OK20 i hårdknude: Arbejdsgivere kræver lønstigninger modregnet

3F kræver et opgør med modregning af personlige tillæg. “Alle os som bliver modregnet, vi bliver mindre værd,” lyder det fra tillidsrepræsentant.
Foto: Colourbox
Det går skidt i forhandlingerne om en ny overenskomst for de ansatte på landets hoteller og restauranter.

For parterne omkring forhandlingsbordet kan ikke nå til enige om, hvorvidt arbejdsgiverne skal have ret til at modregne de aftalte lønstigninger i stuepigen og tjenerens personlige tillæg.  

Mine kollegaer er blevet modregnet indtil deres personlige tillæg er gået i nul

Mens Dansk Erhverv og Horesta vil fastholde princippet om modregning, kræver 3F Privat Service, Hotel og Restauration (3F PSHR) et opgør med modregningen.  

“Alt andet ville være skævt, og det vil vi ikke være med til,” lyder det i en video fra 3F, hvor fagforbundet fortæller, at forhandlingerne er gået i stå.

placeholder


Dansk Erhverv og brancheorganisationen Horesta har har ikke ønsket at kommentere de igangværende forhandlinger over for Netavisen Pio.

I takt med at inflationen stiger og alting koster mere, så bliver vi mindre værd

“Vi bliver mindre værd”

Det er helt afgørende, at der i overenskomstforhandlingerne bliver taget et opgør med arbejdsgivernes mulighed for at modregne, mener fællestillidsrepræsentant Jennifer Tillemann.  

“Alle os som bliver modregnet, vi bliver mindre værd. I takt med at inflationen stiger og alting koster mere, så bliver vi mindre værd. Hvis vi ikke får de lønstigninger, som bliver forhandlet hjem i overenskomstforhandlingerne, så er det jo ligegyldigt,” siger hun til Netavisen Pio.

Siden har ledelsen hvert år meldt ud, at lønstigningerne vil blive modregnet i det personlige tillæg

Til daglig arbejder Jennifer Tillemann i Kastrup Lufthavn, hvor hun er fællestillidsrepræsentant for de ansatte på en lang række restauranter under virksomheden SSP Danmark. Her oplever de ansatte allerede, at overenskomstens løngevinster spiser det personlige tillæg op.  

“I 2016 opsagde de vores lokalaftale, hvor det var aftalt, at vi ikke kunne blive modregnet. Siden har ledelsen hvert år meldt ud, at lønstigningerne vil blive modregnet i det personlige tillæg. Mine kollegaer er blevet modregnet indtil deres personlige tillæg er gået i nul,” siger tillidsrepræsentanten, der oplever, at det sker mange steder i branchen.
 

Æder lønstigningen op

En nyansat stuepige skal ifølge overenskomsten have en minimalløn på 124,74 kroner i timen, svarende til en månedsløn på 20.000 kroner. Efter 3-6 måneder har hun ifølge overenskomsten krav på et personligt tillæg.

Hvis den nye overenskomst for de ansatte på hotel- og restaurantområdet følger overenskomstforliget på industriens område, så vil man over de næste tre år opleve et løft af minimallønnen på 2,5 krone per år.

For stuepigen vil det betyde 400 kroner mere om måneden fra næste overenskomstår. Hvis stuepigen har fået et personligt tillæg på 500 kroner, kan arbejdsgiveren dog trække næsten hele den overenskomstmæssige lønstigningen fra. I det tænkte eksempel vil gevinsten for den ansatte derfor kun være 100 ekstra lønkroner om måneden.
 

3F kan blive til grin

I øjeblikket sidder Jennifer Tillemann med ved overenskomstforhandlingerne mellem 3F PSRH og arbejdsgiverne. For hende handler kampen for ægte lønstigninger om tjenerfagets ry og fremtid.

“Tjenerfaget i forvejen ved at blive overtaget af studerende. Det er efterhånden sådan noget, man ser ned på. Det er i hvert fald min opfattelse. Og hvis lønnen bliver mindre og mindre værd, så forstår jeg godt, at der ikke er et job, som man stræber efter,” siger hun.

Jeg ved, at vi som fagforbund bliver til grin overfor medlemmerne

Også medarbejdernes oplevelse af, at det betaler sig at være organiseret i et fagforbund, er på spil.

“Jeg ved, at vi som fagforbund bliver til grin overfor medlemmerne, hvis vi ikke får det her krav igennem. I forvejen er vi ikke et fag, hvor der er særlig god organisering. Vi har brug for at vise, at fagforbundet også kæmper for os og for vores fag,” siger Jennifer Tillemann.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


placeholder

Annonce