Annonce

OK20-strid: Byggearbejdere lægger arm om mindstelønskrav

Dele af byggebranchen kræver lønhop på 50 kroner. Urealistisk, mener topforhandler.
I byggeriet står social dumping og lønpres fra udenlandske kollegaer allerøverst på dagsordenen ved forårets overenskomstforhandlinger.

For selvom man er overenskomstdækket, så kan den polske og den danske håndværker ofte ligge langt fra hinanden på lønnen.

Det skyldes, at den aftalte mindsteløn på 126,15 kroner i timen ligger et godt stykke under den faktiske løn for danske håndværkere. Og derfor er det et helt centralt krav fra fagbevægelsen, at mindstelønnen hæves, som et værn mod social dumping.

Men hvor stort et nøk opad bør mindstelønnen så få ved OK20?

Men hvor stort et nøk opad bør mindstelønnen få ved OK20? Det er der forskellige syn på internt i fagbevægelsen blandt arbejderne i byggeriet.
 

Stilladsarbejdere kræver 50 kroner

Byggeriets hovedforhandler Claus von Elling oplyser til TV 2, at 3F’s krav til arbejdsgiverne er et markant løft i mindstelønnen på 30 kroner i timen.

Men 30 kroner er slet ikke nok, hvis man spørger Thomas Strømsholt, formand for Stilladsarbejdernes Landsklub: 

“Vores forhandlere prøver at være realistiske. Det er fair nok. Jeg synes, at det er realistisk, at vi får mindstesatsen til at stige med 50 kroner. Vi skal godt derop af, før vi er tilfredse,” siger Thomas Strømsholt til TV 2.

Så kan vi lige så godt lade være med at forhandle

Et krav på 50 kroner, bliver dog af Claus von Elling anset for urealistisk højt:

“Jeg har set, at gode kolleger vil have den op på 50 kroner i timen. Så kan vi lige så godt lade være med at forhandle,” siger han til TV 2.
 

Murer-boss: Man kan diskutere om det er 40 eller 50 kroner

Også hos murernes brancheklub mener man, at kravet som udgangspunkt skal højere op end de 30 kroner.

“Vi har en forventning om en markant forøgelse, og så kan man altid diskutere, om det er 40 eller 50 kroner. Jeg er faktisk sikker på, at man også kunne sætte mindstelønnen op med 60 kroner, uden at det ville have den store betydning for de seriøse virksomheder,” siger Carsten B. Hansen, der er næstformand i Murerbrancheklubben i 3F, til Netavisen Pio.

Vi er villige til at smide ret meget af den lønstigning, vi selv kunne forvente

Til gengæld er Carsten B. Hansen villig til at sætte krav om lønstigninger til hans danske kollegers lidt i bero for at få løftet bunden.

“Mindstelønnen er det absolut vigtigste. Det er sådan set ikke så vigtig, at kollegerne får den store indtjening. Vi er villige til at smide ret meget af den lønstigning, vi selv kunne forvente, over i det her.”
 

Vi er ikke bange for konflikt

Selvom Carsten B. Hansen mener, at man skal højere op end de 30 kroner, så understreger han, at det handler om hvilken samlet pakke, man kan forhandle sig frem til.

“Det kan godt være, at hvis der kommer et kædeansvar, så er 30 kroner fint. Men hvis der ikke gør det, så skal vi se på nogle andre ting,” siger han.

så er konflikten heller ikke længere væk

Ifølge ham tænker man ikke i ultimative krav, men man er klar til at sætte hårdt mod hårdt og konflikte: 

“Der skal ikke være nogen tvivl om, at hvis ikke resultatet er godt nok, så er det på tide, at virksomhederne forstår, at hvis ikke de leverer i så gode tider, så er konflikten heller ikke længere væk. De skal ikke tro, at vi er bange for konflikt,” siger Carsten B. Hansen.
 

Tømrer: Københavnere skal ikke pille sig i navlen

I Snedker-Tømrernes Brancheklub mener formand Rasmus Damm Lyskov, at forhandlernes krav om 30 kroner er både realistisk og samtidig et markant løft.

“En markant stigning kan lige så vel være 30 kroner, som det kan være 50 kroner. Jeg tror ikke, at det nytter noget at kræve 50 kroner på minimallønnen,” siger han til Netavisen Pio og fortæller, at den opfattelse gælder bredt i deres brancheklub.

En dansk håndværker går til omkring 175-210 kroner i timen

Han minder om, at lønningerne er en del højere i København, end de er i Vestjylland: 

“Man skal huske som københavner at lade vær med at pille sig selv for meget i navlen, og tænke at ens egen løn er gennemsnittet for hele landet,” siger han.

En dansk håndværker går i gennemsnitløn på mellem 177-226 kroner i timen. Lønnen er dog højere i København end i Jylland, ligesom murere og stilladsarbejdere er højere lønnet end malere og nedrivere. En sjællandsk murer går i gennemsnit til 226 kroner i timen, mens en nedriver i Midtjylland går til i gennemsnit 174 kroner i timen. Det viser gennemstal fra Dansk Arbejdsgiverforenings (DA) lønstatistik.

Sarah Scheer er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

Ja det er jo ikke noget nyt, at 3 F ønsker at sende en kæmpe regning lige ind i børneværelset!
30kr det er jo som at høre komiske Ali på speed!