Økonomiaftale: Regioner skal selv betale mere service

Regeringen kræver mere sundhed for de samme penge. De kommende år skal regionerne derfor finde effektiviseringer for milliarder af kroner for at få budgetterne til at hænge sammen. ”Ikke prangende”, lyder det fra Danske Regioner.
Selvom der stilles større krav til sundhedsområdet, og udgifterne kommer under pres på grund af det stigende antal ældre, så kommer der ikke tilsvarende flere penge til regionerne de kommende år. I stedet skal pengene findes ved, at regionerne gennemfører effektiviseringer.

Det står klart, efter at Danske Regioner og Finansministeriet har i dag indgået aftale om regionernes økonomi for næste år. Aftalen betyder, at regionerne vil have omtrent det samme til rådighed næste år, som de har i dag, fortæller formanden for Danske Regioner, socialdemokraten Bent Hansen, ifølge Danske Regioners hjemmeside:

”Det her er noget af det strammeste, jeg nogensinde har været med til. Regeringen havde lagt op til, at der skulle være færre ressourcer til sundhed næste år. Nu er det lykkes at blive enige om en løsning, hvor vi rundt regnet har det samme næste år, som vi har haft i år. Det er ikke prangende - men det var det, der kunne lade sig gøre.”

Effektiviseringer for milliarder skal betale for ældre
Ifølge sundhedsminister Sofie Løhde løftes regionernes sundhedsbudgetter med 500 millioner kroner næste år. Men ifølge Bent Hansen er der primært tale om penge, der allerede er afsat fra tidligere forhandlinger. Reelt er det ifølge Bent Hansen kun de 140 millioner kroner, der er ”nye penge”. Det svarer til en stigning i sundhedsbudgetterne på omkring 0,1 procent.

Sundhedsområdet er formelt set fritaget for det omprioriteringsbidrag, som regeringen har indført i kommunerne og på de dele af regionernes økonomi, der ikke direkte vedrører sundhedsområdet. Det ændrer dog ikke på, at regeringen de kommende år stiller store krav til effektiviseringer i sundhedsvæsnet. Effektiviseringer, der ifølge regeringen skal finansiere øget kræftbehandling og et stigende antal ældre.

Regeringen mener, at regionerne kan høste effektiviseringsgevinster i takt med, at de nye supersygehuse står færdige. ”Kravet træder i kraft året efter ibrugtagning af de nye sygehuse og realiseres i takt med, at sygehusene tages i brug. De første gevinster realiseres i 2017, og stiger frem mod 2025 til et niveau på 2,3 mia. kr. årligt.”

Derudover mener regeringen, at regionerne kan spare penge på indkøb ved at styrke de fælles indkøbsordninger regionerne imellem. ”Samlet set er der enighed om, at regionerne kan effektivisere for i alt 1,5 mia. kr. årligt i 2020 i forhold til 2015.”, hedder det i aftalen. Regeringen truede en overgang med at beslaglægge pengene, men i sidste øjeblikke lykkedes det regionerne at få et løfte om, at kunne beholde pengene.


Flere artikler om emnet

Annonce