansminister er blevet fartblind og kun har lyst til at banke speederen mere i bund, i stedet for at følge de advarsler han får.”

”Jeg vil opfordre finansministeren til at tænke sig grundigt om inden han pøser mere benzin på bålet,” lyder opfordringen fra Benny Engelbrecht, der i øvrigt noterer sig, at Dansk Folkepartis René Christensen mener, at man på baggrund af økonomernes advarsler bør droppe at lave skattelettelser i 2018.

”Det lyder efter min mening besindigt,” slutter han.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook

Annonce