Annonce

Ønsker skuespillere og sportsfolk ud af spilreklamer

Skatteminister vil beskytte børn og unge mod pengespil ved at forbyde kendisser i reklamer for pengespil
Foto: Coulorbox
Gambling på nettet
Skuespillere, sportsfolk og andre kendisser skal ikke længere optræde i reklamer, der lokker børn og unge til gambling.

I hvert fald ikke hvis det står til skatteminister Jeppe Bruus (S).

Han foreslår derfor et “forbud mod brug af kendte og andre autoriteter i reklamer og pengespil”:

Flere børn og unge kommer i pengeproblemer i forbindelse med spil

“Flere børn og unge kommer i pengeproblemer i forbindelse med spil. Den udvikling skal vendes. Derfor har jeg allerede foreslået, at reklamer for pengespil forbydes i forbindelse med sport i TV,” skriver Jeppe Bruus i et opslag på Facebook.

placeholder

 

Jeppe Bruus skriver, at han vil drøfte kendis-ideen og andre tiltag til, hvordan man får vendt udviklingen, med Folketingets partier.

Skatteministeren mener, at en af måderne at vende udviklingen på, kan være, at børn og unge ikke støder på kendisser, der reklamerer for pengespil i TV.

“Vi ønsker helt konkret et forbud mod at bruge kendte eller andre autoriteter, fordi det også er noget af det, som særligt børn og unge spejler sig i,” siger han til TV 2.

SF: Ren copy paste

SF’s skatteordfører, Carl Valentin, betegner Bruus-udspillet som “fremragende”, især fordi dét og andre forslag fra regeringen på området, ifølge SF, er kopieret fra SF:

“Simpelthen fremragende at se udspil efter udspil fra regeringen på spilområdet, det er ren copy-paste fra det, jeg lavede for SF lavede i 2020 og har haft med til bordet. Nu forbud mod brug af kendte i reklamerne,” skriver Valentin således på Twitter.

placeholder

 

Center for Ludomani hilser også udspillet velkomment:

Der er ingen tvivl om, at kendisser har indflydelse, ikke mindst på de unge

“Der er ingen tvivl om, at kendisser har indflydelse, ikke mindst på de unge. Det gør indtryk når et fodboldikon som Brian Laudrup optræder i en pengespil-reklame,” siger leder af Center for Ludomani, Henrik Thrane Brandt, til Netavisen Pio og fortsætter:

“De kendte signalerer med deres medvirken i pengespil-reklamer, at her er noget, som er okay. Det er det jo egentlig også på mange måder, men mange har jo desværre problemer med pengespil. Derfor har vi i en lang årrække ment, at det er uheldigt med de her kendisser, der deltager i markedsføringen for pengespil.”

Fakta: Spilreklamer er upopulære i befolkningen

  • Antallet af spilreklamer på TV steget med 165 procent på 10 år.
  • Langt størstedelen af befolkningen bryder sig ikke om reklamer for spil.
  • En meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Wilke for Jyllands-Posten fra august viste, atknap otte ud af ti danskere ønsker et forbud mod reklamer for pengespil.
  • En rapport viser, at knap 480.000 mennesker i Danmark mellem 18 og 79 år havde problemer med pengespil i 2021. Det er en fordobling i forhold til 2016.
  • Rapporten viser også, at seks procent af 12-17-årige havde problemer med pengespil i 2021. Svarende til omkring 24.500 børn og unge.
  • I de senere år har både skuespiller Pilou Asbæk, tidligere fodboldspiller Brian Laudrup og komikeren Uffe Holm optrådt i reklamer for pengespil. Aktuelt optræder skuespiller Peter Frödin i TV-reklamer for spilvirksomheden Bet25.

Kilder: Skatteministeriet, Jyllands-Posten, TV 2

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Voksne mennesker, der ikke kan afholde sig fra spil af sygdom, bør umyndiggøres, så de slet ikke kan spille - uanset hvor mange flotte skuespillere der forsøger at lokke dem til det. Det er ret foruroligende, hvis de har valgret og kan stemme. Det forklarer selvfølgelig, at partier som Enhedslisten findes i Folketinget.

Når firmaerne i dag kan fratrække alle udgifter til reklame i deres overskud, vil jeg foreslå at de midler der bruges til reklame, pålægges min. 50% skat og hvis det ikke begrænser reklamerne, så hæv skatten til 100%.

Go' ide

DR bliver igen udsat for en ødelæggende sparerunde. Selv bærende public-service kerneprogrammer som Deadline bliver skåret betydeligt ned med langt færre udsendelser. Dermed afskæres den almindelige politisk interesserede del af befolkningen yderligere i at deltage i en oplyst politisk debat leveret af et uvildigt public-service nyhedsformidling. Folket skal fremover ikke interessere sig for politik. De skal kun benytte sig og afreagere på sport. Sport bliver i højreorienterede samfund brugt til at tage den politiske opmærksomhed væk fra almindelige mennesker og fører deres opmærksomhed over til "gladiator" kampe i sportstemplet/arenaen. Her kan frustrationerne få frit slag frem for energien bliver rettet mod en urimelig politik.

Du kan se det overalt i konkurrence prægede samfund. Tysk TV er indbegrebet af sport med fodbolt på en fører position. Det samme gælder Storbritannien og i særligt udpræget grad USA. Folket bliver manipuleret til konkurrence frem for politik. Herhjemme ses denne udvikling efterhånden også tydeligt. Efterhånden som det danske samfund er blevet mere og mere gennemsyret af højreorienterede værdier er konkurrencesport fulgt med. Det højreorienterede TV2 er kongen af sport i Danmark og selv om der er spare tider i kommunerne så har særligt kommuner med en højreorienteret borgmester prioritet millioner af kroner til elitesport frem for offentlige service ydelser som børnehaver og ældreplejen.

I samfund præget af højreorienterede værdier er sport opium for folket og det elitære dyrkes frem for det almindelige liv.

Vedr. DR.

Besparelserne/fyringerne er helt OK.

To TV programmer for voksne der er i den grad er præget af genudsendelser.

Og når TV avisen 18:30 barberes ned til 1o minutter fordi der skal transmitteres fodbold (samtidig med at DR2 genudsender), så er der behov for færre journalister i nyhedsredaktionen.
Håber at generaldirektør Maria Rørbye Rønn også bliver fyret: hun er alt alt for løntung og hun passer godt ind i Peter princippet.
"Peter-princippet, gren af hierarkilæren, opkaldt efter canadieren Laurence J. Peter (1919-1990), som hævder, at dygtige ansatte i et firma som oftest vil blive forfremmet, indtil de har opnået en position, som de ikke længere besidder de nødvendige evner til at bestride."
https://denstoredanske.lex.dk/Peter-princippet
.