Omikron kan stamme fra gnavere og Messerschmidt udfordrer Tesfaye

Netavisen Pio samler de væsentligste historier fra dansk politik, fagbevægelsen og verdens gang
Weekenden nærmer sig, men du kan stadig have brug for et nyhedsoverblik.

Vi kan i dag forælle om en opsigtvækkende teori, som kan stille både aflivningen af milioner af mink og den aktuelle Granskningskommissions arbejde i et helt nyt lys.

Desuden er der nyt fra den københavnske vestegn, hvor formandskandidat i Dansk Folkeparti, Morten Messerschmidt,  har besluttet at stille op i Brøndby-kredsen. Har vil han efter eget udsagn udfordre udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

Og så er et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om at igangsætte en uvildig historisk udredning af Danmarks civile og militære indsats i Afghanistan i perioden 2001-2021.

Dermed velkommen til dagens Aktuelt.

 

Omikron kan være opstået i gnavere - ”for eksempel mink”

Mens mink-kommission kigger på sms’er og notesbøger er en dansk topforsker bosiddende i USA på banen med en teori om, at den frygtede Omikron-mutation, kan være opstået i et dyr fra gnaverfamilien, som for eksempel mink!

Det er Berlingske, der har gravet historien frem.

Avisen har efterfølgende talt med professor Allan Randrup Thomsen, som mener, at den mulig forbindelse sætter det danske coronaudbrud i mink i efteråret 2020 i et nyt lys.

I al korthed går de nye teori ud på¨, at Omikron kan være opstået i dyr, hvor den - som også frygtet under mink-krisen for et år siden - har muteret sig mange gange for derefter at have spredt sig til mennesker.

 

Messerschmidt stiller op i Brøndby: Vil udfordre Tesfaye

Formandsemne i DF, Morten Messerschmidt, er ny kandidat til Folketinget i Brøndby-kredsen, hvor han vil udfordre Socialdemokratiets Mattias Tesfaye, som han allerede nu inviterer til en lokal debat-turné. Det skriver lokalavisen Folkebladet.

 

Thorning kritiserer mediechefers tavshed om MeToo-sager

Den tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt spørger i Politiken, om mediechefer får en mere skånsom behandling i mediemøllen end politikere og bankdirektører.

Thorning peger blandt andet på , at journalister på Michael Dyrbys egen arbejdsplads, BT,  ikke kan få ham i tale og stille kritiske spørgsmål.

I stedet stiller journalisterne sig tilsyneladende tilfredse med skriftlige svar via sms.

 

Afghanistan: Bred aftale om historisk udredning af Danmarks indsats siden 2001

Et bredt flertal af Folketingets partier er blevet enige om at igangsætte en uvildig historisk udredning af Danmarks civile og militære indsats i Afghanistan i perioden 2001-2021.

Bag aftalen står Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance, Frie Grønne, Kristendemokraterne og Alternativet.

Det oplyser Udenrigsministeriet i en pressemeddelelse.

Partierne er enige om, at sammenbruddet af afghanske institutioner og sikkerhedsstyrker, samt Talibans overtagelse af regeringsmagten i august 2021, kalder på en grundig udredning af Danmarks indsats i Afghanistan igennem de seneste to årtier.

Udredningen skal bl.a. belyse grundlaget for de centrale politiske beslutninger vedrørende op- og nedskaleringerne af de danske militære og civile engagementer, herunder udviklingsbistanden. Det vil være et centralt mål at identificere relevante læringspunkter, som kan være af værdi for fremtidige civile og militære indsatser, samt at søge svar på det helt grundlæggende spørgsmål om, hvordan Taliban kunne genvinde magten i Afghanistan efter 20 års massiv civil og militær international indsats i landet.

Partierne vil anmode Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) om at stå for udredningen.

Som led i udredningen vil DIIS blive anmodet om at afholde offentlige tematiske seminarer om den danske indsats i Afghanistan med bred inddragelse af relevante aktører. Udredningen skal så vidt muligt være afsluttet inden udgangen af 2023.

Aftalen kan findes her.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) udtaler:

”Danmarks 20-årige militære og civile indsats i Afghanistan er uden modstykke i vores lands historie. Vi skylder de tusindvis af udsendte danskere, der har ydet en ekstraordinær indsats i Afghanistan vores dybeste tak og respekt. Vi skylder dem at lære af deres vigtige arbejde.

Jeg vil gerne takke partierne for deres konstruktive tilgang til forhandlingerne. At vi har kunnet samle så bred en gruppe af partier viser, at vi, trods politiske uenigheder, tager Danmarks internationale engagement alvorligt, og at vi i fællesskab insisterer på at drage alle de læringspunkter, vi kan, så Danmark også i fremtiden kan yde topprofessionelle militære og civile bidrag til freds-, stabiliserings- og genopbygningsindsatser ude i verden og dermed værne om sikkerheden og trygheden herhjemme i Danmark.”

Nyhedsoverblikket Aktuelt skrives på skift eller i fællesskab af redaktionen på Netavisen Pio.

placeholder

Kommentarer

"kan være opstået i et dyr fra gnaverfamilien, som for eksempel mink!"

Jeg er nu ret sikker på, at mink ikke hører til gnaverfamilien. Helt sikker, faktisk.

Mink tilhører mårfamilien. Ikke gnaverfamilien.

At vi har en professor på SSI Allan Randrup Thomsen som tror på nogle Amerikanske studier om hvordan Omikrom muligvis er opstået, hvori der står at mink er en gnaver burde man måske overveje hans ansættelsesforhold hos SSI

Annonce