Annonce

OK-ekspert: Konflikt synliggør værdien af et fagligt medlemskab

Medlemsfremgang hos FOA og HK stemmer overens med erfaringer fra tidligere overenskomst-runder, påpeger arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedal
Fagforbundene FOA og HK melder om medlemsfremgang i 1. halvår af 2018. Og det overrasker ikke arbejdsmarkedsforsker ved Center for Arbejdsmarkedsforskning, CARMA, ved Aalborg Universitet, Laust Høgedal.

”Det overrasker mig bestemt ikke. HK har jo to store sektorer – HK Stat og HK Kommunal, som er for offentlig ansatte, og FOA er jo hovedsageligt for offentligt ansatte. Så der er en klar sammenhæng mellem medlemsfremgangen og OK18,” siger Laust Høgedal til Netavisen Pio.

FOA’s medlemsudvikling fra 31. december 2017 til 31. juli 2018 viser en fremgang på 1.174 erhvervsaktive medlemmer, inklusive elever. Fremgangen svarer til en medlemsfremgang på 0,8 procent.

Hos HK er fremgangen  mere markant – målt på en kortere periode. HK har fået 2.033 nye medlemmer fra 18. januar til 18. juli – svarende til en medlemsfremgang på 1,1 procent.

Risiko for ’turister’

”Vi ved fra tidligere overenskomstforhandlinger, særligt hvis det trækker op til konflikt, så er der mange, der melder sin ind i forbundene. Det er der typisk to motiver til. Det ene er, at konflikten synliggør værdien af et fagligt medlemskab. Men der er også mange, der melder sig ind for at undgå at skulle arbejde under en konflikt. Det kan være ret ubehageligt for nogen. Og skal man modtage konfliktunderstøttelse, så er man nødt til at være medlem af en fagforening. Så det at få adgang til strejkekassen er noget, der motiverer meget,” forklarer Høgedal.

Han mener, at der er ret stor sandsynlighed for at fagforeningerne kan fastholde især den første type nye medlemmer, mens det kan være sværere at fastholde dem, der bare ville have adgang til strejkekassen. Det er dem man i fagforeningssprog betegner som ’turister’.

”Dér har FOA og Dansk Sygeplejeråd nogen erfaringer fra 2008, hvor de oplevede, at rigtig mange meldte sig ud igen. Derfor har FOA denne gang lavet en karensperiode, så man skal have meldt sig ind før 1. januar 2018 for at få adgang til strejkekassen. HK har ikke en tilsvarende karensperiode. Og det forklarer måske, hvorfor HK har oplevet en større medlemsfremgang end FOA i forbindelse med OK18-forløbet,” mener Høgedal.

Han gætter derfor forsigtigt på, at flere af FOA’s end HK’s nye medlemmer vil kunne fastholdes.

FOA: 87 procent blivende medlemmer

FOA selv er meget opmærksom på, om de nye medlemmer kun er til låns:

”Vi har naturligvis været meget opmærksomme på, om de her nye medlemmer kun var ’turister’ i forbindelse med OK18, eller om de fortsætter som medlemmer efter faren er drevet over. Men 87,5 procent af de medlemmer, vi fik under OK18-forløbet, er fortsat medlem af FOA,” udtalte forbundssekretær hos FOA, Helena Mikkelsen, sidste uge til Netavisen Pio.

 ”Tallene viser mig, at man gerne vil være medlem af FOA eller en anden overenskomstbærende fagforening. At man gerne vil være en del af det faglige fællesskab.  OK18 viste os, at når vi kollektivt står sammen, så står vi stærkest. Og så tror jeg også, at det gik op for mange hjemme i stuerne, at det betyder noget, hvor man er organiseret. Det betyder noget, at man er organiseret dér, hvor man forhandler overenskomsterne,” udtalte Helena Mikkelsen.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet