Annonce

OK18: Delforlig på det regionale område indgået

Natten til onsdag blev der indgået aftale om ny overenskomst mellem en række LO-forbund, socialrådgiverne og regionerne. FTF og AC har sagt nej
Onsdag morgen blev året første overenskomstforlig på det offentlige område indgået mellem på den ene side en række LO-forbund, herunder HK Kommunal og FOA samt Socialrådgiverne på den ene side og på den anden side Danske Regioner. Samme aftale har de resterende forbund i FTF og Akademikerne sagt nej til, fordi der ifølge dem, ikke er en tilfredsstillende sikring af den betalte frokostpause.

Nattens aftale har fået FTF og Akademikerne til at beskylde LO-forbundene for at forlade den musketer-ed, som man ellers havde indgået.

”En sejr for dansk fagbevægelse”
Hos fagforeningerne, der står bag aftalen, kalder man det en entydig sejr for både fagbevægelsen og medlemmerne.

"Vi kan sætte flueben ved vores krav. Derudover har vi fået afskaffet det helt uretfærdige privatlønsværn og dermed sikret, at offentlige ansattes løn fremover følger lønnen for private kolleger. Det er en entydig sejr for dansk fagbevægelse og for vores medlemmer,” skriver organisationerne i en fælles pressemeddelelse.

Fagforeningerne hæfter sig ved, at man har fået forhandlet pæne lønstigninger hjem, ligesom der er sat penge af til puljer til både lavtlønsgrupper og ligeløn.

"Lønmodtagernes krav til den økonomiske ramme lå i forhandlingerne på 8,17 procent. Vi har fået 8,1 procent med en klart bedre udmøntning, end den som arbejdsgiverne først havde foreslået. Vi har et historisk og principielt gennembrud på både en ligelønspulje og en lavtlønspulje. Ligelønspuljen er et vigtigt første skridt på vej mod en højere grad af ligeløn på det danske arbejdsmarked. Lavtlønspuljen vil sikre, at de allerlavest lønnede haler en smule ind på resten,” skriver de.

Der er også indgået en aftale om en rekrutteringspulje, som skal gøre det nemmere at rekruttere SOSU-personale.

FTF og Akademikere skuffede
Efter forliget var indgået, var FTF-formand Bente Sorgenfrey trist over LO-gruppernes enegang.

”Det er trist, at det lykkedes arbejdsgiverne at splitte de faglige organisationer”, siger hun i en pressemeddelelse om forløbet.

Bente Sorgenfrey bakkes op af Akademikernes forhandler Lars Qvistgaard, der særligt har været optaget af at sikre sine medlemmernes ret til betalt frokostpause.

”Vi har hele tiden gået efter en overenskomstsikret ret til spisepause. Der kan jeg konstatere, at det er andre villige til at slå sig til tåls med,” sagde han til Ritzau.

Socialrådgiverne: En konflikt vil ikke give en bedre aftale
Som det eneste FTF-forbund er Dansk Socialrådgiverforening med i aftalen. Og på Facebook skriver formand Majbrit Berlau, at man har kæmpet til det allersidste, og at man har rykket arbejdsgiverne meget langt.

”Deres udgangspunkt var lønstigninger på 6,9 % over tre år og en række forringelser. Nu står vi med 8,1 % over tre år, og forringelserne er taget af bordet.

Det er som sagt en god aftale. Ikke prangende, men god. At alle ikke er med endnu, har selvfølgelig gjort det til en svær beslutning at træffe for hovedbestyrelsen i DS, men vi mener, det er den rigtige beslutning.

Aftalen indfrier de hovedkrav, vi gik til forhandlingerne med, og vi vurderer ikke, at en konflikt vil give os en bedre aftale,” skriver hun.

Majbrit Berlau hæfter sig desuden ved, at man som en del af aftalen har fået indskrevet en række formuleringer, som burde sikre alle deres betalte spisepause.

”Men at andre organisationer har en anden vurdering af aftalen, er helt rimeligt,” skriver hun.

Regionerne: Vi har vist vejen
Regionernes chefforhandler Anders Kühnau siger i en pressemeddelelse, at han er meget tilfreds med at have forhandlet en aftale på plads, og at han håber andre vil følge trop.

”Vi sikrer en mærkbar lønstigning for de medarbejdere, der er omfattet af aftalen, ro om spisepausen, en række forbedrede barselsvilkår samt en ny ferieaftale. Medarbejderne i regionerne knokler, og det vil vi meget gerne anerkende med forbedrede vilkår,” siger han og udtrykker håb for, at det her bliver det første i en række af forlig med fagforeningerne.

”Regionerne og LO-forbundene har vist vejen – nu skal resten med,” siger han.

Delforliget dækker 40.000 medarbejdere i regionerne, som er organiseret hos HK Kommunal, 3F, Socialpædagogerne, Dansk Metal, Dansk Socialrådgiverforening, Dansk EL-Forbund, Teknisk Landsforbund, Fødevareforbundet NNF, Blik- og Rørarbejderforbundet, Malerforbundet og Serviceforbundet.

Forhandlingerne i Forligsinstitutionen fortsatte onsdag morgen klokken 10.00, hvor de kommunale forhandlere skal forhandle videre. Her er det fortsat spørgsmålet om lærernes arbejdstidsaftale, der er det helt store stridspunkt.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet