Organdonation: Formodet samtykke kan redde liv

Klumme: Det bør seriøst overvejes om Danmark skal indføre et system, hvor man automatisk er tilmeldt som organdonor.
Med nytåret fulgte også ny lovgivning i Frankrig som betyder, at alle borgere nu er potentielle organdonorer med mindre man specifikt registrerer, at man ikke ønsker at være organdonor i et nationalt register.

Det kaldes ”formodet samtykke” og samme lovgivning findes i både Spanien og Østrig og det er også blevet diskuteret flere gange i Danmark.

For sagen er, at der mangler organdonorer. Sådan er det i hele Europa og sådan har det været i årevis. Også i Danmark. Og det er paradoksalt, for når man spørger danskerne om (når de dør) gerne vil donere et eller flere organer og dermed hjælpe andre mennesker, så siger omkring 80 procent, at det vil de skam godt! Alligevel er blot 20 procent af danskerne tilmeldt Det Nationale Donorregister.

Den situation fører til den oplagte situation, at der er venteliste til at få organ doneret, og desværre også at mennesker på ventelisten ikke får et i tide.

Konsekvensen af de manglende organer er ret alvorlig. I 2015 fik knap 300 danskere transplanteret fra en afdød donor, men samtidigt døde 27 danskere, mens de stod på venteliste. Siden 2006 er 428 danskere døde, mens de ventede pået donororgan.

Oplysning virker ikke godt nok
Mange års oplysningskampagner har medført en støt, men også kun ganske langsomt, stigende tilslutning til det nationale Donorregister.

I dag er det som sagt kun omkring 20 procent tilmeldt og det er altså lidt for få, hvilket ses ved at knap 500 danskere aktuelt står på venteliste til et organ. Langt de fleste venter på nye nyrer, og ellers lunger, lever og hjerte.

Det bør derfor seriøst overvejes om Danmark skal følge i Frankrigs fodspor og vende systemet på hovedet, så vi som udgangspunkt alle er organdonorer naturligvis med mulighed for at melde fra.

På den måde vil man også undgå, at det er familien skal tage stilling til organdonation henover en hospitalsseng, når ulykken uventet indtræffer for et familiemedlem, der som de fleste altså ikke har taget stilling. Den situation er ikke rar.

Jeg mener derfor, at der skal gøres mere og hælder til "formodet samtykke", men jeg er dog opmærksom på, at der er etiske aspekter og afventer derfor, at Etisk Råd senere på året vil komme med deres vurdering affordele og ulemper ved ”formodet samtykke”.

Mens vi venter på Etisk Råd og politisk handlen, vil jeg opfordre alle til at tilmelde sig donorregistret. Det kan faktisk være med til at redde liv. 

Du kan tilmelde dig Donorregistret her.

Lars Gaardhøj er medlem af regionsrådet i Region Hovedstaden for Socialdemokratiet.

Klummen er udtryk for skribentens egen holdning.

Lars Gaardhøj (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden


Flere artikler om emnet

Annonce