Op til 1.400 sygeplejersker har ret til tidlig pension fra 2022

"Det er glædeligt, at der også er plads til nogle af vores medlemmer i regeringens udspil til tidlig pension," siger sygeplejerskernes formand
Op til 1.400 sygeplejersker har ret til tidlige pension i 2022.

Det fremgår af beregninger fra Finans- og Beskæftigelsesministeriet - på baggrund af tal fra Danmarks Statistik og ATP.  

Dansk Sygeplejeråd oplyser, at man ikke har nogen grund til at anfægte tallet.

Netop tallet 1.400 er, erfarer Netavisen Pio, baggrunden for, at tonen fra Dansk Sygeplejeråd i løbet af tirsdag, hvor regeringen fremlægger sit pensionsudspil, skifter fra skuffelse til delvis glæde.

Formanden for Dansk Sygeplejeråd, Grete Christensen, modtog i timerne op til offentliggørelsen af regeringens tidlig-pension-udspil, “Ny ret til tidlig pension - værdig tilbagetrækning for alle” tirsdag, udspillet med skepsis.

“Det kan blive rigtig svært for vores medlemmer at opfylde kravene til ⁦regeringens⁩ udspil for nedslidte. Jeg håber derfor, at der er mere til vores medlemmer, som S lagde op til ved valget”, siger Grete Christensen om tidlig tilbagetrækning, som fremlægges i dag,⁦” hedder det i et tweet, som Dansk Sygeplejeråd har lagt op på Twitter tirsdag morgen.

Det fremgår af tweetet, at Grete Christensen er citeret fra et TV2 News-indslag udsendt tirsdag morgen kl. 7.32.

placeholder

 

Sygeplejerskerne mere positive op ad dagen

Tidlig tirsdag morgen har rådet fået det indtryk, at stort set ingen sygeplejersker kunne få del i den tidlige pension. Men kort efter offentliggørelsen af tidlig pension-udspillet kl. 13 tirsdag går det op for Dansk Sygeplejeråd, at elev-tid tæller med i opgørelsen af den enkelte sygeplejerskers arbejds-anciennitet. Og det betyder at en del af de ældre sygeplejersker alligevel står til at kunne få adgang til tidlig pension.

Opdagelsen betyder, at Dansk Sygeplejeråds formand herefter udtaler sig mere positivt om regerings-udspillet:

Det ser ud til at nogle af vores ældste medlemmer kan få glæde aftidlig pension-udspil fra ⁦regeringen

“Det ser ud til at nogle af vores ældste medlemmer kan få glæde aftidlig pension-udspil fra ⁦regeringen. Der bliver dog brug for at se på, hvordan vi kan imødekomme sygeplejersker, som har taget en gymnasial uddannelse, for de er ikke med”, siger ⁦Grete Christensen.”

Sådan hedder det i et nyt tweet fra Dansk Sygeplejeråd, som sendes ud tirsdag eftermiddag.

I tweetet citerer rådet Grete Christensen fra et TV-indslag bragt af DR kl. 14.25 tirsdag. Altså knap halvanden time efter at regeringen startede med at fremlægge sit pensions-udspil.

placeholder

 

Grete: “Virkelig glædeligt”

Tirsdag aften udsender Dansk Sygeplejeråd en pressemeddelelse. Her skærer sygeplejerskernes formand ud i pap, at ældre sygeplejersker kan få del i tidlig pension. Den oprindelige skuffelse er afløst af delvis glæde.

Overskriften på pressemeddelelsen lyder således: “Tidlig pension til de ældste sygeplejersker”.

"Det er glædeligt, at der også er plads til nogle af vores medlemmer i regeringens udspil til tidlig pension. Der er store forventninger blandt sygeplejerskerne, fordi det hele tiden har lydt, at man ville tilgodese det hårde arbejde, som man godt er klar over, at sygeplejerskerne leverer."

Videre siger Grete Christensen i pressemeddelelsen:

Det er de ældste af vores medlemmer, der har muligheden for tidlig tilbagetrækning, og det er virkelig glædeligt

”Det er de ældste af vores medlemmer, der har muligheden for tidlig tilbagetrækning, og det er virkelig glædeligt. Men jeg håber politikerne i forhandlingerne vil se på, om man virkelig skal have arbejdet 42 år for at komme i betragtning. Det er mange år på arbejdsmarkedet, og vi har mange medlemmer, som samfundet har trukket hårdt på i alle velfærdsopgaverne, så det måtte gerne være færre år,” siger Grete Christensen.

Gælder sygeplejesker der er 47 eller ældre

I 2001 blev sygeplejeuddannelsen omlagt til at blive en  professionsbacheloruddannelse, der varer 3 1/2 år.

Frem til 2001 indgik der altså elev-tid i sygeplejerskernes uddannelse. Det betyder, at alle nuværende sygeplejesker på omkring 47 år og derover i princippet kan få del i tidlig pension - forudsat at de startede på sygeplejeuddannelsen uden svinkeærinder.

Jan Kjærgaard er journalist på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce