Økonomiprofessor: “Langt ude” at sammenligne Mette med Anker

Mette Frederiksen bliver skudt i skoene, at Socialdemokratiets politik minder om Anker Jørgensens i 70' erne. “Den er helt skæv,” mener tidligere overvismand og professor
De seneste dage har Socialdemokratiets økonomiske politik været under beskydning.

Efter at den borgerlige-liberale tænketank CEPOS tirsdag i Berlingske fremførte beregninger, der anslår, at Socialdemokratiets politik vil svække arbejdsudbudde og Danmarks økonomi, er både røde og blå gået til angreb på Mette Frederiksens økonomiske politik i almindelighed - og retten til tidligere pension for nedslidte i særdeleshed.

I anklagerne spiller Anker Jørgensen en central rolle. Ved at sammenligne Mette Frederiksen med 70’ernes socialdemokratiske statsminister Anker Jørgensen, kritiserer regeringen og Radikale Venstre den socialdemokratiets kurs for at være økonomisk uansvarlig.

Mette Frederiksen, vil føre os tilbage til Anker Jørgensens tid, hvor arbejdsudbuddet bliver mindre og udgifterne større

Finansminister Kristian Jensen (V) sammenligner direkte pensionsordningen med Anker Jørgensens tid som statsminister:

“De pensionsordninger, man kan få med Mette Frederiksen, vil føre os tilbage til Anker Jørgensens tid, hvor arbejdsudbuddet bliver mindre og udgifterne større,” lyder det fra finansministeren til Politiken fredag.Men den sammenligning holder slet ikke, mener tidligere vismand:  

“Den sammenligning er langt ude. Den er helt skæv,” siger økonomiprofessor og tidligere overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsenhan til Politiken fredag.
 

Radikalt angreb: “Mere Nyrup mindre Anker”

Også i rød blok er Anker Jørgensen-kortet blev trukket.

På Twitter lyder opfordringen til Mette Frederiksen fra de radikales Sofie Carsten Nielsen: “Mere Nyrup og mindre Anker”

placeholder

“Det var en periode, hvor der gennemgående desværre blev ført en uansvarlig økonomisk politik, der ikke fremtidssikrede Danmark,” uddyber Sofie Carsten Nielsen med henvisning til Ankers regeringstid, og siger videre til Politiken: “Det er det, der lægges op til her. Det er voldsomt økonomisk uansvarligt at trække 10.000 mennesker ud af arbejdsmarkedet og dræne råderummet.”
 

Pape: De tømmer kassen

Direkte adspurgt om Socialdemokratiets økonomiske politik, henviser økonomi-og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) til 70'ernes politik:  

“Det ser desværre ud til, at Mette Frederiksen er gået tilbage til en økonomisk politik, hvor man kun er optaget af udgifter og ikke så meget af indtægter,” udtaler LA-ministeren til Politiken.

Kommer der en socialdemokratisk regering, så tømmer de kassen

Også konservatives formand, Søren Pape Poulsen, nævner Anker Jørgensen:

“Det, vi har set linet op de sidste par dage, giver bekymrende mindelser, om dengang Anker Jørgensen sad i spidsen for S. Kommer der en socialdemokratisk regering, så tømmer de kassen, og så skal vi genoprette det om et par år,” lyder det fra justitsministeren.

To forskellige verdener

Sammenligningen er bare skæv, fordi landets økonomi er fuldstændig anderledes end under Anker Jørgensen, mener økonomiprofessor Hans Jørgen Whitta-Jacobsenhan.

I 1973 ramte oliekrisen, der gav store økonomiske udfordringer - ikke bare i Danmark men internationalt. I dag er der overskud på betalingsbalancen og de offentlige finanser, hvor imod landet op gennem 70’erne oparbejdede et større underskud på statsfinanserne og satte sig i gæld til udlandet.

I dag har vi nogle finanspolitiske rammer, som skal sikre, at Danmark aldrig nogensinde ender, hvor vi gjorde i 1982, da Anker smed håndklædet i ringen

Den økonomiske situation dengang og i dag er med andre ord to forskellige verdener, mener den tidligere vismand:

“Det er to vidt forskellige verdener. I dag har vi nogle finanspolitiske rammer, som skal sikre, at Danmark aldrig nogensinde ender, hvor vi gjorde i 1982, da Anker smed håndklædet i ringen,” påpeger Hans Jørgen Whitta-Jacobsenhan i politiken.   

Bogholder-agtig kritik

Selvom Whitta-Jacobsen er enig med kritikerne i, at Socialdemokratiet mangler at forklare, præcis hvordan deres pensionsmodel skal skrues sammen, så afviser han, at en mindre justeringer af pensionsalderen for nedslidte er uansvarlig.

Den slags reformer er skrøbelige. Derfor er det naivt og bogholder-agtigt kun at se på den isolerede effekt på arbejdsudbuddet af en mindre justering

Justeringen kan derimod give en større folkelig opbakning til en stigende pensionsalder, som vil langtidssikre et højt arbejdsudbud:

“På den lange bane kan det sikre et stort arbejdsudbud, hvis man laver en mindre justering, der i første omgang betyder et lidt mindre udbud. Det kan nemlig sikre, at hele reformen ikke blive rullet tilbage. Den slags reformer er skrøbelige. Derfor er det naivt og bogholder-agtigt kun at se på den isolerede effekt på arbejdsudbuddet af en mindre justering,” siger han.

“At finde en løsning til de mest nedslidte inden for en ramme på 3 til 5 milliarder kroner er ikke noget, der skaber samme tilstande som i 1982. Det kan sagtens holde sig inde for holdbarheden, men det kræver naturligvis finansiering,” uddyber han til Politiken.

Jeg mener, at kritikken er useriøs og substansløs

Frederiksen: Useriøs og substansløs

Kritikken af den økonomiske politik, som i det seneste dage er regnet med over Mette Frederiksen, betegner hun som både som polemisk og useriøs:

“Jeg mener, at kritikken er useriøs og substansløs. Det er endnu et polemisk indlæg i en politisk debat, desværre,” siger Mette Frederiksen til Politiken.

Hun peger samtidig på, at Socialdemokratiets 2025 plan står til troende:

“Vi fremlagde en 2025-plan for et stykke tid siden. Regeringen fremlagde flere forskellige uden at få dem gennemført. Vores gælder stadig,” siger S-formanden.  

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce