Annonce

Ole Birk i kamp mod DSB-ansatte og international fagbevægelse mod skattesnyd

Nyhedsoverblik fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang.
 

Så er det blevet december måned og hvis du allerede er ved at være lidt træt af nisser, julekalendre, guirlander og de samme julesange som altid, så kan vi berolige dig med, at det har vi ikke noget af. Til gengæld har vi samlet døgnets væsentligste nyheder i det overblik som vi kalder Aktuelt.

Velkommen til.

 

Ole Birk støtter DSB i konflikt: Ansatte ødelægger det for sig selv

Transportminister Ole Birk Olesen (LA) blander sig nu i konflikten mellem DSB og deres ansatte, som blandt har betydet flere aflyste toge i den seneste tid. Det skriver altinget.dk.

Dansk Jernbaneforbund, som er medarbejdernes fagforening, saver i den gren, de selv sidder på, når de kæmper for overenskomster, der er med til at gøre jernbanedriften dyrere, så der bliver færre passagerer, mener ministeren.

”Det er en god ide at få nogle mere simple og mere effektive overenskomster. De nuværende er medvirkende til, at togdriften i Danmark er ekstremt dyr,” siger Ole Birk Olesen.

DSB-ledelsen har blandt andet haft et krav om at reducere antallet af tillidsrepræsentanter og nu forhandler man om hvor meget indflydelse de ansatte i DSB skal have på tilrettelæggelsen af deres egen arbejdstid.

Læs hele historien her.

Hør mere om konflikten her:

placeholder

 

Ny ghettoliste

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen offentliggjorde i weekenden den nye ghettoliste, som er ændret på grund af parallelsamfundsaftalen. Det skriver ministeriet i en pressemeddelelse. 43 boligområder opfylder kriterierne.

"De nye målrettede ghettokriterier peger på de boligområder, hvor der er problemer og behov for en indsats. Med den politiske aftale om initiativer på boligområdet, der bekæmper parallelsamfund giver vi kommuner og boligorganisationer en række nye redskaber, sådan at de effektivt kan gøre op med ghettoerne og sætte forebyggende ind i de udsatte boligområder," siger Ole Birk Olesen og fortsætter:

"Jeg ser frem til at se, hvordan de nye redskaber bliver taget i brug. Særligt de nye ghettoområder forventer jeg går målrettet til opgaven med at udvikle en mere velfungerende bydel. Det samme gælder de 15 hårde ghettoområder, der nu skal udarbejde en udviklingsplan, der skal vise, hvordan de vil nå kravet om at nedbringe andelen af almene familieboliger til højst 40 procent."

Med nye kriterier er der otte nye boligområder på ghettolisten i forhold til sidste års liste. Det drejer sig om Lundtoftegade, Aldersrogade og Hørgården i København, Charlotteager i Høje Taastrup, Nøjsomhed/Sydvej i Helsingør, Korsløkkeparken Øst i Odense, Resedavej i Silkeborg og Ellekonebakken i Viborg. Korskærparken i Fredericia opfylder til gengæld ikke længere kriterierne for at være en ghetto.

Alternativet vil hæve prisen på rødt kød

I dag koster et kilo hakket oksekød cirka 60 kroner. Den pris vil Uffe Elbæk i klimaets navn hæve til 77 kroner. Det skriver DR.

”Formålet er selvfølgelig, at vores produkter skal have den pris, der svarer til det klimaaftryk, de har. Nu starter vi med kødet, fordi kødproduktionen er noget af det mest CO2-udledende, vi overhovedet har,” siger politisk leder Uffe Elbæk.

De øvrige partier på Christiansborg afviser forslaget.

”Vi synes ikke, at klimaregningen skal betales af dem med færrest midler, og vi mener også, at det er bedst for klimaet, hvis man regulerer i produktionen, så vi får en mere klimavenlig landbrugsproduktion,” siger Socialdemokratiets klimaordfører Jens Joel.

Læs mere her.

placeholder


Banker undskylder for alle deres skandaler

Efter et 2018 med sager om hvidvask og udbyttesvindel må lederne i de danske banker og pengeinstitutter stille sig op foran spejlet og kigge sig selv dybt i øjnene.

Sådan lød beskeden fra Michael Rasmussen, der er formand for bankernes organisation Finans Danmark, på organisationens årsmøde. Det skriver DR.

”Vi kan ikke nøjes med at sige til hinanden og omverdenen, at de forretninger, vi laver, er meningsfulde, fordi de giver økonomisk mening. De skal også give mening for samfundet i bredeste forstand.

”Det spørgsmål, vi skal stille os selv foran spejlet, er derfor et, der begynder med 'bør vi'? Og ikke 'kan vi'?, sagde han.

Undskyldninger er dog ikke nok for erhvervsminister Rasmus Jarlov (K), der vil se handling:

”Jeg synes, det er godt, at banksektoren tager det her dybt alvorligt, for det er dybt alvorligt. Men det er klart, at ord ikke gør det alene. Der skal også handling til. Og der venter et stort arbejde med at få ryddet op efter den her meget store og alvorlige hvidvasksag,” siger han.

 

Tidligere Vestas-direktør skal være Danmarks klimaambassadør

Den tidligere administrerende direktør for Vestas, Ditlev Engel, skal fremover være med til at sikre flere private investeringer på globalt plan som regeringens særlige "klimaudsending". Det skriver Klima- og Energiministeriet i en pressemeddelelse.

"Med Ditlev Engel får Danmark en stærk stemme med tung forretningserfaring inden for klima og energi. Ditlev er et værdifuldt aktiv i arbejdet med at vise verden, at den grønne førertrøje er og bliver Danmarks," siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).

Han tiltræder som særlig udsendt for energi og klima i forbindelse med COP24 i Polen. Det er også planlagt, at han ved FN's klimatopmøde i september 2019 i New York skal være med til at sætte fokus på private investeringers rolle i den grønne omstilling.

Ditlev Engel kommer fra en stilling som chef i DNV GL's energidivision. Den nye stilling er tidsbegrænset stilling og udløber i 2019.

 

LO og FTF vil samle international fagbevægelse mod skattesnyd

Den danske fagbevægelse ved LO og FTF er i disse dage vært for kongres i fagbevægelsens internationale organisation, ITUC i Bella Center i København,

Og de danske værter forsøger at samle 1.100 faglige ledere fra hele kloden bag en vidtgående resolution, der blandt andet foreslår oprettelsen af en international kontrolindstans mod skattesnyd. Det skriver avisen.dk.

Fem konkrete tiltag skal ifølge LO-formand Lizette Risgaard og FTF-formand Bente Sorgenfrey sikre, at en samlet fagbevægelse lægger maksimalt pres på beslutningstagere både nationalt og internationalt.

”Vi må og skal handle nu. Omfanget af skattesnyd er blevet så stort, at det er ved at underminere lønmodtagernes tillid til samfundet og vores tro på den kollektive finansiering af vores velfærd,” siger Lizette Risgaard til Avisen.dk.

Kongressen i ITUC fortsætter frem til den 7. december.

Læs mere her.

 

Pionererne: Episode 8 – Den socialdemokratiske fortælling

I denne ottende og sæsonens sidste episode af Pionererne skal vi tage et nærmere kig på den socialdemokratiske fortælling - med udgangspunkt i en række farvestrålende malerier af maleren Jacob Brostrup, som Socialdemokratiet har udsmykket sit gruppeværelse med.

Malerierne viser partiets historie fra Louis Pio til i dag. Med udgangspunkt i dem tager vi en debat om partiets historie med den historiker, som har været konsulent på arbejdet og en af partiets unge fremadstormende nye profiler.

Gæster: Historiker Martin Ejner Olsen Grunz og borgmester i Holbæk, Christina Krzyrosiak Hansen (S).

Værter: Lea Wermelin og Rasmus Horn Langhoff, begge medlemmer af Folketinget for Socialdemokratiet.

Audio titled Pionererne: Episode 8 - Den socialdemokratiske fortælling by Netavisen Pio

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet