Annonce

Ordbog: sådan camouflerer man velfærdsnedskæringer

Vi har oplevet masser af besparelser på den offentlige velfærd de sidste 10 år. Besparelser der altid bliver camoufleret i diverse paroler.
I dag samles 3400 tillidsvalgte fra nær og fjern i Odense Kongrescenter – Både fra FOA, HK, BUPL, DLF, SL og mange flere. Det gør vi, fordi vi vil et Danmark for velfærd.

[read-also]

Igennem de sidste 10 år har vi oplevet den ene politiske beslutning efter den anden handle om besparelser i den offentlige sektor. Besparelser, der bliver camoufleret i diverse paroler, der lyder: ”Work smarter – Not harder”, ”Det skal kunne betale sig at arbejde”, ”Flere penge i borgernes egne lommer”. – Så er der garanteret nogle andre ”moderne” paroler, jeg ikke har fået med.

1. Parole: 'Work smarter – Not harder'
”Work smarter – Not harder” – Oversat betyder det, at medarbejderne skal arbejde mere smart og ikke hårdere. Men er det sket? Både ja og nej. Velfærdsteknologien har været og vil stadig være med til at løse nogle arbejdsopgaver mere smart, men mængden af arbejdsopgaver versus ressourcer har mistet sin balance i en sådan grad, at det for nogle faggrupper er blevet hårdere at arbejde.

Hver anden offentligt ansat møder ind før tid for at sikre en bedre kvalitet i arbejdet og for at kunne nå arbejdsopgaverne

Det bekræfter blandt andet en undersøgelse, som MEGAFON har foretaget. Den viser, at hver anden offentligt ansat møder ind før tid for at sikre en bedre kvalitet i arbejdet og for at kunne nå arbejdsopgaverne. Det er ikke ligefrem at arbejde smartere. Tværtimod. Det er at arbejde hårdere, fordi ansatte ser sig nødsaget til at inddrage sin fritid for at kunne løse arbejdsopgaverne.

2. Parole: 'Det skal kunne betale sig at arbejde'
Næste moderne parole, som vi hørte så sent som i går i Statsministerens åbningstale; ”Det skal kunne betale sig at arbejde”. Kan det så det? Her vil jeg igen sige både ja og nej. Ja, fordi medarbejderne har en faglig stolthed. De har valgt at beskæftige sig med et fag, de brænder for. Men nej, fordi i dag bliver medarbejderne syge af at gå på arbejde. Syge fordi krav og ressourcer netop ikke hænger sammen. Syge fordi besparelser og effektiviseringer har nået grænsen for, hvad der er acceptabelt.

I dag bliver medarbejderne syge af at gå på arbejde

I januar 2017 offentliggjorde FOA en undersøgelse som viser, at 4 ud af 10 medlemmer arbejder mere, end de får betaling for, mindst én gang om ugen, samt at overarbejde er mere udbredt, end det var for fem år siden. Igen dokumentation for at krav og ressourcer ikke hænger sammen.

3. Parole: 'Flere penge i borgernes egne lommer'
Så kommer vi til den sidste ”Flere penge i borgernes egne lommer”. Jeg tror, at alle gerne vil have lidt ekstra mønt i lommerne, men på bekostning af hvad? Det bliver på bekostning af ovenstående; arbejdstid flyder endnu mere sammen med fritid. Flere bliver før eller mere syge af at gå på arbejde.

Jeg tror, at alle gerne vil have lidt ekstra mønt i lommerne, men på bekostning af hvad?

De ”flere penge i borgernes egne lommer” stammer fra skatte- og afgiftslettelser. I stedet kunne de være gået til flere ressourcer, flere kollegaer, et bedre arbejdsmiljø – og ja, en smartere måde at arbejde på.

På toppen af den her kedelige kransekage hører vi borgere fra ældreplejen er begyndt at sige ”Kunne jeg dog bare få en pille, så jeg ikke var til last”?

Så får vi vist ikke en mere klar definition på, at der er noget rivende ravende ruskende galt med den politiske prioritering af velfærden i Danmark.

Derfor Danmark for Velfærd!

Helene Mikkelsen er forbundssekretær i fagforbundet FOA.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Helena Mikkelsen er forbundssekretær i fagforbundet FOA


Flere artikler om emnet