Annonce

Onlinedebat: Tyskland efter Merkel?

Lyt med og stil spørgsmål direkte, når Netavisen Pio i samarbejde med Socialdemokratiet afholder debat om det tyske valg den 9. november kl. 17 på Facebook

Den 26. september kunne den tyske befolkning gå til stemmeboksen for at give deres bud på, hvem der skal være med til at definere fremtidens Tyskland.

Det blev et farvel til hele landets og på mange måder hele EU’s “Mutti”; Angela Merkel - der har varetaget kanslerposten gennem de sidste 15 år.

Det socialdemokratiske parti SPD blev valgets helt store vinder med 25,7 procent af stemmerne. Den nu forhenværende kanslers parti CDU og det konservative CSU fik deres dårligste valg siden anden verdenskrig med kun 24,1 procent af stemmerne.

Tilmeld dig debattens Facebook-begivenhed her!

Forhandlingerne om Tysklands fremtidige politiske landskab er for alvor gået i gang, og et af de helt store spørgsmål er; bliver det socialdemokraten Olaf Scholz eller kristendemokraternes Armin Laschet, der skal overtage posten fra Angela Merkel? 

I denne udgave af podcast-serien ”Europa Under Overfladen” sender vi live på Facebook, hvor du kan være med til at deltage i debatten om Tyskland efter Merkel.

Hvordan kommer fremtidens Tyskland til at se ud, hvad er der helt konkret på spil for den almene tysker, og hvilken betydning kan et skifte i kanslerposten potentielt have for det fælles europæiske samarbejde? 

Det skal vores panel prøve at gøre dig klogere på, og du kan selv komme med indspark undervejs.

Panelet består af: Professor ved CBS og ekspert i Tysklands EU-politik Poul F. Kjaer, chefkonsulent hos Dansk Erhverv og tysklandskender Anne Fuglsang-Damgaard Sina og skribent med fokus på europæisk og international politik Christian Foldager.

Vært: Chefredaktør hos Netavisen Pio Niels Jespersen.

 

Debaten er produceret af Netavisen Pio i samarbejde med Socialdemorkaitet med støtte fra Europa-Nævnet.

Mette Skov Myrup er podcast-redaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Kommentarer

hele EU’s “Mutti”
Nej tak, ikke mere "Wir schaffen das".
Hen er/var jo tilsyneladende ligeglad med europa eftersom hun ikke har børn (i lighed med an anden tysk kansler).
Tyskere vågn op!

Det var dog en usmagelig bemærkning at Merkel er ligeglad med Europa fordi hun ikke har fået børn og at sammenligne hende med en tidligere kansler (Hitler) der heller ikke havde børn gør dine bemærkninger endnu mere USMAGELIGERE, men det er vel forventeligt når man læser dine øvrige kommentarer her i netavisen Pio

At du synes at mine bemærkninger er usmagelige gør jo ikke at de er forkerte!

Dine holdninger ligner mere de holdninger en anden Tysk kansler uden børn (som du sammenligner Merkel med) havde i årene mellem 1933 til 1945.

Bent Menck Andersen,
"Dine holdninger ligner mere de holdninger en anden Tysk kansler uden børn" det vil jeg da gerne have uddybet.
Bemærk at jeg jo ikke har sammenlignet AM's holdninger med AHs, kun at hun er/var lige glad med europas fremtid.
Nej jeg tror IKKE at AM har nazistiske holdninger, og det er jo heller ikke det jeg skrev.

Du skriver at Merkel er ligeglad med Europas fremtid fordi hun ikke har børn og sammenligner hende, og dermed hendes holdning, med en anden Tysk kansler, nemlig Adolf Hitler. For mig er det en usmagelig sammenligning som du simpelthen ikke kan være bekendt at fremkomme med, men det skyldes vel at dine egne holdninger overfor flygtninge og indvandre stemmer overens med de holdninger en Tysk kansler havde overfor jøderne mens han var "Fører" for det Tyske folk fra 1933 til 1945 inden han som en kujon begik selvmord for at slippe for at blive fanget af den Russiske hær.

"Wir schaffen das" - Selvfølgelig gør vi det. Kein Problem, keine Frage.

Men at Mutti sad som kansler i 16 år er nu ikke bare Merkels fortjeneste. For det er faktisk Gerhard Fritz Kurt Schröder (SPD) som har banet vejen til 16 år med Mutti. Det gjorde den gode Gerhard ved at indfører HARTZ IV i 2003, som smid over 20% af tyskerne ud i fattigdom. En tilstand, som de stakkels mennesker har været efterladt i lige siden.

Før HARTZ reformerne var valgdeltagelsen i Tyskland op mod 90%. Efter HARTZ faldt valgdeltagelsen til 70%. Her har den så ligget lige siden. Først de seneste år har valgdeltagelsen sneget sig op mod 76%. Det store, tæt ved permanente, fald i valgdeltagelsen skyldtes skuffelse og stigmatisering af op mod 20% af den tyske befolkning, som følte sig dybt skuffede og ikke længere følte det nyttede noget at gå til valgurnerne. Det var og er således først og fremmest potentielle SPD vælgere som nu er blevet hjemme på valgdagen i Tyskland gennem snart 20 år - Til enorm stor skade for dem selv.

Men det gjorde, at Angela Merkel fik 16 år på Bundeskanzler posten, som den længst siddende nogensinde i forbundsrepublikkens historie.

Forhåbentlig kommer det nu til at ændre sig. At de fortabte og udstødte mennesker i Tyskland igen kommer til valgurnerne.

>>"Wir schaffen das" - Selvfølgelig gør vi det. Kein Problem, keine Frage.<<
Spørgsmålet er hvem 'VI' er.
Tyskland har da store problemer med indvandrerklaner, kriminalitet begået af migranter. Men det står der ikke så meget om i danske medier, men i de tyske.