Annonce

Offer for en vendetta? og Ungdomspolitikere lod sig bruge af lobbyister

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Kendt håndboldspiller stiller op for Venstre, og så spekulerer en juraprofessor på, om tidligere chef for Forsvarets Efterretningstjeneste er offer for en personlig vendetta.

Det er nogle af de historier, du kan læse i Netavisen Pios daglige nyhedsoverblik Aktuelt.

God læselyst.

 

Er tidligere FE-chef offer for en vendetta?

Sådan lyder spørgsmålet i en kronik af juraprofessor emerita Eva Smith, som dagbladet Berlingske lægger spalter til.

Sagens hovedperson er den nu detroniserede chef for Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), Lars Findsen, som i august 2020 sammen med to andre højtstående FE-medarbejdere blev hjemsendt og sigtet efter straffeloven paragraf 109 om videregivelse af statshemmeligheder.

“Jeg har længe prøvet at forstå politiet og anklagemyndighedens ageren i Findsen-sagen, og jeg er nu kommet til det resultat, at Findsen et eller andet sted har en højt placeret fjende,” skriver Eva Smith blandt andet.

Hun finder det desuden vanskeligt at forstå regeringens handlinger i forhold til embedsmændene i minksagen, som fortsat passer går på arbejde trods kritik fra mink-kommissionen.

Eva Smith spørger også, hvorfor sagen mod Lars Findsen tilsyneladende ligger stille.

“Anklagemyndigheden kan umuligt tro, at der er mere i aflytningerne (af Lars Findsen private bolig, red.) nu, (...). Så hvorfor kommer der ikke et anklageskrift? lyder sprøgsmålet fra juraprofessoren, der håber, at en ny justitsminister efter et valg vil se på sagen med “friske øjne”.

Læs kronikken her.

 

Tobaksgigant lavede lobbyarbejde igennem unge politikere

En stribe ungdomspolitikere stod i juni i år som afsendere på et debatindlæg om tobakspolitik, men i virkeligheden havde lobbyister fra tobaksindustrien ført pennen for på den måde at modarbejde et forslag om gradvis forhøjelse af aldersgrænsen for køb af tobaks- og nikotinprodukter fra 18 til 25 år.

I et udkast til indlægget, som Jyllands-Posten er kommet i besiddelse af, hedder det blandt andet, at en aldersgrænse på 25 år for køb af tobak og nikotin “er ude af proportioner sammenholdt med samfundets øvrige aldersgrænser.” Regeringens forslag bliver kaldt for både “irrationelt” og “meningsløst”.

I årevis har myndighederne advaret unge mod at kaste sig over tobakken, og i marts i år lancerede regeringen så et udspil, som vakte opsigt. Ingen børn født i og efter 2010 skulle starte med at ryge eller bruge andre nikotinprodukter, lød det fra regeringen.

Finn Frandsen, professor i virksomhedskommunikation på Aarhus Universitet, kalder samarbejdet mellem tobaksindustriens lobbyister og de unge politikere for “virkelig problematisk”.

“Jeg forstår simpelthen ikke, at politikere og tobaksindustrien på den måde – i al hemmelighed – fletter sig sammen. Det er virkelig problematisk,” siger han.

Allerede i maj i år kom der så fokus på tobaksmastodonten Philip Morris og virksomhedens lobbymetoder, da mediet Frihedsbrevet afdækkede, at Philip Morris havde sendt en række danske ungdomspolitikere på studietur til Schweiz og betalt de unges flyrejser, frokoster og hotelophold.

Blandt deltagerne var formændene i Venstres Ungdom, Konservativ Ungdom, Dansk Folkepartis Ungdom, Liberal Alliances Ungdom, SF Ungdom og Radikal Ungdom.

Læs hele historien her.


Håndbold-legende stiller op til Folketinget

Tidligere spiller på Danmarks håndboldlandshold for herrer og træner gennem 18 år i Aarhus Håndbold, Erik Veje Rasmussen, stiller ved det kommende folketingsvalg op for Venstre i Favrskov.

Det skriver migogaarhus.dk.

63-årige Erik Veje Rasmussen, der bor i Aarhus, har efter få dages betænkningstid sagt ja til at være kandidat, og han glæder sig efter eget udsagn “som et lille barn”.

”Den verden og det samfund, vi lever i, er enormt problemfyldt, og det vil jeg gerne være med til at præge og påvirke med mine holdninger”, siger Erik Veje Rasmussen.

 

Eksperter: Minkkommissionen spreder unødig mistanke

Minkkommissionen bevæger sig til kanten af sit kommissorium og spreder unødig mistanke med sit skarpe ordvalg, lyder det fra flere juridiske eksperter.

I en kronik i dagbladet Politiken kommer juraprofessor Jørn Vestergaard med en skarp kritik af Minkkommissionen. Ifølge Vestergaard går kommissionen og kommissionsformand Michael Kistrup “for vidt”, når de konkluderer, at Mette Frederiksen på det berømte pressemøde den 4. november 2020 “objektivt set var groft vildledende.

“Kommissionen har herved ikke foretaget en vurdering af, om der foreligger grov uagtsomhed,” skriver Jørn Vestergaard, som mener at lige præcis den formulering skaber unødig mistanke om, hvorvidt statsministeren har gjort noget ulovligt, som hun kan straffes for.

Dermed åbner kommissionen ifølge Jørn Vestergaard indirekte op for en diskussionen om en efterfølgende advokatvurdering og eventuel rigsret, som han ikke mener, der er grundlag for.

Læs hele kronikken her.

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

Henrik Rasch er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet