Annonce

Omprioriteringsbidrag: Aflyste besparelser blev forvandlet til et løft

V-twist: Et folketingsflertal ville presse regeringen til at opgive omprioriteringsbidrag på erhvervsskoleområdet. Nu kalder ministeren de aflyste besparelser for ”et løft”
Regeringen måtte i går opgive at videreføre nedskæringer på erhvervsskoleområdet i endnu tre år via det såkaldte omprioriteringsbidrag - en besparelse på to procent om året, som kører nu på 3. år. Presset af et bredt folketingsflertal valgte regeringen mandag at droppe nedskæringerne i en aftale med Dansk Folkeparti.

I et tweet bryster finansminister Kristian Jensen (V) sig af, at regeringen med aftalen med Dansk Folkeparti vil give erhvervsskolerne ”et løft”. Men det er at vende tingene fuldstændig på hovedet, mener Socialdemokratiets erhvervsskole-ordfører, Mattias Tesfaye.

”Vi har brug for flere unge på de praktiske uddannelser! Derfor får erhvervsuddannelserne nu et løft. Sammen med Dansk Folkeparti har vi i regeringen indgået en ny aftale, der sikrer skolernes økonomi,” hedder det i tweetet, som udsendt via Venstres Twitter-konto.

placeholder

”Regeringen spillede ud med, at omprioriteringsbidraget skulle gælde tre år mere. Det stod regeringen helt alene med. Et bredt flertal ønsker at omprioriteringsbidraget skal droppes helt fra 2019. Regeringen indser at slaget et tabt og indgår så en aftale med DF om at følge folketingsflertallet. Nu skal det så hedde sig, at regeringen redder erhvervsskolernes økonomi. Det er at vende tingene helt på hovedet,” siger Mattias Tesfaye til Netavisen Pio.

”Det er dejligt, at finansministeren efter tre års diskussioner opgiver de årlige nedskæringer. Nu må vi forsøge også at sikre reelle forbedringer,” siger Tesfaye op til finanslovsforhandlinger mellem regeringen og Socialdemokratiet torsdag.

Regeringen spillede ud med, at omprioriteringsbidraget skulle gælde tre år mere

Drop nedskæringer på gymnasierne

Under finanslovsforhandlingerne vil Socialdemokratiet foreslå, at også ungdomsuddannelser og voksenuddannelsescentrene, VUC, friholdes for omprioriteringsbidraget fra 2019.

”Det må være den naturlige opfølgning på mandagens aftale (Mellem regeringen og DF om erhvervsskolerne, red.),” understreger Tesfaye.

Hos LO roser formanden Lizette Risgaard regeringen for omsider at droppe omprioriteringsbidraget på erhvervsskolerne.

”Det er en rigtig god nyhed, at Dansk Folkeparti har fået regeringen med på at droppe besparelserne på landets erhvervsskoler. Vi har i fagbevægelsen længe argumenteret for, at grønthøsterbesparelser er hul i hovedet og helt ødelæggende for erhvervsskoleområdet. Omprioriteringsbidraget skal helt væk på uddannelsesområdet,” udtaler Risgaard i en pressemeddelelse.

LO: Der mangler fortsat 500-600 mio. kr.

LO understreger, at hvis knapheden på tømrere, sosu’ere, industriteknikere og andre faglærte skal løses, må regeringen finde yderligere penge til erhvervsskolerne.

”Hvis erhvervsskolerne skal løfte den store opgave, det er at uddanne endnu flere dygtige faglærte, så mangler der fortsat 500-600 millioner kroner i budgetterne over de næste fire år. Så jeg vil fortsat følge finanslovforhandlingerne spændt – og se, om regeringen og Dansk Folkeparti også kommer i mål med det,” siger Lizette Risgaard.

Hun henviser til, at LO og DA i et fælles udspil er kommet med input til, hvordan erhvervsskolerne skal styrkes:

Når både lønmodtagerne og arbejdsgiverne er enige på dette punkt, bør det gøre indtryk på Christiansborg

”Jeg håber, at partierne lader sig inspirere af vores fælles udspil. Når både lønmodtagerne og arbejdsgiverne er enige på dette punkt, bør det gøre indtryk på Christiansborg.”

Også arbejdsgiverorganisationen Dansk Industri har presset hårdt på for at få regeringen til at opgive omprioriteringsbidraget på erhvervsskoleområdet.

Opdateres

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet